Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Algimanta Pabedinskienė: pinigų papildomai kaupiantiems pensijai užteks

Beveik 400 tūkst. Lietuvos gyventojų nusprendė kaupti pensijai papildomai ir taip pasinaudoti valstybės parama. Iškart pasigirdo nuogąstavimų, kad valstybei gali tiesiog tam neužtekti pinigų.
Algimanta Pabedinskienė
Algimanta Pabedinskienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Ar valstybės biudžeto projekte matote pakankamai lėšų tam, kad galima būtų visiems kompensuoti?“, – klausė Seimo narys Eligijus Masiulis.

Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės, biudžete tam kitąmet numatyta 90 mln. Lt. Be to, ne visi, pasirinkusieji kaupimą su valstybės paramą, turėjo draudžiamųjų pajamų. Tokių buvo apie 65 tūkst.

„Visi gaus tą subsidiją“, – sakė ministrė.

Ketvirtadienį Seimas iš naujo pradeda svarstyti „Sodros“ kitų metų biudžetą. Pirmą kartą jis neįtiko Seimui ir buvo grąžintas Vyriausybei tobulinti.

Pakeistas nežymiai

Kitų metų biudžetas keistas nedaug – numatytos beveik 0,5 mln. Lt didesnės pajamos.

Prognozuojama, kad 2014 metais biudžeto pajamos sieks per 9 mlrd. 974 mln. litų, o išlaidos numatomos šiek tiek daugiau nei 11 mlrd. 200 mln. litų. 

„Sodros“ biudžeto deficitas kitąmet sudarys 1 mlrd. 226 mln. 134 tūkst. litų.

Daugiausia lėšų (daugiau nei 8 mlrd. 133 mln. litų), bus skiriama pensijoms. Ligos ir motinystės draudimui – kiek mažiau nei 1 mlrd. 239 mln. litų.

Nepaisant to, kad „Sodros“ deficitas išlieka, jis mažėja. Per dešimt šių metų mėnesių „Sodros“ biudžeto deficitas sudarė 1 mlrd. 331,3 mln. Lt ir buvo 436,4 mln. Lt mažesnis nei per praėjusių metų tą patį laikotarpį. Planuojama, kad 2016 metais jis sieks 159 mln. Lt.

Pensijų kompensavimo sistema – po pusmečio

A.Pabedinskienė parlamentarams sakė, kad iki kitų metų gegužės bus parengta schema, kaip kompensuoti pensininkams per krizę sumažintas pensijas. Ministrės teigimu, pensijos bus grąžintos ne iškart, o palaipsniui.

Tuo metu konservatorius Andrius Kubilius pastebėjo, kad, „Sodros“ duomenimis, atlyginimai per metus vidutiniškai auga 5 proc., tačiau pensijos kitąmet lieka tokios pačios.

„Puikiai suprantu, kad Lietuvoje skurstančių žmonių yra labai daug, tame tarpe apie 600 tūkst. pensininkų, kurie gauna minimalias pajamas, bet drastiškų sprendimų dėl pensijų augimo priimti yra neįmanoma. Bet yra sprendimų per bendruomenes, įvairias programas ir mes rasime sprendimą kaip senjorams bent jau tuo laikotarpiu padėti“, - sakė A.Pabedinskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius