Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min studijoje vyko diskusija – dirbti ar nedirbti parduotuvėms sekmadieniais

Dirbti ar nedirbti parduotuvėms švenčių dienomis ir sekmadieniais? Praėjusią savaitę prasidėjusiose derybose tarp valdžios, profsąjungų ir prekybininkų sutarta, kad Kalėdos ir Velykos gali būti be didžiųjų prekybos tinklų, tačiau profsąjungų konfederacija tikina, kad to tikrai negana ir kovos dėl laisvų sekmadienių, kaip yra Lenkijoje.
15min studijoje – pokalbis dėl parduotuvių darbo laiko sekmadieniais ir švenčių dienomis
15min studijoje – pokalbis dėl parduotuvių darbo laiko sekmadieniais ir švenčių dienomis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Prekybos tinklas „Norfa“ pernai nedirbo per Velykų ir Kalėdų pirmąsias dienas, tad dabartinis kompromisas šiuo atvejų jų nepaveiktų. „Tomis dienomis pirkėjų tomis dienomis būna du tris kartus mažiau nei įprasta“, – 15min studijoje kalbėjo „Norfos mažmenos“ valdybos pirmininkas Dainius Dundulis.

Todėl, pasak jo, nėra ekonominio pagrindimo dirbti tomis dienomis. „Tad kodėl nepadaryti darbuotojams gero“, – pastebėjo „Norfos“ savininkas. Jis teigė, kad sprendimas nedirbti per Kalėdas, Velykas, Naujuosius metus nepaveikė bendrovės apyvartos. „Norfa“ yra sutrumpinusi ir darbo valandas sekmadieniais.

Be to, D.Dundulis yra raginęs konkurentus elgtis taip pat, tačiau tomis dienomis nusprendė nedirbti tik „Lidl“. Ar jis dėl to nesijaučia balta varna?

„Prieš dešimt metų galbūt būčiau kitaip galvojęs, bet dabar manau, kad tai buvo teigiamas sprendimas“, – sakė jis.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovė Inga Ruginienė teigia, kad susitarimas nedirbti per Velykas ir Kalėdas dar nėra kompromisas. „Mes manome, kad sekmadieniais turėtų dirbti tik būtiniausius darbus dirbančios tarnybos – avarinės, gaisrinės, medikai. Kiti turėtų nedirbti“, – sako ji.

D.Dundulis nemano, kad jei būtų uždrausta dirbti sekmadieniais, didėtų kainos, kaip įspėja Lietuvos prekybos įmonių asociacija. „Aišku, staigiai daryti nieko negalima. Manau, kad per pusmetį ar metus turėtų būti taip padaryta. Pradžioje sekmadieniais galima būtų sutrumpinti darbo laiką sekmadieniais“, – teigė D.Dundulis.

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad draudimas dirbti didiesiems tinklams spręstų ir augančių kainų problemą - esą jos nekiltų taip, kaip baiminasi. D.Dundulis pastebėjo, kad reikia kalbėti apie atlyginimų didinimą, minimalios algos kėlimą, o ne kainas. Verslininkas pasisako už tai, kad kas ketvirtį minimali alga galėtų didėti po 25 eurus.

I.Ruginienė įsitikinusi, kad vartojimas nesumažės, jei sekmadieniais nebus dirbama, tad valstybė, pasak jos, mokesčiais tikrai nenukentės.

VIDEO: Velykų ir Kalėdų negana: parduotuvių darbuotojai kovos dėl laisvų sekmadienių
Užduokite klausimą
Kviečiame pateikti klausimą 15min studijos svečiui.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius