-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

A.Butkevičius: „Elektra ir dujos pigs, nedarbas mažės, apie naujus mokesčius kalbos nėra“

Trečiadienį pristatydamas Vyriausybės kadencijos vidurį premjeras Algirdas Butkevičius džiaugėsi pastatytu SGD terminalu, atsigavusiomis statybomis, pagerėjusiu mokesčių surinkimu. Jis pabrėžė, kad Vyriausybė vykdo pažadus mažinti dujų ir elektros kainas.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Pasak A.Butkevičiaus, kiti metai nebus lengvi, tačiau jis linkęs žvelgti optimistiškai. Lietuva taps euro zonos nare, didės renovacijos mastai, bus baigta elektros jungtis su Švedija.

Istorinis biudžetas

Šių metų pabaiga sutampa su kadencijos pusiaukele. Ją ženklina pirmą kartą eurais parengtas biudžetas. Pagrindiniai uždaviniai – krašto apsaugos ir ekonomikos stiprinimas.

„Šių metų pabaiga sutampa su kadencijos pusiaukele. Ją ženklina pirmą kartą eurais parengtas biudžetas. Pagrindiniai uždaviniai – krašto apsaugos ir ekonomikos stiprinimas. Vyriausybė dirbs labai atsakingai laikydamasi fiskalinės drausmės.

Biudžetas sudarytas remiantis makroekonomikos prognozėmis. Geopolitinė situacija gali keistis. Kai buvom apsisprendę dėl euro 2015-aisiais, daug kas taip pat kalbėjo, kad tai per daug rizikinga, bet mes tą kelią nuėjome“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Pasak jo, SGD terminalas Klaipėdoje garantavo mums laisvę nuo energetikos šaltinių Rytuose. Pastatytas terminalas buvo rekordiškai greitai – per 15 mėnesių. Buvo dirbama be pertraukos, nors buvo įvairių trukdžių.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius

A.Butkevičius pabrėžė, kad dar vienas svarbus klausimas yra teritorijų planavimas. Tam reikėjo pakeisti virš 100 teisės aktų. Kai kurie iš jų buvo nekeisti nuo 1998 m.

„Skaidrumo šioje srityje tikrai atsirado daugiau. Taip pat sėkmingai pradėjome daugiabučių renovaciją. Kitais metais bus pradėti renovuoti viešosios paskirties pastatai. Vokietijos specialistai mums parengs energetinio efektyvumo ir finansavimo planą.

Šiuo metu renovuojama daugiau kaip 700 pastatų, o kitiems metams suderinta apie 3 tūkst. projektų. Tai lems statybų sektoriaus augimą, kuris šiuo metu vienas didžiausių tarp ES šalių.“

Dujų kaina toliau mažės

Šilumos kainos mažėjo daugiau nei 6 proc. Kitais metais turėtų mažėti dar tiek pat. Dujų kaina buitiniams vartotojams šiais metais sumažėjo 20 proc., o kitais metais mažės dar 7 proc. Elektros kaina mažėjo 3 ct. už kilovatvalandę. Kitais metai ji turėtų mažėti dar pusantro cento.

Premjeras pasidžiaugė, kad pigo energetinių išteklių kainos: „Įgyvendinome pažadą pradėti mažinti dujų ir elektros kainas. Noriu pabrėžti, kad jos mažės ir kitais metais. Tai lėmė derybos su „Gazprom“ ir kiti sprendimai. Šilumos kainos mažėjo daugiau nei 6 proc. Kitais metais turėtų mažėti dar tiek pat. Dujų kaina buitiniams vartotojams šiais metais sumažėjo 20 proc., o kitais metais mažės dar 7 proc.“

Elektros kaina mažėjo 3 ct už kilovatvalandę. Kitais metai ji turėtų mažėti dar pusantro cento.

A.Butkevičius atkreipė dėmesį ir į pingantį biokurą: „Pradėjus funkcionuoti biokuro biržai, biokuro kaina krito dešimtadaliu. Kitiems metams padidinome reikalavimus, kad ne mažiau pusės biokuro būtų perkama biržoje.“

Kęstučio Vanago/BFL nuotr./Dujos
Kęstučio Vanago/BFL nuotr./Dujos

Pasak Vyriausybės vadovo, praėję dveji metai buvo netikėtų kliūčių ir sunkaus darbo metai. Mums buvo priminta, ką reiškia būti ES rytine siena. Teko priimti greitus sprendimus ir sutelkti papildomus finansinius išteklius.

„Nepaisant įvairiausių trukdžių verslas stiprėjo. Gyventojų įsiskolinimas mažėja. Tai ekonomistus nuteikia optimistiškai. Valstybės skola taip pat mažėjo, o socialinės išmokos didėja.

Darbuotojų skaičius padidėjo 30 tūkst. Viešajame sektoriuje darbuotojų mažėjo pusantro procento. Bendras darbuotojų skaičius padidėjo daugiau nei 3 proc. Tai didžiausias augimas per dešimt metų“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Naikina šešėlį

Statybos sektoriuje vietoj 15 tikrinančių institucijų turi likti 7.

Vyriausybės vadovas pagyrė VMI vadovus: „Kovoje su šešėliu koordinuojamos visų institucijų pajėgos. Atsisakėme nepasiteisinusios pavienių tikrinimų praktikos. Per 9 mėn. VMI dėka į biudžetą įplaukė 680 mln. litų. Diegiama nauja išmanioji mokesčių administravimo sistema. Jau pradėta rengti reikalinga teisinė bazė ir duotos techninės užduotys. Tikimės, kad tai pavyks baigti iki kadencijos pabaigos.

Mūsų Vyriausybė yra pirmoji, kuri nusprendė iš pagrindų konsoliduoti verslininkų priežiūros tarnybas. 16 tokių institucijų bus sujungtos. Pirmosios trys jungiamos vartotojų teises ginančios institucijos. Statybos sektoriuje vietoj 15 tikrinančių institucijų turi likti 7.

Konsolidavimą tikimasi užbaigti iki 2015 m. pabaigos. Reikės pakeisti daugiau nei pusantro tūkstančio teisės aktų. Šiuo metu veikia daugiau nei 60 verslo priežiūros institucijų.“

Naujas Darbo kodeksas

Šiandien pranešta, kad JAV rinka bus atverta lietuviškiems žemės ūkio produktams. Toks įsakas įsigalios per 60 dienų.

Pasak ministro pirmininko, baigiamas rengti naujasis lankstesnis Darbo kodeksas. Kitais metais Lietuvoje pradės veikti Migracijos informacijos centras. Jis padės grįžti norintiems emigrantams, kurių srautas į Lietuvą kasmet auga.

„Kiti metai bus sunkūs, tačiau mūsų pastangos ieškant užsienio rinkų pasiteisina. Šiandien gavome informaciją, kad JAV rinka bus atverta lietuviškiems žemės ūkio produktams. Toks įsakas bus paskelbtas artimiausiu metu ir įsigalios per 60 dienų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV vėliava
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV vėliava

Kitų metų pabaigoje atidarysime elektros jungtį „NordBalt“, kuris sujungs Lietuvą ir Švediją. Po to seks jungties su Lenkija „LitPolLink“ atidarymas. Laukia bendro dujotiekio su Lenkija projektas“, – minėjo A.Butkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius