Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Kubilius: automobilio mokestis galėtų siekti 100 Lt

Premjeras Andrius Kubilius užsimena, kad jei būtų apsispręsta dėl vadinamojo žaliojo mokesčio automobilių savininkams, vidutinis metinis mokestis galėtų siekti apie 100 Lt.
Vilniaus transporto srautai
Vilniaus transporto srautas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Tai jis pareiškė antradienį Lietuvos radijuje kalbėdamas apie Lietuvoje viešėjusių Tarptautinio valiutos fondo (TVF) atstovų siūlymus mūsų šalyje įvesti nekilnojamojo turto ar automobilių mokesčius.

Anot jo, kol kas dėl nekilnojamojo turto mokesčio ar vadinamojo žaliojo taršos mokesčio automobilių savininkams vyksta diskusijos ir pačioje koalicijoje „ieškoma sutarimo“. Tačiau premjeras preliminariai suskaičiavo, kad už vieną automobilį būtų galima rinkti 100 Lt metinį mokestį.

„Visi, kurie teršia orą, kaip, pavyzdžiui, teršia įvairios gamyklos, kiti gamybos pajėgumai, turi mokėti už tą taršą, yra apmokestinami. Automobiliai – taip pat. Vidutinis metinis mokestis (kitose šalyse) yra maždaug lygus vieno kuro bako kainai. Jei per metus būtų surenkama 100 Lt (už automobilį), biudžetas pasipildytų 100 mln. Lt“, – preliminariai skaičiavo A.Kubilius. Jis nepatikslino, ar toks mokestis būtų renkamas iš visų transporto priemonių savininkų, ar, kaip svarstoma, tik už antrą šeimos automobilį.

Aš čia taip juokauju, bet kartais atrodo, kad lietuviai sugebėjo paskutiniai Europoje priimti krikščionybę, tai taip ir dabar kai kurių kitų dalykų bandome išvengti, – teigė A.Kubilius.Ministras pirmininkas teigė, jog vadinamieji žalieji mokesčiai yra taikomi daugumoje ES ir Vakarų valstybių. Jo nuomone, idėja apmokestinti nekilnojamąjį turtą ar automobilius labiausiai piktina tuos, kurie turi sukaupę daugiausia brangiai vertinamo turto. „Aš čia taip juokauju, bet kartais atrodo, kad lietuviai sugebėjo paskutiniai Europoje priimti krikščionybę, tai taip ir dabar kai kurių kitų dalykų bandome išvengti“, – teigė A.Kubilius.

Premjeras pabrėžė, kad mokesčiai patys savaime nėra blogybė. Kur kas blogiau, anot jo, didelis biudžeto deficitas. „Nemanau, kad reikėtų visada galvoti, jog mokesčiai yra totali blogybė. Žinoma, smagu būtų nemokėti jokių mokesčių. (...) Bet mokesčiai nėra blogybė, o blogybė yra labai didelis skirtumas tarp valstybės išlaidų ir pajamų, kas gali atsiliepti skaudžiai ir žmonėms, ir verslui“, – sakė A.Kubilius.

Kaip vieną didžiausių biudžeto deficito sukeliamų problemų A.Kubilius įvardijo grėsmę valiutos stabilumui ar nuvertėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius