Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 10 /21:27

Algirdas Butkevičius: į Seimą keliaus Vyriausybės pataisos dėl mokesčių be „darbiečių“ siūlymų

Supažindintos su Vyriausybės siūlomais mokesčių pakeitimais, valdančiąją koaliciją sudarančios parlamentinės frakcijos sutarė, kad Seimui bus teikiamos iki šiol Ministrų kabinete svarstytos pataisos.
Andrius Kubilius ir Algirdas Butkevičius
Andrius Kubilius ir Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Jos nebus koreguojamos atsižvelgus į koalicijos partnerių Darbo partijos (leiboristų) siūlymus.

„Nieko nesiruošiame išimti“, –  po valdančiųjų pasitarimo pirmadienį žurnalistams sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Premjero teigimu, kol kas į pataisas neketinama įtraukti „darbiečių“ inicijuojamų pakeitimų. 

„Radome sprendimą, kad Vyriausybė trečiadienį svarsto toliau mokesčių peržiūrą – mokesčių įstatymų projektus, teikia Seimui, o po to taip pat svarsto atskirų Seimo narių ir frakcijų pateiktus pasiūlymus ir ieško kompromisų, kuriems pasiūlymams galima būtų pritarti, kuriems galima nepritarti. Toks sutarimas“, – po pasitarimo sakė premjeras.

„Darbiečių“ lyderis Vytautas Gapšys Vyriausybės siūlymus mokesčių srityje pavadino „kosmetiniais dalykais“.

Pasak jo, apie progresinius mokesčius valdantieji nediskutavo.

„Darbiečių“ lyderis Vytautas Gapšys Vyriausybės siūlymus mokesčių srityje pavadino „kosmetiniais dalykais“.

„Tai, kas yra pateikta – yra kosmetiniai dalykai, kurie nelabai skiriasi nuo dabar egzistavusios tvarkos – 5 proc. pridėtinės vertės mokestis vaistams ar 9 proc. lengvata – šildymui ir dabar galioja, tik viena pratęsiama metams, kita – neribotam lakui“, – sakė V.Gapšys.

Jis pabrėžė, kad „darbiečiai“ nenusileis reikalaudami nustatyti „lubas“ „Sodros“ įmokoms ir lengvatinio pridėtinės vertės mokesčio taikymą svarbiausiems maisto produktams.

Premjeras nevertino „darbiečių“ siūlomų pataisų dėl mokesčių, o paklaustas, ar negali atsitikti taip, kad nepritarus jiems, „darbiečiai“ gali blokuoti Vyriausybės pasiūlymus ir mokestinių įstatymų priėmimas žlugs, A.Butkevičius sakė, kad kompromiso bus ieškoma.

„Manau, kad esame išmintingi – sutarsime dėl tolesnio  darbo“, – sakė A.Butkevičius ir pabrėžė, kad kiekvienas pasiūlymas turės būti pasvertas ir įvertintas „įvairiais pjūviais“.

„Sutarėme, kad toliau dirbame – vertiname jų pateiktus pasiūlymus, bet proceso nestabdome“, – teigė premjeras.

A.Butkevičius taip pat sakė, kad mokestinių įstatymų pakeitimus bus bandoma priimti iki liepos 1 dienos, kad po pusmečio, kaip reikalauja įstatymas dėl mokestinių pataisų įsigaliojimo, nuo 2014-ųjų sausio jie pradėtų veikti.

Vyriausybė siūlo nuo kitų metų keisti bankų ir draudimo įmonių pelno bei mažinti gyventojų gaunamų dividendų apmokestinimą nuo 20 proc. iki 15 procentų. Taip pat numatoma 15 proc. apmokestinti palūkanas už indėlius ir skolos vertybinius popierius, viršijančias 10 tūkst. litų, bei pajamas, gautas už vertybinių popierių pardavimą, jei jos bus didesnės, nei 10 tūkst. litų.

Ketinama taikyti 5 proc. PVM lengvatą vaistams, taip pat planuojama gyventojų pajamų mokesčiu apmokestinti visas įmonių valdybų ir stebėtojų tarybų narių, kurie yra nenuolatiniai Lietuvos gyventojai, gaunamas išmokas – ne tik tantjemas.

Nuo kitų metų vėl ketinama didinti alkoholio ir tabako akcizus. 100-tu litų – iki 570 litų ketinama didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD).

Jeigu parlamentarai sprendimo dėl pakeitimų mokesčių sistemoje vasarą nepriimtų, dėl pataisų būtų balsuojama metų pabaigoje tvirtinant kitų metų biudžetą – tada nereikalaujamas pusės metų pakeitimų įsigaliojimo terminas.

„Darbiečiai“ siūlo grąžinti prieš kelerius metus taikytas 5 proc. PVM lengvatas svarbiausiems maisto produktams – mėsai, daržovėms ir vaisiams, beveik dvigubai – iki 1 tūkst. litų padidinti NPD.

Vyriausybės siūlomas indėlių palūkanų apmokestinimas „darbiečių“ netenkina. Tuo metu A.Butkevičius sako, kad pajamų neapmokestinimo išimtys turi būti naikinamos.

„Svarbiausia mums, kad būtų panaikintos gyventojų pajamų mokesčio išimtys, kai kalbama apie gaunamų pajamų iš kapitalo neapmokestinimą“, – pirmadienį po valdančiųjų pasitarimo žurnalistams sakė premjeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius