-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 05 /16:42

Vyriausybė patvirtino galimybių pasą: jį turinčius nuo gegužės pabaigos leis į kavines ir renginius

Vyriausybė trečiadienį priėmė nutarimą, kuriuo patvirtintas vadinamasis galimybių pasas. Jis įsigalios gegužės 24 dieną. Nurodoma, kad atitinkantys kriterijus žmonės galės rengti asmenines šventes su didesniu dalyvių skaičiumi, lankytis kavinėse bei renginiuose uždarose patalpose.
Saulėta sekmadienio popietė Vilniaus centre
Saulėta sekmadienio popietė Vilniaus centre / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Ministrų kabinetas nutarimui pritarė vienbalsiai. Galimybių paso sistemą, pasak Ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės, administruos Registrų centras.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys atkreipė dėmesį, kad su šiuo nutarimu koreguojamas ir leidimas rengti kultūros centrų mėgėjų meno kolektyvų repeticijas. Jos galės vykti nuo gegužės 10 dienos.

„Gerėjant epidemiologinei situacijai, sieksime reikalavimus keisti, juos lengvinti“, – Vyriausybės posėdyje kalbėjo ekonomikos ir inovacijų ministrė A.Armonaitė.

„Galimybių paso turinys būtų skiriamas būtent žmonėms, kurie yra pasiskiepiję, tie, kurie yra persirgę, taip pat mūsų politinis sprendimas, kad sudarome galimybę tiems, kurie turi ne anksčiau nei prieš 24 valandas darytą testą. Taip pat jis galioja vaikams iki 16 metų“, – sakė A.Dulkys.

Kas galės naudotis galimybių pasu?

Nutarime nurodoma, kad paslaugų teikimas asmenims gali būti neribojamas arba ribojamas iš dalies, jei asmenys atitiks bent vieną iš šių kriterijų.

Galimybių pasas galios tiems, kurie yra pasiskiepiję vakcina nuo COVID-19 ligos. Pasiskiepijus „Comirnaty“ ar „COVID-19 Vaccine Moderna“ – praėjus 1 savaitei nuo antrosios dozės suleidimo, „COVID-19 Vaccine Janssen“ – praėjus 4 savaitėms po vakcinos dozės suleidimo, „Vaxzevria“ – praėjus 4 savaitėms po pirmos dozės arba iškart po antrosios.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vakcinavimo centras „Litexpo“ rūmuose
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vakcinavimo centras „Litexpo“ rūmuose

Taip pat tiems, kurie persirgo COVID-19 ir diagnozė buvo patvirtinta, remiantis teigiamu SARS-CoV-2 PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu. Tiesa, nuo teigiamo tyrimo rezultato turi būti praėję ne daugiau kaip 180 dienų. Ir ne anksčiau nei asmeniui baigėsi paskirtos izoliacijos terminas.

Kartu galimybių pasu galės naudotis tie, kurie turi ne anksčiau nei prieš 24 valandas, skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento, atliktą COVID-19 tyrimą (SARS-CoV-2 PGR tyrimą ar antigeno testą) ir gautą neigiamą atsakymą. Bei vaikai iki 16 metų.

Nutarime nurodoma, kad asmenys atitinkantys nutarimo kriterijus, turės teisę į švelnesnes karantino režimo priemones.

Kas atlaisvinama?

Turintys vadinamąjį galimybių pasą galės laisviau naudotis įvairiomis paslaugomis – burtis didesnėmis kompanijomis iki 10 žmonių, dalyvauti renginiuose uždarose erdvėse, eiti į kavines.

Pavyzdžiui, neturint galimybių paso, viešose atvirose vietose asmenys galės būti ne didesnėmis nei 5 asmenų grupėmis ar dviejų namų ūkių narių grupėmis, tačiau turintys galimybių pasą galės susiburti į 10 asmenų grupes.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Sirgaliai grįžta į Žalgirio areną
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Sirgaliai grįžta į Žalgirio areną

Viešose uždarose vietose ir transporto priemonėse, išskyrus miesto, tarpmiestinį transportą, galės būti ne didesnės nei 2 asmenų arba vienos šeimos ir (ar) vieno namų ūkio narių grupės. Laidotuvėse gali dalyvauti ne daugiau kaip 10 asmenų, išskyrus šeimos ir (ar) namų ūkio narius ir ritualines paslaugas teikiančius asmenis.

Neturint paso, asmeninėse šventėse uždarose erdvėse galės dalyvauti ne daugiau nei viena šeima ir (ar) vienas namų ūkis, o atvirose erdvėse ne daugiau nei dvi šeimos ir (ar) du namų ūkiai. Teigiama, kad galimybių pasas panaikins ribojimus asmeninėse šventėse dalyvaujančių žmonių skaičiui. Su šiuo pasu patalpas asmeninėms šventėms taip pat galės nuomotis neribotas asmeninės šventės dalyvių skaičius.

Valdžia atlaisvina pasiplaukiojimą pramoginiais laivais. Neturint galimybių paso, dalyvauti galės ne daugiau nei 10 asmenų, o turint žmonių skaičius neribojamas.

Su galimybių pasu bus laisvinamas ir viešojo maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, išskyrus naktinius klubus ar kitas pasilinksminimo vietas, lošimo namų (kazino) ir lošimo automatų, bingo salonų, lažybų ir totalizatorių punktų veikla vykdoma uždarose patalpose.

„Žinoma, bus operacijų vadovo reikalavimai, kaip tai bus organizuojama“, – sakė A.Armonaitė.

Tiesa, kavinės, kaip ir lauke, viduje turės riboti darbo laiką nuo nuo 7 iki 21 valandos.

„Man dvasiškai norėtųsi neriboti laiko, bet šioje redakcijoje, kurią dabar priimame, laikykime, kaip ir turime su lauko kavinėmis laiko ribojimą. Turint omeny, kad galėsime lanksčiai reaguoti į situaciją ir pakeisti“, – posėdyje tikino A.Armonaitė.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Saulėta sekmadienio popietė Vilniaus centre
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Saulėta sekmadienio popietė Vilniaus centre

Turint galimybių pasą bus galima dalyvauti renginiuose uždarose erdvėse, kuomet bilietų platinimas vyksta elektroniniu būdu, o dalyviai -registruojami. Tačiau pasirodymus galima bus stebėti tik iš sėdimųjų vietų bei turės būti užpildyta ne daugiau kaip 75 proc. vietų, o bendras žiūrovų skaičius neviršyti 500 asmenų. Vyresni nei 6 metų žiūrovai turės dėvėti kaukes.

Tačiau prekiauti maistu ir gėrimais bei teikti kitas paslaugas renginių vietose toliau bus draudžiama.

Renginiuose atvirose erdvėse, kurių bendras dalyvių skaičius neturėtų viršyti 500 asmenų, taip pat galės dalyvauti tik turintys galimybių pasą. Ir šiuo atveju bilietai turės būti parduodami internetu, o žiūrovai registruojami.

„Suprantame, kad yra erdvių, kurios yra didesnės ir galėtų talpinti didesnį skaičių, todėl siūlysime Vyriausybei palaipsniui didinti, bet dabar įsiteisiname su tokiais kriterijais“, – sakė ji.

A.Armonaitės teigimu, su galimybių pasu į kontaktinį darbą galėtų grįžti savivaldybių, valstybės institucijose, įstaigose ir įmonėse bei privačiame sektoriuje dirbantys žmonės.

Taip pat sudaroma galimybė apsigyventi daugiau nei vienam žmogui apgyvendinimo paslaugas teikiančiose vietose.

„Turime pakeitimą nuomos paslaugų asmeninėms šventėms pakeitimą. Svarbu pasakyti, jog galimybių paso kontrolė asmeninėms šventėms bus įgyvendinama per paslaugos teikimą, kas nuomos patalpas, kas organizuos šventes turės ir tikrinti. Taip pat kontroliuoti galimybių paso atitikimą“, – posėdyje kalbėjo A.Armonaitė.

Kartu su galimybių pasu įteisinamas kalinių lankymas įkalinimo įstaigose.

Nutarime taip pat numatyti rajonai, kuriuose gali būti nustatomos švelnesnės karantino režimo priemonės negu visoje šalyje. Tai Birštono, Biržų rajono, Joniškio rajono, Jurbarko rajono, Klaipėdos rajono, Neringos, Pagėgių, Pakruojo rajono, Pasvalio rajono, Rietavo, Rokiškio rajono, Šakių rajono, Šilalės rajono, Šilutės rajono, Tauragės rajono, Telšių rajono savivaldybės. Šiose savivaldybėse bus galima, pavyzdžiui, vykdyti kultūros centrų mėgėjų meno kolektyvų repeticijas. Tačiau turės būti užtikrintas 20 kv. m plotas vienam asmeniui ir uždarose erdvėse negalės dalyvauti daugiau kaip 10 asmenų, o atvirose erdvėse – ne daugiau kaip 20 asmenų.

15min primena, kad pirmadienį ministrų kabinetas neformaliame pasitarime iš esmės sutarė dėl galutinės šios idėjos, paso koncepciją parengė Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Idėjos nepalaiko Liberalų sąjūdžio vadovė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, pareiškusi, kad ES dokumentą tikintis turėti birželį, „nebėra tikslo skubinti lietuviško atitikmens“.

Kiekvienu atveju asmeniui būtų suteiktas imunitetą patvirtinantis QR kodas, kurį jis turėtų pateikti prieš lankydamasis renginyje ar maitinimo įstaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius