-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2010-ieji sunkiausi bus ispanams, latviams ir lietuviams

Ekonominės krizės padariniais bene garsiausiai skundžiasi Bulgarijos gyventojai, tačiau 2010-uosius sunkiausiai pakels ispanai, latviai ir lietuviai.
Ekonomika
Ekonomika / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Amerikiečių finansinių tyrimų bendrovė „Moody's Corporation“ sudarė „vargo indeksą“ – ekonominės padėties sunkumo rodiklį, paremtą numatomu biudžeto deficito dydžiu ir nedarbo lygiu ir pagal jį išrikiavo 23 valstybes.

Kaip rašo „The Wall Street Journal“, labiausiai apgailėtinų valstybių sąrašo apačioje netikėtai atsidūrė Bulgarija. Nors tai viena skurdžiausių Europos valstybių, „Moody's“ jai prognozuoja nedidelį biudžeto deficitą ir 10 proc. nesiekiantį nedarbą.

Dėl šių priežasčių Bulgarijai tekęs „vargo indeksas“ yra kiek žemesnis nei skirtas turtingajai Šveicarijai, kurios ekonominiai rodikliai gerokai pranoksta Europos vidurkį.

Gerokai mažiau netikėta buvo tai, kad labiausiai apgailėtinų valstybių sąrašo viršuje atsidūrė Latvija ir Lietuva. Čia buvo smarkiai apkarpytos valstybės išlaidos ir fiksuojamas dviženklis BVP susitraukimas. Kaip rodo „vargo indeksas“ lietuviai ir latviai yra atsidūrę bene tris kartus beviltiškesnėje padėtyje nei bulgarai.

Vis dėlto, labiausiai apgailėtina valstybe „Moody's“ išrinko Ispaniją, kur šypsenas iš gyventojų veidų negrąžinamai trina vis ilgėjančios eilės prie bedarbio pašalpų.

„Moody's“ sudaryto sąrašo viduryje – Slovakija, Estija, Vengrija ir Lenkija. Šios šalys 2010-uosius išgyvens lengviau nei Didžioji Britanija, JAV ir Graikija. Tačiau geriausiai seksis Bulgarijai, Šveicarijai ir Čekijai, kuri, anot „Moody's“ yra laimingiausia Vidurio Europos valstybė.

Vis dėlto, „The Wall Street Journal“ šiek tiek abejoja „Moody's“ metodais, kuriais remiantis buvo sudarytas labiausiai apgailėtinų valstybių sąrašas. Esą sunku patikėti, kad Ukraina, biudžeto skyles lopanti iš Tarptautinio valiutos fondo skolintais pinigais ir laukianti padėtį šalyje galinčių destabilizuoti rinkimų, bus mažiausiai varginga Vidurio ir Rytų Europos ekonomika, išskyrus Bulgariją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius