-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2016 m. Lietuvos ūkį už ausų temps atsigaunanti Europa

Artėjant 2016 m., ir vėl girdisi kalbos apie ateinančią naują krizę. Išsiaiškinti, ar tokios kalbos yra pagrįstos ir kokie yra galimi krizės šaltiniai, trečiadienį siūlė banko „Danske Bank“ vyriausiasis Baltijos šalių ekonomistas Rokas Grajauskas.
Seimas pirmą kartą svarsto kitų metų biudžetą
Seimas pirmą kartą svarsto kitų metų biudžetą / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Burbulas JAV

Susitikime su žurnalistais R.Grajauskas priminė, kad šiuo metu JAV akcijų rinkoje fiksuojamas didžiausias pakilimas per visą istoriją. Dažniausiai po tokių pakilimų sekdavo korekcijos, todėl ir šis kartas gali būti ne išimtis. Anot R.Grajausko, yra labai tikėtina bent 20 proc. siekianti korekcija.

asmeninio archyvo nuotr./Rokas Grajauskas
asmeninio archyvo nuotr./Rokas Grajauskas

Tačiau neramumai JAV akcijų rinkoje vargiai turės poveikį realiajai ekonomikai. Pirmiausia, naujausią burbulą akcijų biržoje didele dalimi lėmė Federalinio rezervo (FED) vykdytas kiekybinis skatinimas, į rinką įliejęs naujai sukurtus 3,6 trilijonus dolerių.

Antra, privačiam JAV sektoriui nuo paskutiniosios krizės pavyko sumažinti savo įsiskolinimus, kas padidino realiosios ekonomikos atsparumą galimiems finansiniams sukrėtimams.

Lėtėjantis Kinijos drakonas

Tuo tarpu Azijos milžine tituluojamoje Kinijoje skolos situacija visiškai kitokia. Čia nuo 2007 m. Kinijos privataus sektoriaus skola išaugo keturis sykius. Labiau už Kiniją skolą po paskutiniosios finansų krizės didino tik Graikija, Airija, Portugalija ir Singapūras.

Maždaug pusė visos privataus sektoriaus skolos Kinijoje susijusi su nekilnojamuoju turtu.

Konsultacijų bendrovės „McKinsey“ vertinimu, maždaug pusė visos privataus sektoriaus skolos Kinijoje susijusi su nekilnojamuoju turtu.

Problemos Kinijoje iš dalies lemia ir prastėjančią Rusijos ūkio būklę. Be to, Rusijos ekonomikai smarkiai kirto kritusios gamtinių išteklių kainos.

Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl ekonomistai neprognozuoja šviesios Rusijos ekonomikos ateities, yra pastarosios valstybės ūkio nekonkurencingumas.

Kiekybinio skatinimo programa veikia 

R.Grajauskas pažymėjo, kad euro zonoje gerus rezultatus pradėjo rodyti Europos centrinio banko (ECB) vykdoma kiekybinio skatinimo programa. Dėl papildomai įlietų pinigų atsigauna kredito augimas euro zonoje, kuris antroje metų pusėje jau auga beveik 3 proc.

Be to, gerus augimo tempus rodo ne tik euro zonos, bet ir Skandinavijos šalių ekonomikos, o tai reiškia geras žinias Lietuvos eksportuotojams.

Perkaitimo ženklai vidaus rinkoje?

R.Grajauskas pažymėjo, kad problema po truputį tampa vis spartesnis atlyginimų augimo tempas. Dėl greičiau už darbo našumą augančių darbo sąnaudų Lietuvos eksporto ir BVP santykis artimiausiais metais pradės mažėti, o stringantis eksportas pradės riboti ir visos šalies ekonomikos plėtrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius