-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Optimistinė gaida: Lietuva su krize dorojasi geriau, nei tikėtasi, teigia SEB

Lietuvos ekonomika dėl koronaviruso sukeltos krizės smuks mažiau, nei tikėtasi, ketvirtadienį paskelbė SEB bankas, pristatęs naujausią makroekonomikos apžvalgą.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Bankas prognozuoja, kad Lietuvos bendrasis vidaus produktas šiemet trauksis 6,7 proc. Tai yra dviem proc. punktais mažiau, nei prognozuota gegužės pradžioje.

SEB taip pat teigia, kad šalies ūkis kitąmet didės 5,3 proc., o 2022 metais augs 3 procentais.

Prognozės patikslintos atsižvelgiant į naujausius pramonės, mažmeninės prekybos ir vidaus vartojimo duomenis. Jie, anot banko, liudija, kad šalies visuomenė ir verslas pirmąjį COVID-19 smūgį atrėmė sėkmingiau, negu tikėtasi.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Statybos Vilniaus mieste
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Statybos Vilniaus mieste

SEB prognozuoja, kad koronaviruso pandemijos įtaka Lietuvos ekonomikai bus mažesnė nei daugeliui kitų euro zonos valstybių dėl palyginti gero epidemiologinės krizės suvaldymo, mažesnės turizmo, automobilių gamybos sektoriaus įtakos ūkiui ir kitų veiksnių.

Su didesniu smūgiu susidurs Pietų Europos šalys ir valstybės, kurių ekonomika labiau priklauso nuo sėkmingo automobilių pramonės veikimo.

Auga vartojimas, bet ir nedarbas

Lietuvos ūkiui kopti iš duobės padeda atsigaunantis vidaus vartojimas, kuris balandį ir gegužę traukėsi gerokai mažiau, nei buvo baiminamasi karantino pradžioje, tvirtina SEB.

Mažmeninės prekybos apyvarta gegužę lyginamosiomis kainomis buvo tik 0,6 proc. mažesnė nei prieš metus, o neįtraukiant degalų pardavimo, mažmeninė prekyba ūgtelėjo 1,8 proc.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Parduotuvė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Parduotuvė

Vartotojų lūkesčiai ir pasitikėjimo rodiklis grįžo į 2017 metų lygį, o tai geras ženklas prekes parduodančioms ir paslaugas teikiančioms įmonėms, teigia bankas.

Vis dėlto daugiausia nerimo kelia vartojimo pokyčiai ketvirtą ketvirtį, kuris yra pats aktyviausias prekybininkams, nes žmonės, ypač nepalankiu epidemiologinės padėties atveju, gali vėl labai greitai apriboti išlaidas.

Nors nedarbas toliau augs, SEB bankas prognozuoja, kad jo šuolis bus mažesnis, nei nuogąstauta karantino pradžioje kovo mėnesį. Registruotas nedarbas Lietuvoje nuo vasario pabaigos ūgtelėjo 2,7 proc. punkto.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Užimtumo tarnyba
Arno Strumilos / 15min nuotr./Užimtumo tarnyba

Anot prognozės, šiemet vidutinis nedarbas piką pasieks metų pabaigoje, o vidutinis nedarbas bus 9,3 procento. Kitąmet jis sumažės iki 8,4 procentų.

SEB bankas taip pat prognozuoja, kad 2020 metais vidutinis darbo užmokestis prieš mokesčius bus 2,5 proc. didesnis negu prieš metus, o 2021 metais augs 3,5 procentais.

Jis teigia, kad vidutinį darbo užmokestį nuo metinio smukimo gelbėjo išlikusios stabilios algos valstybės sektoriuje, priešingai negu privačiame sektoriuje.

Kitų metų algų pokytis vėl priklausys ne tik nuo ekonomikos tendencijų, bet ir nuo sprendimų, kaip keisti minimalią mėnesio algą (MMA) bei valstybės sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio fondą. Labai tikėtina, kad, jeigu MMA kitąmet ir augs, tai minimaliu dydžiu, o valstybės sektoriaus darbuotojams teks pasitenkinti lėčiau augančiomis algomis.

SEB bankas nekeičia ankstesnės prognozės, kad vidutinė metinė infliacija šiemet sieks 0,8 proc., o 2021 m. – 2,2 proc.

Pramonės atsigavimas

Nors per pirmus penkis metų mėnesius pramonė smuko 5,1 proc., o apdirbamoji gamyba – 5,5 proc., atsigavimo ženklų bankas mato ir šioje srityje.

Dalies pramonės įmonių gamybos apimtys gegužę jau buvo didesnės nei balandį, birželio pabaigoje sulėtėjo elektros vartojimo smukimas, o tai liudija, kad pramonės gamybos lėtėjimas tampa vis mažesnis.

Atsitiesiant svarbiausių Lietuvos eksporto partnerių ekonomikai, artimiausiais mėnesiais tikėtinas mažesnis pramonės smukimas. Tačiau SEB teigia, kad šis sektorius yra ir pats jautriausias, todėl atsargiai prognozuoja pramonės gamybos pokyčius artimiausiais mėnesiais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tadas Povilauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tadas Povilauskas

Iš sumažėjusio kredito įstaigų paskolų portfelio ir išaugusių bendrovių indėlių bankas daro išvadą, kad per pandemiją verslas mažino apyvartinį kapitalą, bet kartu ir išlaikė neblogą pinigų srautą iš pagrindinės veiklos.

Verslui padėjo ir valdžios skatinimo priemonės – įmonės, taupydamos lėšas, įsiskolino valdžiai laiku nesumokėdamos jau daugiau negu pusę milijardo eurų. Taip pat sparčiai augo ir gyventojų indėliai.

Anot banko, verslui naudingiausia valstybės pagalba buvo paskolos lengvatinėmis sąlygomis, palūkanų kompensavimas, galimybė atidėti mokesčius „Sodrai“ ir Valstybinei mokesčių inspekcijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius