Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Abonementiniai mokesčiai: už dujas, šilumą ir vandenį, atėjo eilė elektrai

Lietuvos gyventojai jau baigia priprasti prie abonementinių mokesčių, kuriuos taiko šilumos, dujų, vandens tiekėjai. Dabar tokio mokesčio panoro ir elektros tiekėjai. Tačiau praktika rodo, kad tiekėjai kartais linkę didinti šiuos abonementinius mokesčius, nors garsiai skelbia apie tarifų mažinimą.
Sąskaita už komunalines paslaugas
Sąskaita už komunalines paslaugas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Pavyzdžiui, taip pasielgė „Vilniaus vandenys“. Vandens kaina sostinės gyventojams spalį sumažėjo, tačiau pardavimo kaina padidėjo 6–8 centais. Tiesa, bendras tarifas, pasak bendrovės atstovų, sumažėjo.

Tokį mokestį dabar panoro įvesti ir elektros tiekėjai ESO, tiesa, Energetikos ministerija sako tam nepritarianti.

Priežastis – mokestį taiko ir kiti

ESO ginasi, kad tokius mokesčius taiko visi tiekėjai. „Tokį kainodaros principą taiko beveik visi elektros skirstomųjų tinklų operatoriai Europoje, įskaitant ir kaimynines šalis – Latviją ir Estiją. Taip pat jis taikomas ir kitų komunalinių paslaugų tiekėjų – vandens, šilumos, dujų“, – teigia ESO.

ESO nuotr./ESO skaitiklių tikrinimas
ESO nuotr./ESO skaitiklių tikrinimas

Tačiau Energetikos ministerija sako, kad nors Latvija ir Estija jau turi vadinamąjį abonementinį mokestį, bet ten jis yra diferencijuotas.

„Šiuo konkrečiu atveju Energetikos ministerija nepritaria tokiam modeliui, koks yra pasiūlytas ESO – fiksuotas, vieno euro, visiems vienodas. Neapsvarstyta, kokie variantai būtų tinkamiausi atsižvelgiant į visų elektros energijos vartotojų poreikius, taip pat, kaip ir sakėme, į elektros kainoms jautriausių grupių“, – 15min teigė energetikos ministro patarėja Aurelija Vernickaitė.

Mokestis padidėjo

Tačiau kiti tiekėjai abonementinius mokesčius taiko jau daug metų, ir jie didėja. Todėl net ir taupiausi vartotojai ar išvykę į kitas šalis, priversti kas mėnesį mokėti nustatytą dalį. Tiesa, tiekėjai abonementinius mokesčius kas mėnesį taiko dėl skirtingų priežasčių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Geriamas vanduo
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Geriamas vanduo

„Vilniaus vandenys“ daugiabučių gyventojams taiko 1 euro pardavimo mokestį, jei skaitiklis priklauso bendrovei. Jei skaitiklis gyventojo – mėnesinis mokestis sudaro 63 centus. Individualių namų gyventojai moka 1,17 euro už kiekvieną turimą skaitiklį.

Šis mokestis, beje, nuo spalio padidėjo. Bendrovės komunikacijos koordinatorė Raimonda Strazdauskaitė 15min paaiškino, kad įvyko „administracinių kaštų perskirstymas“, todėl ir padidėjo mėnesinis mokestis tiems, kurie turi „Vilniaus vandenų“ skaitiklius.

Abonementiniai mokesčiai – už šilumą, dujas ir karštą vandenį

Gamtinių dujų vartotojams taip pat taikomas mėnesinis mokestis. Suvartojantys iki 500 kubinių metrų moka kas mėnesį 56 centus, o stambesnieji jau gerokai daugiau. Jei gyventojas kas mėnesį suvartoja daugiau nei 501 kubinį metrą, jam reikia mokėti 3,99 euro kas mėnesį.

123rf.com nuotr. /Gamtinės dujos
123rf.com nuotr. /Gamtinės dujos

Tiesa, nuo praėjusių metų mėnesiniai mokesčiai nesikeitė.

Šilumos tiekėjai taip pat taiko mėnesinius mokesčius. Pavyzdžiui, Vilniaus šilumos tinklai už kiekvieną suvartotą šilumos kilovatvalandę prašo papildomai po 1,07 cento. Į šią kainą įeina personalo, nusidėvėjimo sąnaudos, investicinė grąža, remontas, kitos būtinos išlaidos.

Už karštą vandenį vartotojai taip pat moka abonementinį mokestį. Pastovi dedamoji dalis Vilniaus šilumos tinklų vartotojams sudaro 56 centus už kubinį metrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius