Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

2010-ieji žada kilimą didžiąją metų dalį

Pasaulinė ekonomika stabilizuojasi – atsigavimas po krizės, prasidėjęs trečiąjį metų ketvirtį, įsibėgėja, mano Šiaurės ir Baltijos šalyse veikiančio investicinio banko „Evli“ analitikai.
Pinigai
Pinigai. / E.Ovčarenko, S.Žiūros/BFL, T.Urbelionio/BFL nuotr., „15min“ montažas.

Pasak jų, teigiamos tendencijos gali tęstis dar du tris ketvirčius.

„Praėjo metai po finansų rinkų griūties, dar pavasarį kalbėjome, kad blogiausia jau praeityje, tad ateinančius metus pradedame turėdami geras perspektyvas“, – sako Kim Pessala, „Evli“ turto valdymo vyriausiasis investicijų vadovas iš Suomijos.

Prasidėjusį teigiamą ekonomikos ciklą, pasak analitikų, sustiprina įmonės, šiuo metu didinančios savo atsargas, stabilizavimąsi rodo ir kylančiose rinkose į įprastas vėžes grįžtantis ilgalaikis augimas.

„Visa tai rodo, kad artimiausius 6–9 mėnesius galime tikėtis besitęsiančio ekonomikos ir rinkų augimo ciklo“, – sako Martynas Grikinis, „Evli“ investicinių portfelių valdytojas Baltijos šalims.

Per šį laikotarpį, analitikų nuomone, turėtų išlikti rekordiškai mažos palūkanų normos, neturėtų kilti ir infliacijos spaudimo.

Tačiau per ateinančius 1–3 metus teigimas ekonomikos atsigavimo ciklas greičiausiai išsikvėps, galima laukti infliacijos didėjimo bei aukštesnių palūkanų ir griežtesnės centrinių bankų monetarinės politikos. Ir toliau vertę turėtų prarasti kreditų rinka – ji susidurs su tokiais sunkumais, kaip blogos paskolos ir atidėjimai, ribotas likvidumas ir brangus finansavimas.

„Kylančios palūkanų normos ir didėjanti rizikos grąža gali neigiamai atsiliepti įmonių bei bankų balansams, tai vėl gali sukelti nestabilumus rinkoje, tačiau jie turėtų būti palyginti maži“, – pastebi K.Pessala.

Tokiu atveju pasaulinis atsigavimas iš krizės klostytųsi pagal W scenarijų, tačiau antrasis dugnas nebūtų toks gilus, kaip blogiausiu ekonomikos atsigavimo atveju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius