Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

A.Kubilius: kitąmet taupyti būtų galima švietimo ir sveikatos apsaugos srityse

Kitų metų valstybės biudžetas bus taupus, o jį planuojant svarbiausias tikslas bus mažinti šalies gyvenimą skolon, teigia premjeras Andrius Kubilius. „Kitų metų biudžetas atrodys taupus ir tai bus toks biudžetas, kuris nepaliks ateities kartoms nepakeliamų skolų“, – pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė ministrų kabineto vadovas.
Baltijos jūros valstybių  Vyriausybių vadovų susitikimuose pirmininkavo A.Kubilius
Premjeras Andrius Kubilius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Jis pabrėžė, kad Vyriausybės tikslas yra 6 proc. ar šiek tiek mažiau siekiantis biudžeto deficitas. „Tačiau pats deficitas nėra savitikslis dalykas. Noriu priminti, kad augantis deficitas reiškia didėjančią skolą ir didėjančias išlaidas skolos priežiūrai. 2007 m. skolos priežiūrai iš valstybės biudžeto buvo skiriama apie 500 mln. litų, o dabar tam turime skirti 2 mlrd. litų. Dar porą metų paliktus deficitą tokį, koks jis yra šiuo metu, t. y. apie 8 proc., skolos priežiūrai iš valstybės biudžeto turėtume skirti per 4 mlrd. litų. Tuo tarpu šalies pajamos, be Europos Sąjungos (ES) lėšų, yra apie 12 mlrd. litų, – kalbėjo A.Kubilius. – Taigi iš 12 mlrd. litų tokiu atveju 4 mlrd. litų skirtume tik tam, kad apmokėtume palūkanas už valstybės skolą. Tikrai negalime sau to leisti. Todėl ir žiūrime, kaip mažinti deficitą. Tai viskas, ko mes siekiame.“

Premjeras taip pat akcentavo, kad šiam siekiui Vyriausybė mato visas galimybes. Jo teigimu, yra sričių, pavyzdžiui, viešosios išlaidos, švietimas, sveikata, kuriose, išlaikant tą pačią paslaugų kokybę, lėšas būtų galima naudoti efektyviau ir taupiau.

Savo ruožtu finansų ministrė Ingrida Šimonytė tokios premjero nuomonės nevertino. „Į tokį klausimą atsakyti negalėčiau. Daugiau apie taupymo rezervus savo srityse galėtų pasakyti tų sričių ministrai“ – sakė I.Šimonytė.

Kaip jau rašyta spaudoje, prieš kurį laiką finansų ministrė taip pat teigė, kad planuojant 2011 metų valstybės biudžetą naujų mokesčių įvesti neketinama. Iki minimalių ES reikalavimų esą didės tik dyzelino ir tabako akcizas.

Kitų metų biudžeto projektą Seimui Vyriausybė turi pateikti iki spalio 17 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius