Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Armonaitė: dėl MMA ir NPD didinimo dar gali susitarti Trišalė taryba

Verslo ir profsąjungų atstovams pareiškus, kad Vyriausybei nėra prasmės grįžti į Trišalę tarybą su nauju jos pasiūlymu dėl minimalios mėnesio algos (MMA) didinimo, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė neatmeta, kad tiek dėl MMA, tiek dėl neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) Trišalėje taryboje dar pavyks susitarti ir galutinio Vyriausybės sprendimo neprireiks.
Aušrinė Armonaitė
Aušrinė Armonaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Trišalėje taryboje yra priimami sprendimai ir yra balsuojama. Jeigu taryba susitartų, Vyriausybė tokį sprendimą ir priimtų ir manau, kad tai būtų geriausiA.Aš siūlyčiau visiems atsitraukti nuo raudonų linijų ir ieškoti kompromiso (...) Bet labai nenurašykime ir tų diskusijų, kurios vyksta Trišalėje taryboje“, – penktadienį Klaipėdoje žurnalistams sakė A.Armonaitė.

Vyriausybė trečiadienį iš esmės pritarė, kad MMA nuo kitų metų būtų didinama 15 proc. (110 eurų) iki 840 eurų, o NPD – beveik 16 proc. (85 eurais) iki 625 eurų. Tokį pasiūlymą kaip kompromisinį Vyriausybė rugsėjo 27 dieną teiks Trišalei tarybai, o jei joje nebus rastas sutarimas, naujas MMA dydis būtų įteisintas Vyriausybės nutarimu.

Verslo ir profsąjungų atstovai po Vyriausybės sprendimo BNS trečiadienį sakė, kad su tokiu jos siūlymu grįžti į tarybą nėra prasmės, nes Vyriausybė dalį atsakomybių prisiėmė sau, todėl ji ir turi priimti politinį sprendimą.

Vyriausybei pritarus Finansų ir Socialinės ir darbo apsaugos ministerijų pasiūlymui dėl MMA ir NPD didinimo A.Armonaitė Ministrų kabinetą ragino atsižvelgti į tai, kad verslas prie atlyginimų didėjimo prisideda kur kas daugiau nei valstybė.

„Aš indikavau, jog dabar keliant reikšmingai MMA našta verslui dėl žmonių pajamų augimui yra didesnė nei valstybei, kad regionuose kai kurioms įmonėms gali būti sunkiau, aš privalau tą pasakyti kaip atsakinga už verslo aplinką“, – penktadienį Klaipėdoje sakė ministrė.

A.Armonaitės teigimu, ją tenkina koalicijos partnerių pastangos dėl naštos verslui ir valstybei paskirstymo, nes atsisakyta Lietuvos banko siūlytos didesnio MMA didinimo.

„Galiu pasakyti, kad jau yra pateiktas pasiūlymas mažiau naštos užkrauti verslui nei buvo iš pradžių kalbama apie Lietuvos banko formulę. Negalime nematyti pastangų atsitraukti nuo tų raudonų linijų, tą irgi reikia pažymėti“, – teigė A.Armonaitė.

Atnaujinęs skaičiavimus Lietuvos bankas rugsėjį teigė, kad MMA kitąmet galėtų augti 21,6 proc. iki 888 eurų, tačiau bankas teigė labiau palaikantis jos didinimą du kartus per metus – 9,4 proc. arba 69 eurais iki 799 eurų, o vėliau jos kėlimas priklausytų nuo ekonomikos būklės. Jei ji būtų gera, MMA nuo birželio galėtų didėti dar 11 proc. iki 888 eurų.

Profesinės sąjungos mano, kad MMA nuo sausio 1 dienos turėtų augti pagal Lietuvos banko formulę – 21,6 proc. iki 888 eurų, tuo metu didžioji dalis darbdavių atstovų teigia, kad minimali alga galėtų kilti 70 eurų iki 800 eurų. Pramoninkų konfederacija siūlė pritarti A.Armonaitės pasiūlymui MMA didinti iki 800 eurų, o NPD – 200 eurų iki 740 eurų.

Prezidentas Gitanas Nausėda siūlė NPD padidinti ne mažiau kaip 100 eurų iki 640 eurų, o MMA dydį kelti pagal tarp socialinių partnerių suderėtą formulę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius