Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 21 /10:32

Valdančiosios partijos pasiekė kompromisą: Vyriausybės paketas dėl mokesčių nekinta, bus svarstoma dėl „Sodros“ lubų

Valdančiųjų politinė taryba penktadienį po aštrių diskusijų susitarė svarstyti klausimą dėl „darbiečių“ siūlomų „Sodros“ lubų, sako premjeras. Tačiau kol kas diskusijos vyks tarp ministerijų ir neaišku, ar iki liepos dėl bus priimti sprendimai. Be to, koalicijos partneriai sutarė ir dėl Vyriausybės siūlomo mokesčių pakeitimų paketo.
Valentinas Mazuronis, Rolandas Paksas ir Viktoras Uspaskichas
Valentinas Mazuronis, Rolandas Paksas ir Viktoras Uspaskichas / Luko Balandžio nuotr.

„Darbiečiai-leiboristai“ švelnina poziciją dėl 5 proc. PVM mėsai, daržovėms ir vaisiams, o „tvarkiečiai“ dėl jų siūlomų progresinių ir kitų mokesčių žada grįžti rudenį.

„Dėl mokesčių yra sutarta, kad visas Vyriausybės paketas toliau bus svarstomas ir priimamas. Vyko didelė diskusija dėl „Sodros“ lubų – turiu pasakyti, kad sutarta, jog šitas įstatymo projektas taip pat bus įregistruotas. Turėtų būti jam pritarta po pateikimo, o paskui darbas turėtų būti tęsiamas kartu su socialinės apsaugos ir darbo ministre bei finansų ministru, skaičiuojant, koks galėtų būti poveikis viešiesiems finansams“, – penktadienį po politinės tarybos žurnalistams teigė premjeras Algirdas Butkevičius.

Anot premjero, apie konkrečias „Sodros“ lubų ribas kol kas nebuvo kalbėta.

Darbiečių-leiboristų lyderis Vytautas Gapšys savo ruožtu sakė, kad partija siūlo Seimui jau pateiktą ankstesnį projektą, kuriuo siūloma „Sodros“ įmokų nebeskaičiuoti nuo 5 tūkst. litų viršijančių pajamų.

V.Gapšys neprognozavo, ar „lubos“ įsigaliotų nuo 2014 metų. Anot jo, kitą savaitę bus kalbama su socialinės apsaugos ir darbo bei finansų ministrais.

„Mes paliekame tą skaičių, kurį esame pateikę – tas projektas jau užregistruotas ir bus įtrauktas į darbotvarkę. Natūralu, kad mes čia dėl kiekvieno lito negalėjome pasižiūrėti į vieną ar kitą pusę. Puikiai suprantame, kad po pateikimo yra diskusijų“, – sakė V.Gapšys.

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas Rolandas Paksas sakė, kad „asmeniškai nėra lubų šalininkas“.

Darbiečiams-leiboristams siūlant grąžinti prieš kelerius metus taikytas pridėtinės vertės mokesčio 5 proc. tarifą svarbiausiems maisto produktams – mėsai, daržovėms ir vaisiams – V.Gapšys teigė, kad nutarta siūlyti Vyriausybės projektą.

„Yra Vyriausybės registruotas projektas, liečiantis PVM lengvatas ir mes sakėme, kad kai kurios korekcijos bus daromos per pasiūlymus – neteikiant atskiro projekto, bet būtent dedant pasiūlymus į Vyriausybės siūlomą projektą“, – sakė V.Gapšys.

„Tvarkiečiai“ siūlo įvesti progresinius mokesčius, iki 20 proc. didinti pelno mokestį bei apmokestinti 15 tūkst. litų viršijančias palūkanas, R.Paksas teigė, kad prie siūlymų bus grįžta rudenį.

V.Gapšys anksčiau šią savaitę buvo kategoriškas dėl pataisų pateikimo Seimui, teigęs, kad visas paketas bus svarstomas arba dabar, arba rudenį.

Valdančiųjų politinė taryba penktadienį sprendė, kaip elgtis su Seime registruotais kelių koalicijos politinių partijų siūlomais skirtingais projektais dėl mokesčių keitimo.

„Tvarkiečiai“ siūlo įvesti progresinius mokesčius, iki 20 proc. didinti pelno mokestį bei apmokestinti 15 tūkst. litų viršijančias palūkanas, R.Paksas teigė, kad prie siūlymų bus grįžta rudenį.

„Visas šitas rytas buvo paskirtas tam, kad į Seimą ateitų vienas suderintas paketas. Ir aš pats siūliau, kad tai turėtų būti Vyriausybės parengtas įstatymų paketas. O prie progresinių mokesčių, prie PVM lengvatų, prie kitų pateiktų pasiūlymų mes sugrįžtume rudenį“, – sakė R.Paksas.

Seime užregistruoti Vyriausybės, darbiečių-leiboristų ir „tvarkiečių“ siūlomi įstatymų pakeitimai. Vyriausybė siūlo nuo kitų metų neapmokestinamų pajamų dydį (NPD) didinti 100-tu litų – iki 570 litų, o 5 proc. PVM lengvatą taikyti tik vaistams. Siūloma keisti bankų ir draudimo įmonių pelno bei mažinti gyventojų gaunamų dividendų apmokestinimą nuo 20 proc. iki 15 proc., 15 proc. apmokestinti palūkanas už indėlius ir skolos vertybinius popierius, viršijančius 10 tūkst. litų, bei per 10 tūkst. litų pajamas, gautas už vertybinių popierių pardavimą. Ketinama didinti alkoholio ir tabako akcizus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius