-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

2009-ieji – perspektyvų ir galimybių metas investuotojams

Šių metų viduryje ar pabaigoje akcijų rinkos pasieks žemiausią tašką, prognozuoja Suomijos investicinio banko „Evli“ grupės įmonės Baltijos šalyse „Evli Securities AS“ analitikai.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Pasak jų, 2009 m. antroji pusė – tai laikas, kai galima ypač palankiai investuoti akcijų rinkoje. Tai atveria naujas perspektyvas ir galimybes, nes tuo metu rinkoje persiskirstys pinigai. „Trumpalaikėje perspektyvoje – iki dvejų metų – investuotojai turėtų būti labai atsargūs, nes rinkos dar tik stabilizuojasi“, – sakė Jolanta Latvienė, „Evli“ privačios bankininkystės vadovė Baltijos šalims.

Apie ilgalaikes – 3–5 metų – perspektyvas galvojantys investuotojai jau gali dairytis ir planuoti savo investicijas akcijų rinkose. Perspektyviausiai investicijų atžvilgiu šiuo metu vertinama JAV rinka. Atsargiai žiūrima į kylančių ekonomikų, Šiaurės šalių bei Europos rinkas, o Japonijos regiono vertinimas išlieka neutralus.

„2009 m. pasaulio akcijų rinkas turėtų teigiamai paveikti mažėjanti investavimo rizika, agresyviai mažinamos tarpbankinės palūkanų normos, vyriausybiniai ekonomikos gaivinimo planai ir kreditų rinkos stabilizacija“, – atsigavimo požymius vardija Martynas Grikinis, „Evli“ investicinių portfelių valdytojas Baltijos šalims.

Teigiamu veiksniu taip pat laikoma tai, kad Vyriausybės bei didžiosios įmonės toliau leidžia naujas obligacijų emisijas tikėdamosi, kad investuotojų pasitikėjimas rinka grįš dar šiemet. Obligacijų rinka ateinančius keletą metų bus vertinama kaip vienas patraukliausių instrumentų investicijoms.

Vis dėlto 2009 m. kapitalo rinkoms ir toliau rūpesčių kels besitęsiantys finansų krizės padariniai. Pirmąjį ketvirtį skelbiami makroekonominiai rodikliai ir įmonių rezultatai bus neigiami, todėl tai lems pesimistines prognozes.

Vyriausybių priemonių, taikomų siekiant stabilizuoti finansų sektorių ir ekonomiką, poveikis pradės jaustis tik antroje šių metų pusėje. Pirmajame ketvirtyje taip pat laukiama antrosios investuotojų pasitraukimo iš fondų bangos – tikimasi, kad bus atsiimta dar apie 250 mlrd. dolerių. 2008 m. ketvirtajame ketvirtyje investuotojai iš fondų atsiėmė 170–250 mlrd. JAV dolerių.

Pasak „Evli“ analitikų Lietuvoje, galvojant apie kapitalo rinkų ir ekonomikos atsigavimo perspektyvas vis dar negalima prarasti budrumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius