Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Armonaitė: savarankiškai dirbantiems svarstoma skirti dosnią subsidiją

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete (BFK) atskleidė, kad Vyriausybės savarankiškai dirbantiems asmenims planuojama patvirtinti nauja paramos priemonė bus dosni – subsidija siektų 100 proc. 2019 metais sumokėtų Gyventojų pajamų mokesčio (GPM).
Pinigai
Pinigai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nuo sausio 20 dienos Lietuvoje startavo pirmosios naujojo pagalbos paketo verslui priemonės: 150 mln. eurų planuojama padalinti subsidijomis, o 30 mln. eurų – lengvatinėmis paskolomis.

Prie šių priemonių Ekonomikos ir inovacijų ministerija ketina pridėti dar keturias priemones – dvi jau patvirtintos, o dvi Vyriausybė planuoja svarstyti jau artimiausiu metu.

A.Armonaitė tvirtino, kad individualia veikla užsiimantiems žmonėms, kurie šiuo metu gauna 260 eurų išmoką iš Užimtumo tarnybos, planuojama skirti papildomą subsidiją. Šios subsidijos galimybę Vyriausybė svarstys artimiausiu metu.

„Užimtumo tarnyba moka 260 mėnesinę išmoką, tačiau visi suprantame, kad tai nėra pinigai už kuriuos galima gyventi neturint santaupų“, – sakė ministrė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

Naujosios subsidijos dydį planuojama susieti su 2019 metais sumokėtu Gyventojų pajamų mokesčiu (GPM). Ministrė atskleidė, kad išmokos dydis siektų 100 proc. sumokėtų mokesčių.

„Susidarys pakankamai dosni suma, jei pavyko sumokėti mokesčius. Bet geriausia parama būtų galimybė veikti, kai situacija bus geresnė“, – kalbėjo A.Armonaitė.

Pasak ministrės, šią subsidiją VMI pradės skirstyti jau vasarį.

Dar viena priemonė, kurią planuojama patvirtinti Vyriausybėje – subsidijos labiausiai nukentėjusioms įmonėms, kurių apyvarta krito 60 proc. ir daugiau.

Testuoti darbuotojus galės nuo kitos savaitės

Tarp kitų priemonių, kurios turėtų būti pradėtos dalinti artimiausiu metu – turgavietės mokesčio kompensacija, kuri siektų 300 eurų ir Vyriausybės jau patvirtinta darbuotojų testavimo kompensacija, kuria siekiama išplėsti galimybę įmonėms testuoti savo darbuotojus. Valstybė kompensuos 12 eurų išlaidas greitiesiems testams, kainuojantiems 15-16 eurų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis koronaviruso patikros punktas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis koronaviruso patikros punktas

A.Armonaitė minėjo, kad įmonės galės pradėti testuoti darbuotojus su valstybės pagalba jau nuo kitos savaitės.

„Įmonės galės testuoti nuo kitos savaitės, kaupti sąskaitas ir gauti kompensacijas“, – pabrėžė ministrė.

Tuo tarpu Seimo Biudžeto ir finansų bei Ekonomikos komitete nariai kėlė klausimą, kodėl Vyriausybė skirs kompensacijas turgavietės nuomos mokesčiui, tačiau nekompensuos kitam verslui nuomos išlaidų.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos atstovai tvirtino, kad nuomos kompensacijos priemonė sukėlė įvairių abejonių dėl skaidrumo, todėl galvota apie kitas priemones.

„Kaip patys sakėte, iš 35 mln. eurų 10 mln. eurų nuėjo į šoną“, – Seimo nariams replikavo ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis, pridūręs, kad dėl šios priežasties pasirinkta kita priemonė – subsidijos labiausiai nukentėjusiems.

Subsidijos įmonėms įsivažiuoja lėtai

Naujasis pagalbos paketas verslui startavo sausio 20 dieną: pirmuoju etapu buvo numatyta skirti 150 mln. eurų subsidijomis, o 30 mln. eurų – lengvatinėmis paskolomis.

Į subsidiją, kuri siekia iki 25 proc. 2019 metais įmonės sumokėto Gyventojų pajamų mokesčio (GPM), gali pretenduoti smulkios ir vidutinės bendrovės, kurių apyvarta dėl COVID-19 pandemijos krito daugiau nei 30 proc. pajamų.

Paskelbus apie paramos startą ekonomikos ir inovacijų ministrė A.Armonaitė žadėjo, kad savarankiškas įmones subsidijos pasieks maždaug per 10-14 dienų nuo paraiškos pateikimo. Visgi, kaip rašė 15min, paramos dalybos įsivažiavo sunkiai – praėjus daugiau nei dviem savaitėms iš numatytų 150 mln. eurų buvo išdalinta tik 2,1 mln. eurų.

Trečiadienį ministrė pabrėžė, kad šiuo metu subsidijoms pateikta paraiškų už 40 mln. eurų, o išmokėta jau 14,63 mln. eurų. A.Armonaitė tvirtino, kad skirstyti paramą užtrunka ilgiau negu pavasarį, kai subsidija buvo skirta tik mikroįmonėms, nes dabar remiamos ne tik mažos, bet ir didesnės įmonės.

123RF.com nuotr./Pinigai (asociatyvi nuotr.)
123RF.com nuotr./Pinigai (asociatyvi nuotr.)

Ministrė A.Armonaitė posėdžio metu nuo Seimo narių gavo pylos ir dėl skirtingos Vyriausybės narių komunikacijos bei nepagrįstai sukeltų verslo lūkesčių.

Praėjusį pirmadienį Vyriausybė užsiminė, kad ketina svarstyti grožio paslaugų ir prekybininkų veiklos ribojimų atlaisvinimus, tačiau vėliau šį klausimą perkėlė į kitą savaitę. Tai sukėlė didelį verslo nepasitenkinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius