-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 27 /18:02

Akibrokštas: valstybė Lietuvos bankui mokėjo už sąskaitose laikomus pinigus

Valstybei priklausančios įmonės ir institucijos mokėjo Lietuvos bankui už pinigų laikymą, nes taip nusprendė pats bankas. Tokiu būdu Centrinis bankas susižėrė per 2 milijonus eurų. Tuo tarpu komerciniuose bankuose indėliai niekada nebuvo apmokestinti.
Lietuvos bankas
Lietuvos bankas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tai paaiškėjo paviešinus Ignalinos atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimo fondo ataskaitą. Ją antradienį svarsto Vyriausybė.

Tačiau atominės elektrinės pinigai – tik lašas jūroje. Lietuvos bankas patvirtino, kad indėliai buvo apmokestinti.

Elektrinė sumokėjo tūkstantį eurų

Ataskaitoje rašoma, kad Ignalinos atominė elektrinė 2014 metais už sąskaitos likučius Lietuvos bankui sumokėjo 1,1 tūkst. eurų. Taip atsitiko dėl taikomos neigiamos palūkanų normos.

Fondo ataskaitoje skelbiama, kad nuo 2014 metų birželio 11 dienos Europos centriniam bankui sumažinus palūkanų normą už naudojimąsi indėlių galimybe nuo 0,01 proc. iki minus 0,1 proc. Lietuvos bankas pradėjo taikyti neigiamą palūkanų normą. Ji taikoma už valstybės išteklių fondų banko sąskaitų likučius.

Jurgitos Lapienytės nuotr./Ignalinos atominė elektrinė
Jurgitos Lapienytės nuotr./Ignalinos atominė elektrinė

Kitaip tariant, valstybės pinigai, laikomi Lietuvos banke, buvo apmokestinami. Lietuvos banke laikomi Finansų ministerijos kuruojamų institucijų pinigai. Taigi 2014 m. jie visi buvo papildomai apmokestinti.

Lietuvos bankas: klientai buvo informuoti

Lietuvos bankas 15min tai patvirtino. Mindaugo Vaičiulio, Lietuvos banko Bankininkystės tarnybos direktoriaus, komentare 15min teigiama, kad šiuo metu netaikomos neigiamos palūkanos, jei jos susijusios su ES, TVF ar kita finansine parama.

„Kitais atvejais, kaip ir kiti euro zonos bankai privalome laikytis tų pačių ECB gairių, kuriose numatyta, kokios palūkanų normos turi būti taikomos vyriausybių indėliams“, – skelbiama komentare.

Apie tai, kokios bus taikomos palūkanos, visais atvejais klientai, tarp jų ir valstybės iždas, buvo informuojami iš anksto, teigė M.Vaičiulis.

Valstybės iždas pagal įstatymus privalo laikyti iždo sąskaitą centriniame banke, tačiau laisvas lėšas gali laikinai investuoti.

„Suprantama, didelės sumos laikomos centriniame banke dėl jų šimtaprocentinio saugumo ir investavimo alternatyvų trūkumo“, – skelbiama pranešime.

Iki 2016 m. pradžios Lietuvos bankas iš klientų gavo 2,08 mln. eurų neigiamų palūkanų pajamų.

Jau anksčiau kėlė klausimą

15min žiniomis, dar prieš keletą metų Ignalinos atominės elektrinės vadovybė kėlė šį klausimą, nes buvo prognozuota, kad vieną dieną palūkanų normos bus neigiamos. Tačiau valstybės institucijos į tai nereagavo.

Į fondą atominės elektrinės pinigai patenka pardavus metalo laužą ardant elektrinę, gavus kitų įplaukų.

Iš Ignalinos AE uždarymo ataskaitos matyti, kad fondas praėjusiais metais turėjo per 2 milijonus eurų įplaukų.

Mokėjo net Finansų ministerija

Finansų ministerija patvirtino, kad taip pat mokėjo Lietuvos bankui už lėšų laikymą jame. Ministerija turi Valstybės iždo sąskaitą, kuriai ir yra taikomos neigiamos palūkanų normos, 15min​ informavo ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Teresė Staniulytė.

Finansų ministerija tvarko ir IAE Eksploatavimo nutraukimo fondo pinigus, 15min informavo IAE komunikacijos vadovė Natalija Survila-Glebova.

Tuo tarpu privačių kompanijų, gyventojų indėliai komerciniuose bankuose nėra apmokestinami. Nors kai kuriose šalyse bankai jau reikalauja susimokėti už laikomus indėlius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius