Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Abromavičius: apie santykius su V.Zelenskiu, I.Kolomoiskio įtaką, dvigubą pilietybę ir priešus

Senokai Lietuvoje matytą Aivarą Abromavičių šiomis dienoms vėl buvo galima sutikti Vilniuje – jis atlydėjo Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį į Lietuvą. Ukrainoje lietuvis vadovauja iš esmės visai ginklų pramonei – yra didžiausio karinio koncerno „Ukrooboron“ generalinis direktorius. Į šį postą jį skyrė V.Zelenskis, nepaisant to, kad A.Abromavičius buvo ministras prie buvusio prezidento Petro Porošenkos.

15min studijoje A.Abromavičius atvirai dėstė apie savo santykius su dabartiniu Ukrainos prezidentu, kokią įtaką daro oligarchai ir ypač Ihoris Kolomoiskis.

A.Abromavičius 15min teigė, kad V.Zelenskis iš Lietuvos išvyko geros nuotaikos, nors kai kurie analitikai ir pastebi, kad tokių santykių, kaip buvo valdant P.Porošenkai, jau nėra.

Ar pavyks buvusiam aktoriui suvaldyti reformas?

„Jis išvyko geriausia nuotaika, jam labai patiko šis vizitas, atsivežė jis daug jaunų ministrų. Pietų metu buvo keletas šiltų tostų, taigi nuotaikos pačios geriausios“, – pasakojo A.Abromavičius.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Aivaras Abromavičius ir Marius Jokūbaitis
Arno Strumilos / 15min nuotr./Aivaras Abromavičius ir Marius Jokūbaitis

Ar buvusiam komikui, aktoriui V.Zelenskiui gali geriau pavykti vykdyti reformas nei verslininkui P.Porošenkai? „Situacija kitokia. P.Porošenka valdžią į rankas paėmė labai sudėtingu laikotarpiu, kai buvo didelė infliacija, svyravo valiutos vertė. Dabar ekonomika auga – 3,6 proc. BVP, valiuta stabili“, – sakė jis. V.Zelenskis kone visą valdžią pirmą kartą istorijoje turi vienas, pastebėjo lietuvis.

Kaip jis atsidūrė šalia V.Zelenskio, kai buvo jo priešininko P.Porošenkos žmogus? „Nėra paslapties – P.Porošenka mane pasamdė būti ministru, bet kartu ir trukdė juo būti, ne tik man, bet ir kitiems. Visur buvo poreikis naujų veidų, ir buvę politikai neturi jokių šansų laimėti, beveik visi buvę turi neigiamą vertinimą“, – pasako jis.

Vasario mėnesį su lietuviu susisiekė V.Zelenskio žmonės ir paprašė prisijungti prie komandos. Beje, jis buvo įvardijamas kaip vienas galimų premjerų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Volodymyras Zelenskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Volodymyras Zelenskis

„Mes su Zelenskiu kalbėjome apie premjero poziciją, aš jam išdėsčiau savo reikalavimus ir viziją, bet jis pasirinko buvusį mano kolegą. Pasirinkimas geras, aš jį palaikau, vyriausybė yra jauniausia istorijoje“, – pasakojo pašnekovas.

Santykius su Ukrainos prezidentu jis pavadintų darbiniais, nors abiejų žmonos šią savaitę kartu dalyvavo labdaros renginiuose Vilniuje.

Karinis koncernas – sunkioje padėtyje

„Kyiv Post“ rašo, kad „UkrOboronProm“ yra itin sudėtingoje padėtyje. Iš daugiau nei 130 įmonių tik 96 veikia, o tik 69 yra pelningos, kitos yra žlungančios – kaip jis ketina pastatyti ant kojų šį gynybos gigantą?

Karo metu vadovauti tokiai įmonei yra garbė, bet koncernas yra apverktinoje būsenoje, neslepia A.Abromavičius. „Jis sąmoningai buvo žlugdomas 30 metų. Apyvarta – 16 tūkstančių JAV dolerių vienam darbuotojui, kai pasaulyje vidurkis – 365 tūkstančiai dolerių, todėl pirmiausia noriu stabilizuoti įmonę – daug darbuotojų vėluoja atlyginimai, susidarė skolos, netgi dalis koncerno įmonių yra Rusijos okupuotoje teritorijoje“, – pasakojo pašnekovas.

Ukroboron nuotr. /Gaminami tankai
Ukroboron nuotr. /Gaminami tankai

Lietuvio ranką jau pajuto koncerno vadovai – 25 jų jau buvo atleisti.

A.Abromavičiaus vadovaujamas koncernas tiekia ginkluotę ir prieš separatistus kovojančiai Ukrainos kariuomenei. Trečdalis visos produkcijos – Ukrainos kariuomenei, kita dalis – eksportui.

Sulaukė ir reikalavimų trauktis

Bet kokia reforma pritraukia daug priešų. Neseniai įtakingas Ukrainos Aukščiausiosios Rados narys iš prezidento Volodymyro Zelenskio partijos „Tautos tarnas“ Oleksandras Dubinskis viešai apkaltino ministrą nuslėpus savo verslo ryšius Rusijoje ir pareikalavo atleisti lietuvį iš iš pareigų. Anot Ukrainos politiko, A.Abromavičius turi net „Gazprom“ akcijų.

„Niekada neturėjau asmeniškai „Gazprom“ akcijų. Visada dirbau vertybinių popierių rinkoje iki tapdamas ministru, tiek Baltijos šalių, tiek visoje Rytų Europoje. Iki karo Rusija buvo gera šalis investicijoms, tad per fondus investavome. Turėjome įvairių šalių įmonių akcijų, bet tiesioginių verslo ryšių Rusijoje neturiu, visas „East Capital“ fondo akcijas pardaviau.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Aivaras Abromavičius
Arno Strumilos / 15min nuotr./Aivaras Abromavičius

Jokių artimų draugų Rusijoje neturiu. Bet vyksta provokacijos, yra stipriai kritikuojami vakarietiškai nusiteikę ministrai“, – pasakojo A.Abromavičius. Šis deputatas užsiima provokacijomis, pridūrė jis.

Oligarcho šešėlis – visada šalia

Oligarcho Ihorio Kolomoiskio šešėlis visada lydi Ukrainos prezidentą, apie tai klausimų šalies vadovas sulaukė ir Vilniuje. A.Abromavičius ekonomikos ministro postą Ukrainoje paliko būtent dėl, jo nuomone, įtakingų oligarchų poveikio vyriausybei. Ar neatsitiks kas nors panašaus ir dabar?

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos oligarchas Ihoris Kolomoiskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos oligarchas Ihoris Kolomoiskis

Reformatorius A.Abromavičius sako tikintis V.Zelenskio gerais ketinimais ir nepriklausomumu.

„Bet yra atskiri elementai, kurie bando daryti įtaką šalyje, bando paveikti teismų sistemą. Teisėsaugos organai turi su tuo kovoti“, – teigė jis.

Kita vertus, buvęs I.Kolomoiskio advokatas Andrijus Bogdanas tapo prezidento administracijos direktoriumi, nors JAV rekomendavo to nedaryti. Ar tai nėra jautri vieta?

„Jei pradžioje buvo abejonių dėl jo asmenybės, tai dabar jis rodo, kad yra efektyviausias administracijos narys“, – sakė A.Abromavičius. Jis esą yra visiškai savarankiškas ir jokie oligarchai jam įtakos nedaro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius