Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

300 gyventojų savanoriškai prisipažino vandenį vartoję nelegaliai

Bendrovės „Vilniaus vandenys“ paskelbta „amnestija“ nebaudžiamam pranešti apie savavališką prisijungimą prie centralizuoto vandentiekio ir nuotekų tinklų pasinaudojo apie 300 asmenų Vilniuje, Vilniaus, Švenčionių ir Šalčininkų rajonuose.
Geriamo vandens čiaupas
Geriamo vandens čiaupas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Dauguma jų pranešė apie savavališką prisijungimą prie vandentiekio ir nuotekų šalinimo įrenginių, kelios dešimtys – apie neteisėtą savo paviršinių (lietaus) nuotekų tinklų prijungimą prie centralizuoto nuotakyno.

„Žmonės sureagavo ir atsiliepė į mūsų kvietimą trauktis iš šešėlio. Akivaizdu, kad amnestija pasinaudojo tik dalis neteisėtai prisijungusių klientų, tačiau kur kas daugiau žmonių atkreipė dėmesį, panoro pasitikrinti, kaip iki jų atiteka vanduo ar nuteka nuotekos. Mūsų tikslas nėra bausti, norime jiems padėti tapti teisėtais klientais, kurie negyvena kitų sąžiningų vartotojų sąskaita“, – sako laikinai einantis „Vilniaus vandenų“ generalinio direktoriaus pareigas Virgilijus Žukauskas.

Gyventojai galėjo į bendrovę kreiptis nuo praėjusių metų lapkričio iki šių metų vasario 15 dienos

Pranešusieji apie savavališką prisijungimą prie centralizuoto vandentiekio ir nuotekų tvarkymo tinklų nebuvo taikomos jokios sankcijos. Suteikus reikalingą įmonės specialistų pagalbą, jie iš karto pradėjo teisėtai naudotis įmonės paslaugomis, o būtinus dokumentus galės susitvarkyti per metus.

Dažnai gyventojai net nežino, kad yra neteisėti vartotojai. Tokią „dovanėlę“ jiems palieka namo ar buto statytojai, vandenį, nuotekas ar lietaus vandenis prie „Vilniaus vandenų“ centralizuotų tinklų prijungę savavališkai – be projekto ir leidimo, rašoma bendrovės pranešime spaudai.

Pasitaiko, kad namo ar daugiabučio gyventojai už vandenį ar nuotekas moka nekilnojamojo turto plėtotojui ar statytojui, kartais ir gerokai daugiau nei „Vilniaus vandenų“ nustatytą kainą, o šis, tinkamai neužbaigęs tinklų statybos ir neperdavęs jų savivaldybei, gyventojus palieka likimo valiai.

Neretai namas ar daugiabutis prijungiamas prie bešeimininkių tinklų, kurių statytojas yra bankrutavęs ar tiesiog dingęs. Pasitaiko atvejų, kai rekonstruojant butą į du butus ar įrengiant palėpę, nesivarginama parengti projekto ir gauti leidimo teisėtai prisijungti prie centralizuotų tinklų.

Šiuo metu „Vilniaus vandenys“ patiekia daugiau vandens, nei deklaruoja klientai. Dalis nuostolių atsiranda dėl nesandarių tinklų, dalis dėl vagysčių. Dėl savavališkai prijungtų lietaus, nuotekų tinklų įmonė priversta tvarkyti ir didesnius nuotekų kiekius, todėl patiria didesnes veiklos sąnaudas, o nuostolius tenka padengti ir tvarkingai už paslaugas mokantiems klientams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius