Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aistros dėl „Revolut“: Seime klausimas svarstomas jau už uždarų durų

Stasio Jakeliūno ir Lietuvos banko žodinė kova jau tampa tikra emocijų audra. Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkui metus viešą kaltinimą Centriniam bankui esą šis gali būti politiškai pažeidžiamas dėl savo vaidmens kviečiant į Lietuva „Revolut“, bankas neliko skolingas ir S.Jakeliūno teiginius pavadinimo „angažuota aplinkybių interpretacija“. Kaistant atmosferai trečiadienį klausimas Seimo komitete svarstytas už uždarų durų.
Stasys Jakeliūnas
Stasys Jakeliūnas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Trečiadienį Seime vėl skambėjo „Revolut“ vardas, nes Biudžeto ir finansų komitetas sprendė, ar prašyti Seimo įpareigoti strateginių įmonių sandorius tikrinančią komisiją dar kartą įvertinti startuolio „Revolut“ veiklą Lietuvoje.

Tiesa, galiausiai nuspręsta surengti uždarą Komiteto posėdį, nors iki šiol „Revolut“ klausimai buvo sprendžiami atvirai. Šįkart nuspręsta neįsileisti žurnalistų dėl siekio išvengti panikos bankų sektoriuje. Taip nutarė balsavę Komiteto nariai.

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas galiausiai nutarė prašyti Seimo įpareigoti strateginių įmonių sandorius tikrinančią komisiją dar kartą įvertinti Jungtinės Karalystės finansų startuolio „Revolut“ veiklą Lietuvoje.

V.Vasiliauskui tenka paneiginėti S.Jakeliūno kaltinimus

Posėdžio išvakarėse į Komitetą laišku kreipėsi Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas. Jis dar kartą paneigė daręs įtaką Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijai ar jos pirmininkui. Būtent tokius kaltinimus metė S.Jakeliūnas.

Lietuvos banko vadovas taip pat griežtai paneigė, kad jis gali būti politiškai pažeidžiamas, kuo S.Jakeliūnas kaltino banką dėl savo vaidmens kviečiant „Revolut“ į Lietuvą.

„Nei Lietuvos bankas, nei Lietuvos banko valdyba ar jos pirmininkas niekada jokiais būdais nėra kvietę Revolut Technologies, UAB į Lietuvą, taip pat netaikė dvejopų standartų tarpininkaujant licencijos Revolut Bank, UAB išdavimo procese“, – teigiama laiške komitetui.

Pavadino angažuota interpretacija

Lietuvos bankas įtakingojo komiteto pirmininko S.Jakeliūno mestus kaltinimus pavadino angažuota nuomone.

„Išdėstyti teiginiai yra asmeninė Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko nuomonė, grįsta subjektyvia ir angažuota aplinkybių interpretacija, prasilenkiančia su faktais ir objektyvia tikrove. Jos skleidimą vertiname kaip kryptingą ir sąmoningą nepasitikėjimo valstybės institucijomis kurstymą“, – teigiama Lietuvos banko laiške Seimo komitetui.

Jeigu komitetas trečiadienį nesutiks kreiptis į Seimą, S.Jakeliūnas žada to siekti asmeniškai ir Seimo nutarimo projektą šią savaitę teiks kaip parlamentaras.

Teigia, kad galėjo daryti įtaką nuomonei

Komisijai siūloma atkreipti ypatingą dėmesį į tai, kad Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas galėjo daryti įtaką komisijos pirmininko Almino Mačiulio nuomonei apie „Revolut“.

„Tai galėjo lemti palankų „Revolut“ vertinimą 2018 metų rugsėjo mėnesį vykusio komisijos posėdžio metu bei iš esmės prisidėti prie licencijos jam suteikimo“, – rašoma nutarimo projekte, dėl kurio siūloma balsuoti komiteto nariams.

S.Jakeliūno teigimu, A.Mačiulis jį pats informavo apie Lietuvos banko vadovo skambutį.

Jis taip pat žada siūlyti premjerui Sauliui Skverneliui keisti Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos vadovą.

„Revolut Bank“ specializuoto banko veiklą ketina pradėti pirmoje šių metų pusėje. „Revolut“ nurodo šiuo metu turintis 4 mln. klientų, o jo operacijų vertė siekia 4,6 mlrd. JAV dolerių per mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius