Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Algirdas Butkevičius Lietuvos skolas lygina su Graikijos

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Algirdas Butkevičius nemato didelio skirtumo tarp prie bankroto ribos priartėjusios Graikijos ir Lietuvos politikos skolinimosi klausimu.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / LSDP nuotr.

Pasak jo, mūsų šalies ir Graikijos problema ta pati: gyvename iš paskolų, esame pakliuvę į uždarą skolinimosi ratą.

„Konservatorių pasirinkti krizės suvaldymo būdai veržiant diržus, taupyti sumažinant pensijas, socialines išmokas daugumai mūsų šalies gyventojų tapo katastrofa. Naktinė mokesčių reforma nepapildė biudžeto, reikėjo skolintis ir, deja, skolinamasi buvo ne pačiomis geriausiomis sąlygomis.

„Eurostat“ duomenimis, praėjusių metų trečiojo ketvirčio pabaigoje Lietuvos skola sudarė 38 mlrd. 707 mln. litų, o tai prilygo 37,6 proc. BVP. Tuo pat metu Graikijos skola sudarė 159,1 proc. BVP.

Štai Graikija taip pat skolinosi stodama į eurozoną 2001 metais, skolinasi ir toliau, o tai labai pavojingas kelias, tiksliau, akligatvis, duodantis trumpalaikių rezultatų, bet sukuriantis ilgalaikes problemas.

Lietuvoje matome labai panašią situaciją. Konsrervatorių vyriausybė didžiumą problemų stengiasi išspręsti skolintais pinigais, negalvodama apie pasekmes, apie jų tinkamą įvertinimą. Situacija jau tampa grėsminga“, – LSDP tarybos posėdyje partiečiams kalbėjo A.Butkevičius.

Pasak jo, jei būtų buvę skolinamasi iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF) šiųmečiai Lietuvos įsipareigojimai skolų aptarnavimui būtų 30 proc. mažesni.

A.Butkevičius pabrėžė, kad jo nuomone, Lietuva teisingai pasielgė pritardama ES finansinės drausmės sutarčiai, nes turime suprasti, jog Europos integracija yra būtinybė siekiant sukurti gerovės valstybę.

Pasak jo, visa Europa, ne tik eurozona, turi prisiimti atsakomybę už Graikijos situaciją ir pagelbėti šiai šaliai susidoroti su milžiniškomis skolomis.

Primename, kad Graikijai būtinas 130 mlrd. eurų paskolų paketas iš privačių skolintojų, kad šalis išvengtų bankroto. Kovo 20 dieną Graikija turi sumokėti obligacijų turėtojams 14,5 mlrd. eurų. Pasak stebėtojų, būtent iki šios dienos paaiškės, ar Graikija gaus pagalbą, ar bankrutuos.

„Eurostat“ duomenimis, praėjusių metų trečiojo ketvirčio pabaigoje Lietuvos skola sudarė 38 mlrd. 707 mln. litų, o tai prilygo 37,6 proc. BVP. Tuo pat metu Graikijos skola sudarė 159,1 proc. BVP.

Šeštadienį LSDP taryba svarsto pasirengimą Seimo rinkimams, tvirtina kandidatų sąrašą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius