Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Algirdas Butkevičius: 20 proc. pigesnės dujos būtų teisinga kaina Lietuvai

Premjeras Algirdas Butkevičius kartoja, kad dar nėra sulaukęs oficialaus Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ pasiūlymo dėl mažesnės dujų kainos Lietuvai, tačiau tvirtina, kad esą siūloma 20 proc. kainos nuolaida būtų teisinga. Pasak žiniasklaidos, tokią nuolaidą Rusijos tiekėjas siūlo ne tiesiogiai Vyriausybei, o dujų importuotojai bendrovei „Lietuvos dujos“, kurios valdyba pasiūlymus svarstys šį trečiadienį.
Premjeras Algirdas Butkevičius
Premjeras Algirdas Butkevičius / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

„Aš manau, kad 20 proc. kainos sumažinimas pirmiausiai reikštų, kad Lietuvai taikoma teisinga kaina, nes šiandien Lietuva moka pačią didžiausią kainą už dujas tarp visų Europos šalių. Manau, tai yra neteisinga. (...) Manau, kad 20 proc. pigesnė kaina už dujas turėjo būti jau daug anksčiau“, – antradienį interviu LRT radijui sakė A.Butkevičius.

Jis dar kartą patvirtino, jog neturi oficialios informacijos dėl „Gazprom“ pasiūlymo Lietuvai.

„Kol kas mes neturime oficialios informacijos, gautos iš „Gazprom“. Po paskutinio derybinių grupių susitikimo mes suformavome aiškius pasiūlymus, bet į šiuos pasiūlymus dar nesulaukėme atsakymo. Tik gavę konkrečius jų atsakymus, mes toliau galėsime kalbėti apie kai kurių sprendimų priėmimą. Šiandien tikrai neturiu aš tos informacijos, kuri sklinda viešumoje“, – kalbėjo premjeras.

Manau, kad 20 proc. pigesnė kaina už dujas turėjo būti jau daug anksčiau

Anot jo, derybos su „Gazprom“ apima ne tik Lietuvai siūlomą dujų kainą bet ir dujų tranzitą į Kaliningrado sritį, naują kainodaros formulę ir kitus klausimus.

Komentuodamas naujausius „Gazprom“ pasiūlymus Lietuvai, A.Butkevičius šiemet vasarį teigė, kad jo siūloma kaina yra mažiausia, kurią kada nors pavyko išsiderėti, tačiau prezidentė Dalia Grybauskaitė tuomet pareiškė, kad kainos nuolaida siūloma Lietuvos sąskaita, todėl ji nepriimtina.

Neoficialiai buvo teigiama, kad siūloma trejų paskutinių dabartinės sutarties su „Gazprom“ metų – 2013-2015-ųjų (kai baigsis dabartinė dujų tiekimo sutartis su „Lietuvos dujomis“) – dujų kaina būtų apie 370 JAV dolerių, arba 20 proc. (apie 100 dolerių) mažesnė nei dabar. Teigta, kad už kainos nuolaidą „Gazprom“ nori, jog Lietuva atsiimtų visus ieškinius Lietuvos teismuose ir tarptautiniuose arbitražuose ir įsipareigotų ateityje nereikšti jokių pretenzijų, tuo pačiu nenumatant jokių kompensacijų už anksčiau taikytas per dideles kainas.

Pasak BNS šaltinių, „Gazprom“ nutarė iš esmės tokį pat pasiūlymą pateikti ne Vyriausybei, o „Lietuvos dujoms“, tačiau iš bendrovės jis negali reikalauti atsiimti Vyriausybės pateiktų ieškinių, todėl reikalauja nebeinicijuoti naujo ieškinio, dėl kurio sprendimą įmonės akcininkai priėmė sausį.

17,7 proc. akcijų valdančios Energetikos ministerijos siūlymu „Lietuvos dujos“ sausio 30-ąją buvo įpareigojos inicijuoti naują arbitražo procesą, siekiant sumažinti dujų kainas pagal 1999 metų gruodžio 16 dienos dujų tiekimo sutartį, kuri vėliau buvo keičiama bei pildoma ir kuri yra pagrindinė iki šiol galiojanti sutartis. Tuomet teigta, kad arbitražo procedūros bus sustabdytos, jei bus pasiektas ir valdybos aprobuotas bendrovei palankus komercinis susitarimas su „Gazprom“.

Lietuva Stokholmo arbitražui yra pateikusi daugiau nei 4 mlrd. litų vertės ieškinį ir reikalauja tokio dydžio kompensacijos už per brangiai iki 2012 metų pirktas dujas. Trejų metų nuolaidos, kurią siūlo „Gazprom“, vertė, skaičiuojant tik „Lietuvos dujų“ nuperkamų dujų apimtis, būtų apie 750 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius