-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

13-tos pensijos greičiausiai nebus – Vyriausybė šiam projektui nepritarė

Vyriausybė trečiadienį nepritarė 200 eurų dydžio vienkartinei išmokai – vadinamajai 13-ajai pensijai. Projektą įvertinusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) nurodė pritarianti siekiui gerinti socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų gavėjų finansinę padėtį, tačiau pačiam įstatymo projektui nepritaria.
Taupymas
Taupymas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ministerija argumentuoja, kad Vyriausybė numato pensijų ir šalpos išmokų gavėjų problemas spręsti sistemiškai, užtikrinant nuoseklų pensijų ir išmokų, mokamų kiekvieną mėnesį, didinimą.

„Universalios išmokos skyrimas, nevertinant asmens gaunamų pajamų, ir tik vieną kartą per metus, nebūtų efektyvi atskirties mažinimo priemonė ir iš esmės nespręstų pensijų gavėjų finansinės padėties pagerinimo, o, priešingai, sudarytų prielaidas sumažinti pasitikėjimą socialinio draudimo sistema, nes nurodytoms problemoms spręsti reikia imtis kompleksinių priemonių“, – rašoma ministerijos išvadoje.

Tokiai išmokai reikėtų apie 180 mln. Eur valstybės lėšų.

Lėšų nenumatyta

Tuo tarpu SADM primena, kad dėl COVID-19 pandemijos išaugo neapibrėžtumas, 2021 metais numatomos mažesnės pajamos, didesnis valdžios sektoriaus deficitas ir skola.

„Ir toliau prisiimant papildomus ilgalaikius įsipareigojimus ir augant valdžios sektoriaus skolai, valstybės skolos lygis vidutiniu laikotarpiu (2021–2024 m.) priartėtų prie 60 procentų bendrojo vidaus produkto ir tai keltų riziką viešųjų finansų tvarumui. 2021 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatyme nenumatyta skirti papildomų lėšų siūlomoms nuostatoms įgyvendinti, todėl darytina išvada, kad prisiimti papildomų finansinių įsipareigojimų galimybių nebus“, – teigia ministerija.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija nurodė, kad Lietuvoje iš viso yra apie 615 tūkst. senatvės pensininkų, apie 160 tūkst. netekto darbingumo pensijų gavėjų bei dar beveik 193 tūkst. kitų pensijų gavėjų.

2020 m. lapkričio mėn. pensijoms išmokėta 288,8 mln. Eur. Pensijos kasmet yra indeksuojamos – jos didėja vidutiniškai tiek, kiek auga ekonomika ir gyventojų darbo užmokesčio fondas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Senjorai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Senjorai

2021 m. socialinio draudimo senatvės ir išankstinės pensijos, netekto darbingumo (invalidumo) pensijos, našlių ir našlaičių pensijos didės 9,58 proc.

Vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu 2021 m. sieks 440 Eur, o vidutinė pensija – 415 Eur (šiuo metu vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu sudaro 400 Eur, o vidutinė pensija – 377 Eur).

Siūlymą gruodį mokėti socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų gavėjams vienkartinę 200 Eur dydžio išmoką registravo buvę Seimo nariai V.Kravčionokas ir Z.Jedinskis, tačiau tiek ekonomistai, tiek dabartiniai valdantieji šį pasiūlymą aršiai kritikavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius