-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Algas vokeliuose mokantys verslininkai nuo inspektorių sprunka ir pro langą

Apie dešimt skambučių per dieną ir į valstybės biudžetą papildomai įbyrėję milijonai eurų. Tokia statistika gali pasigirti Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) prieš dešimtmetį įkurtas pasitikėjimo telefonas 1882, kuriuo galima pranešti apie mokestinius pažeidimus. Nors dažniausiai skundžiamasi dėl algų vokeliuose ar neišduotų kvitų, tačiau populiarėja ir skambučiai apie mokesčių slėpimą prekiaujant internetu.
Valstybinė mokesčių inspekcija
Valstybinė mokesčių inspekcija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Daugiausiai skambučių – vasarą

Pasak VMI atstovės spaudai Rūtos Asadauskaitės, iš viso nuo pasitikėjimo telefono veiklos pradžios 2006 m. birželį, gauta informacija apie pažeidimus leido nustatyti daugiau nei 36,4 mln. Eur nuslėptų mokesčių. Per pastaruosius kelerius metus gautų pranešimų telefonu skaičius viršijo 4000, o vien tik šiemet jau sulaukta 3700.

Įdomi detalė ta, kad dažniausiai pasitikėjimo telefonas skamba gegužės ir rugpjūčio mėnesiais.

Informacija iš skambinusiųjų VMI leido nustatyti, kad į vokelius buvo sumokėta net 6,4 mln. Eur, kuriuos iš viso gavo apie pusantro tūkstančio asmenų.

Informacija, gauta iš skambinusiųjų VMI leido nustatyti, kad į vokelius buvo sumokėta net 6,4 mln. Eur, kuriuos iš viso gavo apie pusantro tūkstančio asmenų.

Pati didžiausia nuo mokesčių nuslėpta pajamų suma siekė net 300 tūkst. Eur.

Nors anoniminiai skundai telefonu apie atlyginimus vokeliuose, pajamų neapskaitymą, neišduotus kvitus ar nelegalų darbą yra populiariausi, tačiau, anot VMI atstovų, auga pranešimų apie pastebėtus mokestinius pažeidimus elektroninės prekybos versle skaičius.

Nors VMI skelbti konkrečių pažeidimus padariusių bendrovių pavadinimų ir negali, tačiau atskleistos darytų pažeidimų detalės rodo, jog sukčiavimų būdai – patys įvairiausi.

Neuždarytos sąskaitos – ant atskiro restorano stalo

Štai Vilniaus apskrities VMI kartą sulaukė skambučio apie vokelių mokėjimą vienoje iš sostinės kavinių. Pasitvirtinus informacijai buvo pradėtas mokestinis tyrimas, leidęs nuslėptiems mokesčiams grįžti į šalies biudžetą.

Peržiūrėjus elektronines kontrolines kasos aparatų juostas ir jose spausdinamas sąskaitas paaiškėjo, kad kiekvieną kartą uždarant kliento „sąskaitą“ nebuvo spausdinamas fiskalinis kvitas, patvirtinantis, jog pajamos buvo apskaitytos.

VMI atstovai nustatė, kad nefiskalinių kvitų – sąskaitų buvo atspausdinta daugiau nei už 1 mln. litų, tačiau fiskaliniais kvitais užbaigta tik trečdalis operacijų – į įmonės buhalterinę apskaitą per pusmetį galėjo būti neįtraukta daugiau kaip 700 tūkst. litų gautų pajamų.

Be to, kasdien bendrovėje buvo atidaromas specialus stalas, ant kurio sukeliamos per darbo dieną neuždarytos sąskaitos, o dienos pabaigoje buvo atliekamas jų anuliavimas.

Iš šių pinigų ir buvo mokami vokeliai darbuotojams bei perkami maisto produktai.

Nuo inspektorių spruko pro langą

Prieš ketverius metus vienos medžio ir metalo produktų gamyba užsiimančios Šiaulių apskrities bendrovės patikrinimas virto filmo siužeto vertu vizitu.

Įmonė įtarta mokanti algas vokeliuose, o šį spėjimą pagrindė ir VMI atstovų rasti užrašai apie vokelius.

Vis dėlto, patikrinimo metu įmonės vadovas stvėrė nuo stalo „juodąją“ buhalteriją liudijančius užrašus ir iššoko pro langą.

Sėkmingai ir saugiai atsidūręs ant stogo direktorius peržiūrėjo, ką išsinešęs. Vis dėlto bandymas pasprukti nuo inspektorių buvo nesėkmingas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius