Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 12 14 /15:49

Abrakadabra: „valstiečių“ pažadas didinti pensijas 40 eurų sutirpo iki 5 eurų, bet senjorai gaus 20 eurų daugiau

Pensijos kitais metais didės tik 20 eurų, o ne 40, kaip daug kartų žadėjo rinkimus laimėjusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. 15 eurų pensijos kils dėl nuo „valstiečių“ nepriklausančių priežasčių, taigi pastarieji būsimiems pensininkams tesukrapštė po 5 eurus kas mėnesį.
Senjorai
Senjorai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Planus kelti pensijas 40 eurų „valstiečiai“ užmiršo išsyk, vos tik pasidaliję postus. Kitais metais pensijos augs perpus mažiau – vos 20 eurų. 15 jų pensininkams pridėjo buvusi valdžia, taigi naujoji koalicija prie pensininkų gerovės kitais metais prisidės tik simboliškai – 5 eurais.

Pažadus pamiršo greitai

Vidutinę senatvės pensiją nuo kitų metų pradžios žadama didinti apie 20 eurų – 5 eurais daugiau, nei buvo planuota anksčiau, numato patobulintas 2017 metų „Sodros“ biudžeto projektas, pranešė BNS. Apie Seimo rinkimus laimėjusių „valstiečių“ pažadą iki liepos pensijas padidinti 40 eurų projekte nekalbama.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas 15min patvirtino, kad pensijos kitais metais daugiau didinamos nebus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Stasys Jakeliūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Stasys Jakeliūnas

„Bet per metus išeis lygiai ta pati suma – jeigu nuo liepos būtų buvę didinta 40 eurų, dabar nuo sausio bus didinta 20 eurų. Didinimas bus mažesnis, bet nuo anksčiau“, – 15min sakė parlamentaras.

15 eurų (iki 281 euro) vidutinė pensija nuo sausio didės visai dėl nuo „valstiečių“ nepriklausančių priežasčių. Tą lems 4 eurais augsianti bazinė pensija, 31 euru kilsiančios draudžiamosios pajamos, taip pat faktas, kad nuo kitų metų pensija bus susieta su vidutiniu darbo užmokesčiu.

Tačiau LVŽS, S.Jakeliūno teigimu, nežadėjo didinti pensijos nuo sausio.

„Taip, mūsų programoje buvo numatytas pensijų didinimas nuo liepos pirmos 40-čia eurų, lyginant su tuomet buvusiu lygiu, tai yra rugsėjo mėnesiu ir pan. Nedalyvavome svarstant tuos indeksavimo ir kitus projektus, kurie, tikėtina, įsigalios, kam mes iš esmės pritariame, nuo sausio mėnesio. Ta suma, kurią žmonės gaus per 2017 metus, prilygs tam, ką jie būtų gavę, jeigu pensijos būtų didintos nuo liepos pirmos dienos, bet ne anksčiau“, – kalbėjo S.Jakeliūnas.

Taigi 5 eurai – tiek valdantieji papildomai suras pensininkams nuo kitų metų. Nors spalio pabaigoje su „valstiečiais“ į Seimą patekęs buvęs premjero patarėjas S.Jakeliūnas ne kartą įvairioms žiniasklaidos priemonėms žadėjo pensijas nuo kitų metų liepos padidinti dar 40 eurų. Taigi per metus vidutinė pensija turėjo išaugti net 55 eurais.

„Principinis dalykas yra, kad mes esame įsipareigoję ir savo programoje įrašę, kad nuo kitų metų liepos 1-os turime padidinti pensijas 40 eurų, nepriklausomai nuo to, kaip jos bus didinamos dabar jau nuo sausio mėnesio, indeksuojant ar neindeksuojant“, – BNS spalio 24 dieną tvirtino S.Jakeliūnas.

Vyriausybės nutarimo projekte nurodoma, kad pensijos 2018 ir 2019 metais turėtų didėti atitinkamai 6,9 proc. ir 6,8 procento.

S.Skvernelis: pensijos 40 eurų didinamos nebus

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad pensijos nuo kitų metų sausio didės vidutiniškai 20 eurų. Jos 2017-aisiais nebus didinamos 40 eurų, kaip „valstiečiai“ žadėjo anksčiau.

„Mes kalbame apie tą ankstesnį didinimą ir tas didėjimas išsidėsto per visus metus. Nuo sausio 1 dienos pensijos didės vidutiniškai 20 eurų. Mes pasirinkome modelį, kad galėtume didinti dabar, o ne laukti pusę metų“, – po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė premjeras, rašo BNS.

Anot jo, liepos mėnesį pensija papildomai nebus didinama.

Jeigu bus ekonomikos augimas, tai bus ir pensijų kilimas, jei nebus augimo, tai nebus ir pensijų kilimo, – sakė S.Skvernelis.

„Turime įgyvendinti sistemą, kur indeksavimas pensijos susijęs su objektyviais trejų metų rodikliais. Jeigu bus ekonomikos augimas, tai bus ir pensijų kilimas, jei nebus augimo, tai nebus ir pensijų kilimo. Dabar pradeda veikti sudėtinga indeksavimo sistema“, – teigė S.Skvernelis.

Finansų ministras Vilius Šapoka po Vyriausybės posėdžio teigė, jog pensijų indeksavimas pasirinkta kaip efektyvesnis būdas didinti pensijas.

„Dabar yra priimtas sprendimas neatidėti pensijų indeksavimo, o indeksavimą pradėti nuo sausio 1 dienos. Dabar mes pradedame visada žiūrėti į pensijas su indeksavimu ir viskas priklausys nuo ekonomikos pagreičio“, – žurnalistams tvirtino V.Šapoka.

Savo ruožtu Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis žurnalistams kalbėjo, kad Vyriausybė pasirinko pensijas didinti anksčiau nei liepa, kad jos pasiektų didesnį skaičių pensininkų.

„Ankstesnis pensijos pakėlimas yra naudingesnis negu kelti pensiją vėliau. Indeksavimas ilgalaikėje perspektyvoje užtikrina geresnes ir oresnes sąlygas pensininkams gyventi“, – tvirtino L.Kukuraitis.

Pensijų kėlimui prireiks pusantro šimto milijonų

Pensijų didinimui nuo sausio 1 dienos reikės apie 167,4 mln. eurų. Anksčiau planuota, kad dėl socialiniame modelyje numatyto pensijų indeksavimo jos nuo sausio augs apie 15 eurų iki 281,19 euro, o tam reikės maždaug 116 mln. eurų.

Prognozuojamos „Sodros“ pajamos kitąmet turėtų siekti 3,739 mlrd. eurų – 9 proc. (309,7 mln. eurų) daugiau nei laukiama šiemet, o išlaidos – 3,708 mlrd. eurų, arba 6,2 proc. (217,8 mln. eurų) daugiau. Po dešimties metų pertraukos fondo biudžetas turėtų būti perteklinis – planuojama, kad jo pajamos viršys išlaidas 31,546 mln. eurų.

Palyginti su ankstesniu „Sodros“ biudžeto projektu, pajamų prognozė išliko beveik tokia pati (jos didėja 961,4 tūkst. eurų), o išlaidos didėja 32,016 mln. eurų, arba 0,9 proc. Planuojamas „Sodros“ biudžeto perteklius sumažintas 31,055 mln. eurų, arba 49,6 procento.

„Sodros“ išlaidos didėja dėl didesnio, nei planuota anksčiau, pensijų didinimo. Planuojama, kad nuo sausio 1 dienos bazinė pensija padidės 8 eurais iki 120 eurų, einamųjų metų draudžiamosios pajamos – 31 euru iki 476 eurų, o vidutinė senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, – apie 20 eurų iki 287,57 euro.

Patobulintą „Sodros“ biudžeto projektą trečiadienį pasitarime svarstys Vyriausybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius