Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

A.Sekmokas: jei Lietuva už dujas mokėtų tiek, kiek Vokietija, pigiau kainuotų elektra ir šildymas

Šiuo metu Lietuvai parduodamų Rusijos dujų kaina siekia apie 320 dolerių už tūkstantį kubinių metrų. Tai yra maždaug šimtu dolerių daugiau nei moka Vokietija. Jei mokėtume tiek, kiek moka vokiečiai, pigiau kainuotų ir elektra, ir šildymas.
Arvydas Sekmokas
Arvydas Sekmokas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip antradienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė energetikos ministras Arvydas Sekmokas, Vokietija už dujas moka pigiau, nes jos importuojamos per suskystintų dujų terminalą.

„Jeigu Lietuva už tūkstantį kubinių metrų dujų mokėtų tiek, kiek moka Vokietija, tai Elektrėnuose gaminamos elektros kaina būtų 8 centais už kilovatvalandę mažesnė“, – tokius skaičiavimus žurnalistams pateikė A.Sekmokas.

Jo teigimu, sumažėjus dujų kainai, atpigtų ir šildymas. „Šilumos kaina Vilniuje sumažėtų 4 centais už kilovatvalandę“, – sakė ministras.

Anot A.Sekmoko, tokie skaičiavimai rodo, kad Lietuva kuo greičiau ir kuo pigiau turi pastatyti suskystintų dujų terminalą. Tam, kad jį būtų galima pastatyti greitai, esą reikės ne vesti derybas su galimais investuotojais, o naudoti pačių turimus resursus.

„Bet po to mielai pasidalinsime akcijomis su Latvija ir Estija proporcingai pagal dujų sunaudojimą“, – sakė ministras ir pridėjo, kad latviai ir estai turės sumokėti už gautą dalį tiek, kiek mokėjo Lietuva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius