Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Algirdas Butkevičius žada didesnę minimalią algą 2013-aisiais ir eurą nuo 2015-ųjų

Į premjerus siūlomas socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius žada didesnę minimalią algą nuo sausio, o eurą Lietuvoje – nuo 2015 m. Neįsivedusi bendros Europos Sąjungos valiutos, kurią tuo metu gali turėti ne tik Estija, bet ir Latvija, mūsų šalis esą taptų užkampio valstybe.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Taip socdemas pareiškė pirmadienį po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite, kuri pranešė siūlysianti jį į premjero postą. Pasak A.Butkevičiaus, naujajai Vyriausybei ir Finansų ministerijai numatyti aiškūs tikslai – kad Lietuva kuo greičiau galėtų įsivesti eurą. Dėl infliacijos tai esą gali nutikti tik 2015-aisiais, metais vėliau nei planuoja Latvija.

„Pagal visus makrorodiklius ir fiskalinės politikos rodiklius, Lietuva realiausiai galėtų eurą įsivesti 2015 metais. Puikiai žinome, kad Latvija įsives 2014 metais. Tai jeigu stipriai mes vėluosime, tikrai galime tapti kažkokia užkampio valstybe“, – žurnalistams aiškino A.Butkevičius.

Lietuvos banko (LB) ekonomistai pirmadienį įspėjo, kad šiais ir kitais metais tikriausiai neatitiksime Mastrichto kriterijų, kad galėtume eurą įsivesti kartu su Latvija 2014-aisiais.

„Nei 2012, nei 2013 metais kainų stabilumo kriterijaus nevykdysime“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė LB Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos direktorė Rūta Rodzko.

Per didelė infliacija užkirto kelią Lietuvai įsivesti eurą 2007 metais. Estija eurą turi nuo užpernai.

A.Butkevičiaus žodžiais, planas įsivesti eurą 2015-aisiais esąs realus, jei ūkis bus gaivinamas, vyks ekonomikos plėtra, o realios pajamos augs. Kartu jis patikino, kad naujoji Vyriausybė laikytis fiskalinės politikos drausmės.

Kandidatas į premjerus užsiminė, kad nuo sausio žadama didinti minimalią mėnesio algą, bet tikslios sumos nenurodė: „Vyksta skaičiavimai, tikrai populizmo nebus, įgyvendinami realūs pažadai. Dėl kitų mokesčių bus sudaryta ekspertų grupė, niekas iki Naujųjų metų papildomų mokesčių įstatymų nepriims. Iki liepos 1 dienos ekspertai atliks išsamią analizę, kaip sumažinti apmokestinimą darbo pajamoms ir kaip gauti papildomų pajamų iš kapitalo apmokestinimo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius