Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2011 m. pirmojo ketvirčio BVP augimas viršijo net ir optimistiškiausias analitikų prognozes

Remiantis Statistikos departamento išankstiniais duomenimis, 2011 m. pirmąjį ketvirtį šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) siekė 23,1 mlrd. Lt (to meto kainomis) ir, palyginti su atitinkamu praėjusių metų laikotarpiu, didėjo 6,9 proc. Šis ūkio augimo rodiklis viršijo net ir optimistiškiausias analitikų prognozes.
Prognozuojamas ekonomikos augimas
Prognozuojamas ekonomikos augimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šių metų pirmąjį ketvirtį, palyginti su 2010 m. atitinkamu ketvirčiu, stebėtas teigiamas bendrosios pridėtinės vertės pokytis visose veiklos rūšių grupėse, tuo tarpu 2010 m. pirmąjį ketvirtį beveik visų, išskyrus pramonę, veiklos rūšių grupių bendroji pridėtinė vertė dar mažėjo.

Išankstiniai statistiniai mažmeninės prekybos duomenys pateisino vidaus prekybos įmonių lūkesčius – apyvarta kovo mėnesį didėjo visose vidaus prekybos veiklose, specializuotose ir nespecializuotose parduotuvėse. Visa mažmeninės prekybos, variklinių transporto priemonių ir motociklų didmeninės ir mažmeninės prekybos bei remonto įmonių apyvarta (be PVM) 2011 m. kovo mėn. buvo 15,8 proc. didesnė nei vasario mėnesį ir, palyginti su 2010 m. kovo mėnesiu, padidėjo 20,5 procento. Visa vidaus prekybos įmonių apyvarta, palyginti su praėjusių metų atitinkamu mėnesiu, didėja septintas mėnuo iš eilės.

Ekonominių vertinimų rodiklis rodo, kad ekonomikos atsigavimas gali būti spartesnis nei buvo tikėtasi nuosmukio pradžioje.

Ekonominių vertinimų rodiklis rodo, kad ekonomikos atsigavimas gali būti spartesnis nei buvo tikėtasi nuosmukio pradžioje. Šią žinią patvirtina ne tik ekonomikos agentų lūkesčiai, bet ir pirmasis pirmojo 2011 m. ketvirčio įvertis. Pasitikėjimo rodikliai augo visose srityse, išskyrus paslaugų sektorių, kur rodiklis liko nepakitęs. Be to, 2011 m. balandžio mėn. pramonėje, kuri buvo Lietuvą iš nuosmukio vadavusi jėga, pirmą kartą nuo Didžiosios recesijos pradžios tarp įmonių vadovų yra daugiau optimistų nei pesimistų.

Vartotojų optimizmas kiekvieną mėnesį vis sparčiau auga. Kitaip tariant, šalies ekonomikoje vykstantys procesai daro įtaką gyventojų nuomonei ir sprendimams: pramonės, eksporto ir transporto sektorių traukiama ekonomika jau yra pradėjusi kurti darbo vietas ir gerinti vartotojų finansinę padėtį (tiesiogiai arba netiesiogiai per kitiems sektoriams sukuriamą naudą), nors kai kurie ekonomistai šioje srityje vis dar laikosi atsargios pozicijos. Jeigu vertinsime vartotojų lūkesčius kaip lydintįjį ekonomikos indikatorių, galime teigti, kad ir kitas šalies BVP įvertis bus ne mažiau veržlus nei pirmojo 2011 m. ketvirčio. Kita vertus, namų ūkiai išlieka gana abejingi už šalies ribų vykstantiems ekonominiams įvykiams ir neatsižvelgia į išorės rizikas (arba nesitiki, kad jos realizuosis).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius