-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 dalykai, kuriuos turite žinoti apie Panama Papers

Sekmadienį tiriamosios žurnalistikos asociacija „International Consortium of Investigative Journalists“ (ICIJ) paskelbė 2,6 terabaitų nutekintų dokumentų, pavadintų Panama Papers. Naujienų svetainė cnn.com pateikia septynis svarbius dalykus, kuriuos turite žinoti apie šį didžiausiu istorijoje jau vadinamą duomenų nutekinimą.

Kas yra Panama Papers?

ICIJ kartu su įvairiomis žiniasklaidos priemonėmis iš viso pasaulio ištyrė daugybę dokumentų, kurie atskleidė nelegalų mokesčių slėpimo tinklą, su kuriuo susiję Rusijos prezidento Vladimiro Putino draugai, įvairūs JAV korupcija įtarti asmenys bei FIFA etikos komiteto nariai.

Kodėl jie pavadinti Panama Papers?

Daugiau negu 11 mln. dokumentų, iš kurių kai kurie yra keturių dešimtmečių senumo, susiję su Panamos teisininkų firma „Mossack Fonseca“.

ICIJ skelbia, kad firma padėjo kuriant priedangos kompanijas bei ofšorines sąskaitas pasaulinio lygio žaidėjams. Skelbiama, kad „Mossack Fonseca“ mokesčių rojumi vadinamuose Seišeliuose padėjo įkurti 14,086 įmones, bet žinojo tik 204 iš šių firmų tikruosius savininkus.

Ar paaiškėjo, kad įvykdyta kažkas nelegalaus?

Nutekinti dokumentai ne visada rodo nelegalią veiklą. Tačiau priedangos kompanijos ir ofšorinės sąskaitos gali būti panaudotos slepiant finansinių perlaidų kilmę ir už jų stovinčius žmones.

Paviešintuose dokumentuose figūruoja ir žmonės bei kompanijos, kurias JAV buvo įtraukusios į juodąjį sąrašą dėl prekybos narkotikais ir ryšių su terorizmu.

Kas yra įpainioti į šiuos dokumentus?

Dokumentuose minimi 12 dabartinių ir buvusių pasaulio lyderių, taip pat dar 128 politikai ir kiti vieši asmenys.

Be su V.Putinu (pats Rusijos lyderis nėra paminėtas nei viename dokumente) ar FIFA siejamų asmenų, dokumentai meta kaltinimus Islandijos premjerui Sigmundurui Gunnlaugssonui, pasinaudojus su žmona siejama ofšorinei įmone, nuslėpus milijonines investicijas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Islandijos premjeras Sigmunduras Davidas Gunnlaugssonas.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Islandijos premjeras Sigmunduras Davidas Gunnlaugssonas.

Be to, Argentinos prezidentas Mauricio Macris taip pat nebuvo atskleidęs ryšių su viena ofšorine įmone savo mokesčių deklaracijoje. Rasta ofšorinė kompanija, susijusi ir su Ukrainos prezidento Petro Porošenkos verslu.

Kaip buvo reaguojama į Panama Papers?

Kremlius kaltinimus atmetė kaip „seriją prasimanymų“, skirtų diskredituoti V.Putiną artėjant rinkimams. FIFA kaltinimus pavadino juokingais, o Islandijos premjero atstovai pareiškė, jog su juo siejama ofšorinė firma yra holdingo bendrovė, kurioje laikomas jo žmonos turtas. Be to, pridurta, kad ši įmonė nesinaudojo mokesčių slėpimu ir buvo įkurta tam, kad būtų išvengta interesų konflikto Islandijoje.

Didžioji Britanija, Prancūzija, Australija ir Meksika pažadėjo pradėti tyrimus dėl mokesčių vengimo.

Didžioji Britanija, Prancūzija, Australija ir Meksika pažadėjo pradėti tyrimus dėl mokesčių vengimo.

Ką sako pati „Mossack Fonseca“?

Pirmadienį ši advokatų kontora išplatino oficialų pareiškimą.

„Mūsų verslą ne ypatingai gerai supranta visuomenė ir, deja, ši straipsnių serija pasitarnaus tik dar labiau gilinant šią painiavą. Faktas tas, kad nors ir tapome duomenų pažeidimo aukomis, šie nelegaliai gauti dokumentai rodo, kad nedarėme nieko nelegalaus, o tai atitinka mūsų reputaciją, kurią kūrėme pastaruosius keturis dešimtmečius kurdami verslą teisingai čia, Panamoje

Akivaizdu, kad niekam nepatinka, kai yra pavagiama jų nuosavybė, ir ketiname daryti viską, kas mūsų galioje, užtikrinant, kad kaltieji bus patraukti į atsakomybę“ .

Kaip žurnalistams pavyko gauti dokumentus?

Anonimiškas šaltinis davė dokumentus Vokietijos dienraščiui „Suddeutsche Zeitung“, o jis jais pasidalijo su ICIJ.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius