Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ABVL: mums dėl politinių priežasčių nebeleidžiama veikti – banką gali likviduoti

Latvijos ABVL bankas išplatino laišką klientams, akcininkams ir darbuotojams, kuriame teigia, kad netrukus gali būti pradėtas banko likvidavimo procesas.
ABLV bankas
ABLV bankas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

ABVL bankas gavo Latvijos Finansų ir kapitalo rinkų komisijos (FKRK) sprendimą, kuriame konstatuotas indėlių neprieinamumas, su tuo bankas nesutinka.

„Šis sprendimas yra susijęs su mokėjimų apribojimais, kuriuos reguliatorius įvedė vasario 19 d., jie, FKRK nuomone, nebus peržiūrimi. Šis sprendimas iš esmės reiškia, kad banko likvidavimo procesas gali prasidėti artimiausiu metu“, – teigiama atsiųstame ABVL pranešime.

ABVL tuo pačiu patikina, kad jis visiškai išplildė visus reguliatoriaus reikalavimus, siekdamas atnaujinti veiklą

„Per keturias darbo dienas bankas sukaupė daugiau nei 1,36 milijardo eurų sustiprinti likvidumui, jis padengia 86 procentus turimų indėlių. To visiškai pakanka bankui tęsti mokėjimus ir vykdyti visus įsipareigojimus klientams, tačiau dėl politinių aplinkybių bankui net neduodama galimybė to daryti“, – rašoma ABVL pranešime.

Daugiau informacijos bankas žada pateikti pirmadienį. ABVL banke dirba 971 darbuotojas, bankas trečias pagal dydį Latvijoje, ir nurodo, kad jo kapitalas – vietinis. Bankas išdavęs paskolų už 1 milijardą eurų, nurodoma pranešime.

Latvijos finansų ir kapitalo rinkos komisija naktį įvykusio neeilinio posėdžio metu nusprendė nepanaikinti praėjusios savaitės pabaigoje bankui įvestų apribojimų dėl mokėjimo operacijų, kurie draudė bankui atlikti debetines operacijas su klientų sąskaitomis bet kokia valiuta, rašo BNS.

Komisija konstatavo, kad banke yra indėlių nepakankamumas.

Atsižvelgdama į tai, kad Europos Centrinis Bankas neatšaukė bankui taikytų mokėjimų apribojimų, Latvijos komisija konstatavo, kad bankas yra nepajėgus išmokėti klientams jų sąskaitose esančių pinigų, t.y., indėlių.

Kaip sakė komisijos pirmininkas Peteris Putninis, tokia tvarka yra numatyta pagal bendrą Europos bankų sąjungos priežiūros mechanizmą, rašo BNS.

„Bankui nepavyko per nurodytą laiką įvykdyti ECB nurodymų, kad būtų panaikinti vasario 18 dieną įvesti mokėjimų apribojimai. Atsižvelgdama į šiuos įsipareigojimus, komisija, kaip nacionalinė priežiūros institucija, veikia pagal situaciją, nes mes turime garantuoti, kad visi ABLV klientai galėtų atgauti savo lėšas iki 100 tūkst. eurų. Mūsų kiti sprendimai bus susiję su išmokėjimų organizavimu, apie tai pranešime artimiausiu metu“, – sakė P.Putninis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius