Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

14 metų su euru gyvenanti Juodkalnija stebina mažomis kainomis

Nedidelė valstybė prie Adrijos jūros Juodkalnija jau 14 metų gyvena su euru, nors nepriklauso nei euro zonai, nei Europos Sąjungai. Be to, čia dar ir pigu. Todėl į fantastinio grožio šalį suka vis daugiau turistų, kuriems per brangu Italija ar net Graikija.
Atostogauti Juodkalnijoje - pigu net rusui
Kava 5 žvaigždučių viešbutyje už 1,5 euro įmanoma tik Juodkalnijoje / Jurgitos Lapienytės nuotr.

Šiemet Budvos gyventojui Žarko Radulovičiui – dviguba šventė: 2016 metais Juodkalnija paminės 10 metų jubiliejų po nepriklausomybės atgavimo. Būtent tiek metų ant Adrijos jūros pakrantės stovi ir Ž.Radulovičiaus viešbutis „Hotel Splendid“.

Juodkalnija pirmą kartą nepriklausomybę atgavo be kraujo praliejimo – 2006 metais už atsiskyrimą nuo Serbijos referendume balsavo 55,5 proc. gyventojų.

Nepriklausomybės atkūrimas smarkiai pakeitė ir sąlygas verslui.

„Tai buvo auksinis periodas, mes net nesupratome, kas dėjosi“, – 15min sakė Ž.Radulovičius.

Iki finansų krizės 2009 metais, kuri skaudžiai palietė ir Juodkalniją, buvo, kaip sako Ž.Radulovičius, bumas – investicijų, naujų verslų kūrimo, gyvenimo sąlygų gerėjimo.

Kadras iš Youtube/Žarko Radulovičius
Kadras iš Youtube/Žarko Radulovičius

Nors krizė laikinai pristabdė Juodkalnijos augimą, dabar šalis vėl sparčiai auga. Tarkime, visoje valstybėje tėra keli 5 žvaigždučių viešbučiai. Tačiau Ž.Radulovičius žino, kad jų daugės, nes turistų irgi daugėja.

Anksčiau Juodkalniją buvo pamilę rusai, tačiau dabar, sako vyras, padėtis keičiasi – dauguma turistų atvažiuoja iš Vakarų Europos.

Ir nors Ž.Radulovičius aiškina, kad šalies patrauklumą lemia jos grožis ir svetingumas, neabejotinai svarbų vaidmenį čia vaidina ir kaina. Štai jo prabangiame viešbutyje kava tekainuoja 1,5 euro. Patrauklu net rusams, o ką jau kalbėti apie Vakarų Europos gyventojus.

Juos, beje, į šalį traukia ir euras – Juodkalnija niekada neturėjo savo valiutos, o iki euro šalyje buvo atsiskaitoma Vokietijos markėmis.

Juodkalnija nėra nei euro zonos, nei Europos Sąjungos narė. Kaimynė Kroatija neseniai prisijungė prie ES, tačiau atvykstančius turistus įspėja, kad atsiskaitymai šalyje vyksta kunomis. Be to, ir kainos Kroatijoje visada buvo aukštesnės nei Juodkalnijoje.

Jurgitos Lapienytės nuotr./Kotoras, Juodkalnija
Jurgitos Lapienytės nuotr./Kotoras, Juodkalnija

„Tai mums labai padeda verslui. Infliacijos pas mus beveik nėra“, – sakė Ž.Radulovičius.

Beje, Juodkalnijoje viešbučių kainos yra maždaug 30–40 proc. mažesnės nei kaimyninėje Kroatijoje. Maždaug tiek skiriasi ir maisto kainos – Juodkalnija pigesnė ir už kitas turistų pamėgtas Pietų Europos valstybes, pavyzdžiui, Italiją ar Graikiją.

Valdžia myli turizmą

87 proc. Juodkalnijos BVP (kuris yra maždaug 7,5 mlrd. dolerių) sudaro paslaugų sektorius. Kitaip tariant, šalį maitina turistai. Todėl vyriausybė – itin dosni šiam sektoriui. Nors turizmas čia dar tik plečiasi.

Atostogų čia atvažiuoja Holivudo ar muzikos pasaulio žvaigždės, bet prabangos jiems daug pasiūlyti šalis negali – veikia vos keli 5 žvaigždučių viešbučiai.

Jurgitos Lapienytės nuotr./Adrijos jūros pakrantė
Jurgitos Lapienytės nuotr./Adrijos jūros pakrantė

„Greitai bus. Kinai yra labai susidomėję investicijomis Juodkalnijoje. Manau, kad per artimiausius trejus ar ketverius metus situacija čia pasikeis iš esmės“, – Ž.Radulovičius pasakojo, kad investuoti šioje Adrijos jūros pakrantėje nori ir Vakarų Europos, JAV verslininkai, taip pat Jungtiniai Arabų Emyratai ir pan.

Ž.Radulovičius, kuris dirba ir šalies turizmo asociacijoje, pasakojo, kad vyriausybė remia turizmo verslą. Tarkime, jis prieš dešimt metų už žemę, kurioje pradėjo statyti viešbutį, sumokėjo apie 5 mln. eurų mokestį.

Jurgitos Lapienytės nuotr./Atostogauti Juodkalnijoje - pigu net rusui
Jurgitos Lapienytės nuotr./Atostogauti Juodkalnijoje – pigu

Jeigu dabar kas sumanytų statyti viešbutį, jiems žemės mokesčio apskritai nereikėtų mokėti. Taip pat nereikia valstybei mokėti mokesčių už darbuotojams mokamus atlyginimus, o už šiukšlių išvežimą, elektrą ar vandenį tereikia sumokėti pusę sumos – pradedančiajam verslui penkerius metus likusias išlaidas dengia valstybė.

Juodkalnija taip pat garantuoja iš banko besiskolinantiems viešbučių statytojams – paskolos jiems tekainuoja 3 proc., o likusią palūkanų sumą dengia valstybė.

„Paprastai aš labai kritikuoju vyriausybę, kai tą reikia daryti, bet yra tikrai už ką ją ir pagirti“, – juokėsi pašnekovas. Pelno mokestis taip pat yra patrauklus – 9 proc.

15min žurnalisto kelionę į Kroatiją apmokėjo VOYAGE iššūkio organizatoriai. Straipsnio turiniui tai įtakos neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius