-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

30 tūkst. iš socialinių pašalpų gyvenančių žmonių gali likti be paramos

30 tūkstančių žmonių, dabar gyvenančių iš socialinių pašalpų, nebegautų nė lito paramos, jeigu būtų pritarta pateiktam Vyriausybės siūlymui mažinti išmokas ilgalaikiams bedarbiams.
Gyventojų pajamos
Gyventojų pajamos / T.Urbelionio /BFL nuotr.
Temos: 1 Pašalpa

Siūloma trejus metus darbo nesusirandantiems žmonėms socialinę pašalpą mažinti penktadaliu, dar po metų – perpus. Nedirbantys 5 ir daugiau metų visai negautų jokių pašalpų. Tokių žmonių yra apie 30 tūkstančių, rašo „Lietuvos rytas“.

Pašalpų mažinimui turi pritarti Vyriausybė, o po to – ir Seimas. Vyriausybė į siūlymą kol kas žiūri atsargiai, bet jo galutinai ir neatmeta.

Šiomis naujovėmis tikimasi paskatinti ilgalaikius bedarbius aktyviau ieškoti darbo, mat dabar dalis jų net nebando įsidarbinti ir gyvena iš pašalpų. Skaičiuojama, kad apkarpius pašalpas per metus butų sutaupyta per 150 mln. litų.

„Socialinė pašalpa butų skiriama tik šeimoje gyvenantiems vaikams. Atsižvelgiant į jų interesus būtų sprendžiama, kaip tai daryti. Galima remti pinigais ar prekėmis ir paslaugomis arba derinti šiuos būdus“, – apie galimą naują tvarką kalbėjo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė Lina Burbaitė.

Pašalpų mažinimui turi pritarti Vyriausybė, o po to – ir Seimas. Vyriausybė į siūlymą kol kas žiūri atsargiai, bet jo galutinai ir neatmeta.

„DnB Nord“ banko vyriausiojo analitiko Rimanto Rudzkio manymu, siūlymas versti žmones eiti dirbti būtų protingas tik tuomet, jei nedarbas šalyje būtų nedidelis.

„Jei nedarbas yra 4 proc, rasti darbą yra vieni juokai. O dabar, kai jis artėja prie 20 proc, tai yra sunku. Kai žmogaus specialybė nepaklausi, kai jo amžius artėja prie pensinio, kai jis ligotas, darbą rasti itin nelengva. Be to, darbdaviai paprastai visai nenori samdyti nedirbusių keletą metų“, – svarstė R.Rudzkis.

Analitiko manymu, bedarbius, kurie nesugeba įsidarbinti, palikti be jokio pragyvenimo šaltinio tik todėl, kad yra piktnaudžiaujančių sistema, būtų per žiauru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius