Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Airijos vyriausybė mokesčių mokėtojų lėšomis išgelbėto banko akcijų pardavė už 3 mlrd. eurų

Atviroje rinkoje pardavusi 25 proc. antro pagal dydį Airijos banko „Allied Irish Bank“ (AIB) akcijų – o šis pradinis viešas akcijų platinimas (IPO) yra didžiausias iš šiemet surengtųjų Europoje, – Airijos vyriausybė pritraukė apie 3 mlrd. eurų.
Airija
Dublinas / 123rf.com nuotr.

Per IPO investuotojai Dubline veikiančioje Airijos vertybinių popierių biržoje ir Londono vertybinių popierių biržoje (LSE) įsigijo apie 679 mln. AIB akcijų po 4,4 euro už vienetą, rašo airių leidinys „The Irish Times“.

Banko kapitalizacija pagal IPO rezultatus sudarė maždaug 12 mlrd. eurų ir pagal šį rodiklį šis IPO yra didžiausias iš surengtųjų Londone per beveik šešerius pastaruosius metus.

Leidinio šaltinių duomenimis, AIB akcijų paklausa siekė 13,5 mlrd. eurų.

Per pirmąsias pirmosios prekybos sesijos minutes Dubline AIB akcijų kursas penktadienį pakilo 6,6 proc., o kiek vėliau kilimas sulėtėjo iki 2 procentų.

AIB buvo vienas iš keleto Airijos bankų, kurie per finansų krizę, kai griūtis nekilnojamojo turto rinkoje gerokai sutrikdė Airijos bankų sistemą, buvo išgelbėti mokesčių mokėtojų lėšomis. Po finansų krizės Airijos vyriausybė per kelis kartus AIB skyrė 21 mlrd. eurų ir, pasibaigus šiam procesui, valdė 99,9 proc. banko akcijų.

Sandorio organizatoriai iš Airijos vyriausybės gali išpirkti dar 3,8 proc. AIB akcijų, kurios bus išplatintos rinkoje. Tokiu atveju įplaukos iš IPO padidės iki 3,4 mlrd. eurų, o valstybės valdomas AIB akcijų paketas sumažės iki maždaug 71 procento.

Prieš trejus metus AIB vėl ėmė dirbti pelningai, o blogų paskolų suma jo portfelyje nuo krizės laikų sumažėjo dviem trečdaliais. Praėjusį mėnesį Airijos vyriausybė iš banko gavo dividendų – pirmą kartą nuo tada, kai jis buvo išgelbėtas. Jų suma siekė 250 mln. eurų.

Airijos vyriausybė taip pat valdo didelius kitų bankų, įskaitant „Permanent TSB“ ir „Bank of Ireland“, akcijų paketus.

Po krizės Airija bankams iš viso skyrė 64 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius