Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2019 m. LIFE kvietimas teikti paraiškas jau paskelbtas!

Balandžio 4 d. paskelbti nauji kvietimai teikti paraiškas pagal LIFE programą – Europos Sąjungos aplinkos ir klimato politikos finansavimo priemonę. 2019 m. 400 mln. eurų Europos Sąjungos lėšų skiriama aplinkosaugai, gamtos apsaugai ir klimato veiksmams.
 LIFE-ALFIO LIFE17 ENV/LV/000318
LIFE-ALFIO LIFE17 ENV/LV/000318

Gairės pagal prioritetines programos sritis yra pagrindinis dokumentas ruošiantiems LIFE programos paraiškas. Iš esmės jos liko nepakitusios lyginant su pernai metų gairėmis. Tačiau Klimato gairėse šiemet paskelbta nemažai naujų veiklos sričių, pvz. viešosios infrastruktūros atsparumas, lietaus nuotekų tvarkymas Prisitaikymo prie klimato kaitos srityje, kurioje 2018 m. paraiškų buvo nedaug, o jų sėkmės procentas buvo didesnis nei kitose srityse. Taip pat reiktų atkreipti dėmesį į šiek tiek atnaujintą koncepcijų formą, kurią galima rasti prisijungus prie eProposal sistemos.

2018-2020 m. laikotarpiu didžiausia Europos Sąjungos tradicinių LIFE projektų bendro finansavimo norma yra 55 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų. Išimtis taikoma tradiciniams LIFE prioritetinės srities „Gamta ir biologinė įvairovė“ projektams pagal Aplinkos paprogramę, kuriai ES bendras finansavimas gali siekti 60 proc. arba 75 proc. išimtiniais atvejais.

LIFE projektų pagrindinių veiklų pobūdis turi būti bandomasis arba parodomasis.

LIFE projektų pagrindinių veiklų pobūdis turi būti bandomasis (projektas, kurį vykdant taikoma dar netaikyta arba neišbandyta technika ar metodas arba jie nebuvo taikyti ar išbandyti kitur, kuriuos vykdant gali būti užtikrinta nauda aplinkos ar klimato srityje, palyginti su esama geriausia praktika, ir kuriuos vėliau didesniu mastu galima taikyti panašiose situacijose) arba parodomasis (projektas, kurį vykdant praktikoje įgyvendinami, bandomi, vertinami ir skleidžiami nauji arba vykdant konkretų projektą nežinomi veiksmai, metodika ar principai ir kurie galėtų būti taikomi kitais atvejais panašiomis aplinkybėmis).

Nors tam tikra geriausios praktikos veikla ir gali būti įtraukta į projekto pasiūlymą, tačiau bendras metodas turi būti aiškaus bandomojo ar parodomojo pobūdžio, ir tai turi būti išsamiai pagrįsta pasiūlyme.

Pernai metais įsigaliojusi dviejų etapų pasiūlymų teikimo procedūra Aplinkos paprogramės paraiškoms pasiteisino ir ji išliks ir šiemet, tuo tarpu Klimato paprogramės projektams 2019 m. išliks vieno etapo tvarka. Taikant dviejų etapų metodą, pirmiausiai per eProposal sistemą pateikiama 10 puslapių projekto koncepcija (pagrindinė projekto informacija; projekto santrauka, kurioje svarbu pabrėžti pridėtinę vertę Europos Sąjungai; projekto biudžetas) anglų kalba:

  • prioritetinės srities "Aplinkos ir išteklių naudojimo efektyvumas“ iki birželio 17 d.;
  • prioritetinių sričių „Gamta ir biologinė įvairovė“ bei „Aplinkos valdymas ir informavimas“ iki birželio 19 d.

Planuojant LIFE projektą, reiktų žinoti, kad 2019 metų LIFE programos projektų sutartis numatoma pasirašyti iki 2020 m. liepos mėn. Anksčiausia galima 2019 metų kvietimo projektų įgyvendinimo pradžia – 2020-09-01. Bet kokios išlaidos, patirtos iki projekto įgyvendinimo pradžios datos, nebus laikomos tinkamomis finansuoti. LIFE projekto trukmė nėra griežtai nustatyta, tačiau ji privalo būti optimali visoms projekto veikloms įvykdyti ir visiems jo tikslams pasiekti. Dažniausiai projektų įgyvendinimo trukmė būna 3-5 metai.

LIFE paraiškas gali pateikti bet kuris Europos Sąjungoje registruotas juridinis asmuo.

LIFE paraiškas gali pateikti bet kuris Europos Sąjungoje registruotas juridinis asmuo. Paramos sutartis pasirašoma su koordinuojančiu paramos gavėju, atsakingu už projekto įgyvendinimo užtikrinimą. Projektas gali būti įgyvendinamas su partneriais. Rekomenduojama į projekto įgyvendinimą įtraukti tarptautinių partnerių, už tai pasiūlymui gali būti skirta papildomų balų. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad visi paramos gavėjai turėtų skirti pagrįstą finansinį įnašą projektui.

Pastebima tendencija, kad LIFE programa Lietuvoje keičiasi, išaugo susidomėjimas aplinkos ir išteklių naudojimo efektyvumo sritimi, paraiškas ėmė rengti verslo įmonės. Apie naujuosius LIFE programos projektus, kuriuose dalyvauja verslo įmonės, buvo sukurtas video filmas.

VIDEO: LIFE

Tikėtina, kad ši tendencija išliks ir ateityje, nes Europos Komisija kasmet vis labiau ragina LIFE programoje dalyvauti naujus pareiškėjus ir teikti paraiškas projektams, įgyvendinantiems artimus rinkai (close-to-market) sprendimus, turinčius aiškią naudą aplinkai, klimato kaitos švelninimui ar prisitaikymui.

Nuo 2016 m. balandžio mėn. Aplinkos ministerija ir Aplinkos projektų valdymo agentūra vykdo Europos Komisijos ir Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos finansuojamą projektą „LIFE gebėjimų stiprinimas Lietuvoje“. Vienas svarbiausių tikslų – stiprinti organizacijų gebėjimus teikti kokybiškas paraiškas, atitinkančias LIFE programos reikalavimus. Tuo tikslu organizuojami teminiai ir internetiniai seminarai, bendri seminarai nevyriausybinėms ir verslo įmonėms. Registracija į internetinius seminarus šiuo metu vyksta projekto svetainėje www.lifeprojektai.lt.

Norinčius dalyvauti LIFE projektuose ir ieškančius savo veiklai partnerių kviečiame registruotis LIFE projektų idėjų ir partnerių paieškos duomenų bazėje http://db.lifeprojektai.lt arba kreiptis el. paštu info@lifeprojektai.lt.

Projektą „LIFE gebėjimų stiprinimas Lietuvoje“ Nr. LIFE14 CAP/LT/000008 finansuoja Europos Sąjungos LIFE programa

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius