Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Algirdas Butkevičius: niekas revoliucinių sprendimų dėl mokesčių nepriiminės

Šių metų sausio viduryje premjeras Algirdas Butkevičius sudarė darbo grupę pasiūlymams dėl Lietuvos mokesčių sistemos pertvarkymo parengti. Tačiau pertvarkos, arba reformos, vis tik nebus. „Aš nesakau, kad čia yra reforma“, – „LRT Ekonomikos forume“ sakė Algirdas Butkevičius.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Jau ne vienas politikas ar ekonomistas pareiškė, kad Finansų ministerijos siūlomi mokesčių pakeitimai nėra jokia reforma. Buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė „LRT Ekonomikos forume“ teigė nesuprantanti, kam išvis reikėjo teikti tokius siūlymus.

Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė

„Mano supratimu, tie pasiūlymai yra pateikti tam, kad būtų iš esmės pateikti kažkokie pasiūlymai, apskritai vyktų diskusija dėl kažko, nes matyt, visas procesas nuėjo per daug toli. Buvo darbo grupė, kaip dabar madinga. Ji pateikė dalį to, kas bent jau pretenduotų į mokesčių reformą. Kadangi taip nesėkmingai atsitiko, kad ta darbo grupė jau nebegalėjo pabaigti darbo, tai tam, kad apskritai kažkokie svarstymai dėl kažko vyktų, dabar yra pateikti siūlymai, kurie iš esmės nelabai ką gali gamtoje pakeisti – jie nelabai pakeis nei kiekvieno žmogaus kišenę, nei viešuosius finansus“, – sakė I.Šimonytė.

Tie pasiūlymai yra pateikti tam, kad būtų iš esmės pateikti kažkokie pasiūlymai, – sakė Ingrida Šimonytė.

Tačiau A.Butkevičius nepasimetė. Nors iškart po rinkimų kalbėjo apie mokesčių sistemos pertvarką, dabar pareiškė, kad niekas reformuoti jos nė nesiruošia.

„Aš nesakau, kad čia yra reforma. Tikrai. Nes niekas revoliucinių sprendimų nepriiminės. Aš suvokiu ir suprantu, ką galima daryti su mokesčiais, kaip tai atsilieps fiskalinei politikai ir t.t.“, – aiškino premjeras.

Koalicija nesutaria

Seimo opozicijos atstovai Andrius Kubilius ir Eligijus Masiulis tikino, kad pagrindinė problema kalbant apie mokesčius – koalicijos nesutarimai, ką daryti. Nors dabar Finansų ministerija pateikė mokesčių pakeitimų siūlymus, darbiečiai jau spėjo įregistruoti ir savo siūlomus pakeitimus, pavyzdžiui, „Sodros“ mokesčių lubas, PVM lengvatą mėsai ar daržovėms.

Eligijus Masiulis
Eligijus Masiulis

„Didžiausia problema yra tai, kad valdančioji koalicija nesusitaria, kokie yra mokesčių keitimo tikslai. Ir kai mes pasižiūrime į teikiamus pasiūlymus, pavyzdžiui, padidinti NPD arba padidinti akcizus alkoholiui, tai niekaip nesisieja su ekonomikos skatinimu ir naujų darbo vietų kūrimu“, – sakė Eligijus Masiulis.

Pasak Andriaus Kubiliaus, šiuo metu pasiūlymai dėl mokesčių tik kuria chaosą Seime: „Tas nesusitarimas tarp koalicijos dėl pamatinių dalykų, ką mes sakėme, kai buvo tvirtinama Vyriausybės programa, jis dabar sukelia didžiules problemas ir toks atėjimas į Seimą valdančiai koalicijai nesusitarus dėl principinių mokestinių dalykų, atveria chaotiškų diskusijų erdvę Seime ir koks gausis iš to rezultatas.“

Didžiausia problema yra tai, kad valdančioji koalicija nesusitaria, kokie yra mokesčių keitimo tikslai, - sakė Eligijus Masiulis.

Jo teigimu, premjero sudaryta darbo grupė pateikė visai neblogų mokesčių sistemos pakeitimų siūlymų, tačiau jie nebus įgyvendinti būtent dėl valdančiųjų partijų nesutarimo.

„Visas paketas buvo padėtas į gilų stalčių, nes koalicija pasakė, kad tikrai nepritars tokiam pasiūlymų paketui. Tada buvo greitai surasta galimybė kažką pasiūlyti, nelabai daug ir nelabai skausmingo. Tai galima pasveikinti, kad tas variantas dabartinis nėra kažkuo labai kenksmingas“, – sakė Seimo opozicijos lyderis.

Žada apmokestinti kapitalą

Finansų ministerija siūlo apmokestinti 10 tūkst. Lt ir didesnes metines palūkanas.

„Galiu pasakyti drąsiai buvusiai finansų ministrei, kad gyventojų pajamų mokesčio įstatyme buvo paliktos labai didelės landos. Vertybinių popierių rinkoje per metus maždaug cirkuliuoja 1,8 mlrd. Lt, nuo gaunamų iš šito verslo pajamų nemokėdavo praktiškai nė vienas nė vieno lito“, – sakė Algirdas Butkevičius.

I.Šimonytė pasveikino iniciatyvą užkamšyti tokias mokestines landas, tačiau paaiškino, kodėl iki šiol vertybiniai popieriai buvo praktiškai neapmokestinti.

„Vertybinių popierių apmokestinimo tvarka buvo patvirtinta dar 1999 metais ir didžioji dalis neapmokestintų vertybinių popierių pajamų, kurias gauna gyventojai, yra gaunami iš vadinamosios senosios lengvatos – vertybinių popierių, kurie yra įsigyti iki to apmokestinimo įvedimo, tai yra, iki 1999 metų. Tie odioziniai atvejai, kurie viešumoje dažnai būna aptarinėjami, kodėl politikai gauna dideles pajamas ir nemoka jokių mokesčių, irgi paprastai susiję su tais dalykais“, – sakė I.Šimonytė.

Ji stebėjosi, kodėl A.Butkevičius tokius pasiūlymus teikia taip, lyg būtų iš naujo atradęs Ameriką, kai apie kapitalo apmokestinimą ir kitus dalykus buvo kalbama priešrinkiminėse diskusijų laidose ir dar anksčiau.

„Tai galbūt reikėjo planuoti ambicingesnę mokesčių reformą, kurios nebūtų galima įgyvendinti greitai, bet ją galima suplanuoti, patvirtinti ir jos laikytis“, – premjerą kritikavo buvusi finansų ministrė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius