Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Algirdas Šemeta: krizė gali ištikti dėl smulkiausios valdžios klaidos

Europos komisaras Algirdas Šemeta teigia, kad Europos Sąjungos (ES) ekonomika atsigauna, tačiau nerimą vis dar kelia fiskalinis deficitas ir šešėlinė ekonomika.
Algirdas Šemeta
Algirdas Šemeta / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr

Lietuvoje šiomis dienomis viešintis Europos Komisijos (EK) narys Algirdas Šemeta, atsakingas už mokesčius ir muitų sąjungą, auditą ir kovą su sukčiavimu, teigia į Lietuvą parvežęs gerų žinių – visos ES ekonomika auga, pagrindiniai krizės sunkumai daugumoje šalių jau įveikti.

EK prognozuoja, kad narių ekonomika šiemet augs 1,75 proc., o kitąmet – 2 proc. „Aišku, situacija nevienoda šalyse narėse. Džiugu, kad Lietuva prognozėse atrodo, ko gero,  geriausiai tarp ES narių. Galima konstatuoti, kad krizės sunkumai įveikti, Lietuva žengia į augimo stadiją“, – sakė A.Šemeta.

Visgi EK prognozuoja, kad Lietuvos fiskalinis deficitas kitąmet gali siekti 4,8 proc., tuo metu Finansų ministerijos prognozės optimistiškesnės – deficitas esą turėtų sudaryti tik 2,8 proc. BVP. „Komisijos prognozės reiškia, kad toks deficitas bus jei valstybė nieko nedarys, kad sumažintų deficitą. Tikslas gali būti pasiektas tik papildomomis priemonėmis – reformomis tiek išlaidų mažinimo, tiek pajamų didinimo srityje. Daugiau priemonių dažniausiai taikoma mažinant išlaidas“, – sakė A.Šemeta.

Komisaras teigiamai vertina Lietuvos Vyriausybės pastangas tiek mažinant deficitą, tiek kovojant su šešėline ekonomika. „Paletė svarstymų Lietuvoje yra pakankamai plati. Reformos duos rezultatų ne iš karto, dėl to reikia ieškoti priemonių, kurios rezultatus duotų jau kitąmet. O kova su šešėliu nėra paprastas dalykas. Metai dar nesibaigė, galime tikėtis, kad bus imtasi papildomų veiksmų šioje srityje“, – teigė A.Šemeta.

ES dėl kontrabandos kasmet prarandama apie 10 mlrd. eurų. Problematiškiausia yra rytinė Europos siena. Todėl, pasak A.Šemetos, labai svarbu, kad visos šalys – tiek ES, tiek esančios kitoje sąjungos pusėje – vykdytų bendras operacijas.

Komisaras taip pat išreiškė viltį, kad artėjantys Seimo rinkimai nesutrukdys Lietuvos valdžiai ir toliau imtis reikiamų priemonių skolai mažinti. „Svarbu nepakartoti klaidų, kurios buvo prieš praėjusius rinkimus. Augimas labai trapus. Užtektų tik keleto klaidų, kad kreivė pasisuktų kita linkme“, – žurnalistams sakė A.Šemeta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius