Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Akcininkų susirinkimų sprendimai šiemet stebino netikėtais dividendais

Šiemet pasitaikė atvejų, kai bendrovių akcininkų sprendimai nesutapo su valdybų siūlymais. Toks nuomonių išsiskyrimas ilgainiui kerta įmonės akcijų kainai ir likvidumui, tačiau netikėtą posūkį gali lemti ir objektyvios priežastys, sako analitikai.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Keista, tačiau pasiūlę vienus sprendimų projektus, tie patys asmenys vėliau balsuoja už kitus sprendimus. Tokie sprendimai, kai prieš tai su jais nesupažindinti rinkos dalyviai, neskatina rinkos skaidrumo ir pasitikėjimo bendrove“, – „Verslo žinioms“ sakė Vertybinių popierių komisijos (VPK) Emitentų ir prekybos priežiūros skyriaus vedėja Aurelija Gasiūnienė.

Netikėtų sprendimų dėl didesnių, nei valdybos siūlė, dividendų šiemet pažėrė energetikos sektoriaus bendrovės „Lesto“ ir „Lietuvos energija“, dividendais investuotojus pamalonino ir iš biržos besitraukiantis „Stumbras“ bei „Žemaitijos pienas“, nors šių įmonių valdybos dividendų mokėti nesiūlė. „Vilniaus baldų“ akcininkai pritarė dar didesniems, nei valdyba siūlė, dividendams.

Investuotojai, pirkdami šių įmonių akcijų, palankiau vertina įmonės ateities perspektyvas ir viliasi, kad bendrovė ir ateityje mokės panašaus dydžio dividendus.

„Tačiau ilguoju laikotarpiu, jei bendrovės dažnai kartoja panašią, nenuspėjamą ryšių su smulkiaisiais akcininkais strategiją, investuotojai įmones pradeda vertinti kaip mažiau skaidrias, krenta susidomėjimas bendrovės akcijomis. Todėl gali sumažėti akcijos likvidumas, o akcijos kaina – kilti ar kristi didesniais tempais nei panašių įmonių, kurių vadovybės ir stambiųjų akcininkų veiksmai labiau nuspėjami“, – sakė A.Gasiūnienė.

Lietuvos finansų maklerių asociacijos vadovas Marius Dubnikovas sutiko, kad valdybos siūlymai ir jų neatitinkantys akcininkų priimti sprendimai neigiamai veikia bendrovės įvaizdį rinkoje. Dažnai keičiančių sprendimus bendrovių akcijos Vilniaus biržoje yra menkai likvidžios, nedidele paklausa pasižymi ir energetikos sektorius.

„Kartais valdybos siūlymai neišvengiamai nesutampa su akcininkų, nes sprendimų projektai būna iš anksto nederinti, tačiau to reiktų kuo labiau vengti“, – teigė M.Dubnikovas.

Analitikai pažymi, kad jei bendrovė anksčiau, o ne po akcininkų susirinkimo, paskelbtų apie didesnius dividendus ar kitus investuotojams, tikėtina, patiksiančius siūlymus, jos akcijos kaina biržoje aukštyn pradėtų kilti anksčiau.

Finansų patarėjo įmonės „AJD Capital“ generalinis direktorius Aurimas Launikonis tikino, kad energetikos sektoriaus bendrovių sprendimų kaitaliojimas, skirti pelno dividendams ar ne, rodo, kad valstybės įmonės dar nėra sukūrusios veiklos išgrynintos strategijos, jos pačios nežino, kaip elgsis su savo turtu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius