Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Achemos grupė“ nekeičia pozicijos dėl „Klaipėdos naftos“ pertvarkos

Koncernas „Achemos grupė“ nekeičia savo pozicijos dėl Energetikos ministerijos siūlomos „Klaipėdos naftos“ pertvarkos, sumažinant suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo išlaikymą vartotojams nuo šių metų gruodžio, tačiau ar bus skundžiami akcininkų sprendimai, koncerno atstovas teigia dar nežinantis.
„Achema“ švenčia 50-ąjį jubiliejų
„Achema“ švenčia 50-ąjį jubiliejų / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Achemos grupės“ valdybos pirmininko pavaduotojas Gintaras Balčiūnas BNS teigė, kad galimybės blokuoti „Klaipėdos naftos“ akcininkų sprendimų koncernas neturi, tačiau užsiminė apie galimybę juos skųsti.

„Neturime galimybių blokuoti, nes smulkieji akcininkai neturi blokuojančios daugumos, kadangi valstybė turi apie 72 proc. („Klaipėdos naftos“ akcijų – BNS). Mes atkreipėme dėmesį, kad, mūsų nuomone, jie elgiasi neteisėtai. Sprendimai akcinės bendrovės susirinkimo yra skundžiami teismui (galimi apskųsti – BNS) per vieną mėnesį nuo jų priėmimo. Ar bus tie skundai teismui, aš šiandien pasakyti negaliu“, – BNS ketvirtadienį sakė G.Balčiūnas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintaras Balčiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintaras Balčiūnas

Liepą valstybės valdomos „Klaipėdos naftos“ akcininkai atidėjo sprendimus dėl SGD terminalo veiklos perleidimo antrinei bendrovei „SGD terminalas“. Smulkiajai akcininkei „Achemos grupė“ prieštaraujant pertvarkos modeliui ir pateikus pretenziją, birželio pabaigoje akcininkų susirinkimas neįvyko.

G.Balčiūnas ketvirtadienį teigė, jog bendrovės nuomonė dėl siūlomo pertvarkos modelio nesikeičia, o kreipimasis į aukščiausias valstybės institucijas kol kas konkrečių rezultatų nedavė.

„Ne, jinai nesikeičia, su mumis nebuvo dėl to kontaktuota. Mes kreipėmės į ministrą pirmininką, į Seimą, tai Seimas nusiuntė į Energetikos komisiją (Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisiją – BNS) , kuriai vadovauja ponas V.Poderys, o Vyriausybė kanceliarija nusiuntė atgal į Energetikos ministeriją. Tai va tokias žinutes ir gavome“, – sakė G.Balčiūnas.

Kita vertus, anot jo, koncernas esą sulaukia kitų smulkiųjų akcininkų palaikymo ginče su Energetikos ministerija.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Energetikos ministerija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Energetikos ministerija

„Mūsų ir kitų (smulkiųjų akcininkų – BNS) nuomonė yra akivaizdi, kad tai yra įmonės reorganizavimas be sprendimo daromas, tai mes atkreipėme dėmesį. Sprendimas yra, kaip žinote atidėtas, dėl to, kad atseit nespėjama padaryti audito (...) Manau, kad tai nebuvo tikroji priežastis, dėl ko atidėta. Labai gaila, kad valstybės institucijos taip elgiasi“, – kalbėjo koncerno atstovas.

Liepą „Klaipėdos naftos“ akcininkai atidėjo visų klausimų svarstymą, kol bus atliktas naujas turto vertinimas.

G.Balčiūnas teigė, jog valdžios planai paskutinįjį šių metų ketvirtį 40 proc. sumažinti SGD terminalo mokestį vartotojams, nepaisant ginčo su „Achemos grupe“, tik įrodo, jog terminalo kaštų mažinimas ir „Klaipėdos naftos“ pertvarka nėra tiesiogiai susiję klausimai.

„Jie nėra susiję su SGD klausimu tiesiogiai – mažinimu ar didinimu. Nes tas SGD gali būti ir „Klaipėdos naftoje“, kaip yra dabar jos sudėtyje, ir atskiroje įmonėje (...) Nežinau, kodėl tie dalykai buvo sugretinti“, – sakė „Achemos grupės“ valdybos narys.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas yra sakęs BNS, kad rugpjūčio pabaigoje ar rugsėjo pradžioje „Klaipėdos naftos“ akcininkai turėtų priimti sprendimus, sumažinsiančius SGD terminalo saugumo dedamąją šių metų pabaigoje, tikėtina, nuo gruodžio 1-osios.

Ž.Vaičiūnas liepos pradžioje po susitikimo su koncerno atstovais sakė, jog jį stebina „Achemos“ veiksmai, turint omenyje, kad būtent ji ir gautų didelę naudą dėl SGD dedamosios sumažinimo.

„Achemos grupė“ norėtų nuo „Klaipėdos naftos“ atskirtoje bendrovėje, kurios pajamos sudarys apie 70 proc. visų „Klaipėdos naftos“ pajamų, valdyti 10,41 proc. akcijų – tiek, kiek ji dabar valdo „Klaipėdos naftoje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius