-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

AB „Klaipėdos nafta“ pasirašė sutartį su JAV energetikos kompanija „Cheniere“

Gegužės 11 d., Lietuvos Respublikos ambasadoje – Jungtinėse Amerikos Valstijose, AB „Klaipėdos nafta“ su JAV energetikos kompanija „Cheniere“ pasirašė ketinimų protokolą dėl galimybės ateityje tiekti „Klaipėdos naftai“ suskystintas gamtines dujas, teigiama išplatintame pranešime spaudai.
Sutarties pasirašymas
Sutarties pasirašymas / AB „Klaipėdos nafta“ nuotr.

„Šiandien pasirašyta sutartis su kompanija „Cheniere“ sudaro sąlygas pradėti diskusiją dėl gamtinių dujų tiekimo galimybės ir galimos optimaliausios tiekimo struktūros, pagal kurią „Cheniere“ ateityje galėtų būti gamtinių dujų tiekėja būsimam Klaipėdoje suskystintų gamtinių dujų (toliau – SGD) terminalui, kurio planuojamas pradinis SGD importo pajėgumas sudarys nuo 1,5 iki 2,2 mln. tonų per metus su tolimesne plėtros galimybe. Svarbu pažymėti, jog šiuo metu JAV intensyviai yra išgaunamos skalūninės dujos, jų gavybos kiekiai yra labai dideli bei konkurencingos dujų kainos. Todėl natūralu, jog netolimoje ateityje JAV gali tapti reikšmingu suskystintų gamtinių dujų, kurios gali būti tiekiamos ir į Lietuvą, eksportuotoju, tuo padedant užtikrinti Lietuvos energetinį saugumą bei konkurencingas Lietuvos dujų rinkos kainas“, – sakė AB „Klaipėdos nafta“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.

„Klaipėdos nafta“ rytinėje Baltijos jūros pakrantėje įgyvendina pirmą SGD importo terminalo projektą, kurio tikslas užtikrinti Lietuvai dujų poreikius su galimybe tiekti dujas Baltijos regiono kaimynams. Lietuva ketina tapti viena iš pirmųjų Europos Sąjungos šalių įgyvendinant Europos Sąjungos Trečiąjį energetikos rinkos reformų teisės aktų paketą, kurio rezultatas būtų – laisva ir atvira energetikos rinka, panaši į dabar egzistuojančią JAV. Klaipėdos SGD terminalas yra vienas iš kritinių komponentų, galintis padėti atverti energetikos rinką Baltijos jūros rytinėje pakrantėje.

„Džiaugiamės, jog turėsime galimybę dirbti su „Klaipėdos nafta“ kuriant konkrečius sprendimus, padedančius tenkinti gamtinių dujų poreikį Lietuvoje. Mūsų vystomas “Sabine Pass” gamtinių dujų skystinimo projektas sulaukia didžiulio susidomėjimo iš potencialių šių dujų pirkėjų ir tai demonstruoja, kad JAV tampa pripažįstama kaip potenciali gamtinių dujų tiekėja pasaulinėje rinkoje. Vertinant, kad gamtinių dujų atsargos JAV yra didžiulės ir tikintis, jog gamtinių dujų kainos JAV rinkoje išliks konkurencingos ilgiems metams į priekį –  JAV turi visas galimybes tapti patrauklia, pigių gamtinių dujų tiekėja tarptautinei rinkai“, – sakė „Cheniere Energy, Inc.“ valdybos pirmininkas, prezidentas Charif Souki.

Pagal pasirašytos sutarties sąlygas – „Cheniere“ ir „Klaipėdos nafta“ sutarė vykdyti derybas siekiant aptarti įvairius suskystintų dujų tiekimo būdus ir tiekimo struktūrą  bei pasiekus abipusiai naudingus susitarimus, būtų pradėtos derybos dėl SGD tiekimo ilgalaikiu pagrindu sutarties sudarymo.

„Tikime, jog JAV administracijai ir Vyriausybei remiant laisvą prekybą,  JAV vaidins svarbų vaidmenį  pasaulio energetikos rinkose.  SGD eksportas į Lietuvą  atvers galimybę vienai iš mūsų sąjungininkų (Lietuvai) diversifikuoti gamtinių dujų tiekimą, didinti energetinį saugumą bei stiprinti ekonomiką. Mūsų kompanija yra laiminga turėdama galimybę prisidėti prie tokio JAV vaidmens pasaulio energetikos rinkose“, – teigė „Cheniere Energy, Inc.“ valdybos pirmininkas, prezidentas Charif Souki.

„Chenerie“ per savo dukterinę įmonę „Chenerie Energy Partners“ valdanti „Sabine Pass“ SGD terminalą Meksikos įlankos pakrantėje, iniciavo gamtinių dujų skystinimo projektą, kuris leis terminalą transformuoti į dvigubos paskirties objektą, turintį galimybes skystinti JAV išgaunamas natūralias dujas bei jas eksportuoti į užsienio rinkas. Šiuo metu terminalas yra skirtas SGD importui iš trečiųjų šalių bei jų sudujinimui ir tiekimui į JAV rinką. Pagal dabartinius planus, vystomas skystinimo projektas apima iki keturių SGD skystinimo įrenginių, kiekvienas iš kurių leistų tiekti į pasaulinę rinką iki 4 mln. t SGD per metus.

AB „Klaipėdos nafta“ neužšąlančiame Klaipėdos uoste, kuris yra pagrindinis Lietuvos transporto mazgas, jungiantis jūrinius, geležinkelio ir autotransporto maršrutus bei krovinių srautus tarp Rytų ir Vakarų Europos, valdo ir eksploatuoja vieną iš moderniausių naftos ir naftos produktų terminalų Europoje. Šiuo metu „Klaipėdos nafta“ vysto pirmojo SGD importo terminalo Rytų Baltijos jūros pakrantėje projektą, kurio pradinis SGD importo pajėgumas sudarys 1,5 – 2.2 mln.t per metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius