-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Algos didės tik palypėsiantiems karjeros laiptais (atnaujinta 17.50 val.)

Laikai, kai atlyginimų didėjimas buvo matuojamas dviženkliais skaičiais, baigėsi. Nors analitikai žada kuklų atlyginimų kilimą ir šiais metais, įmonių vadovai tokią galimybę atmeta ir mano, jog greičiausiai darbo užmokesčio pokytis šiemet bus su minuso ženklu.
Išmokos
Šiemet atlyginimų augimo tikėtis neverta. / „15 minučių“/Egidijaus Jankausko nuotr.

Pernai atlyginimų tyrimus atliekančios bendrovės, atrodė, lenktyniavo, kuri praneš apie didesnį darbo užmokesčio šuolį. Šiemet apie algų augimą dešimt ar net keliolika procentų tikrai neišgirsime. Kur kas aktualesnis klausimas: ar atlyginimai nebus mažinami, perspėja „Verslo žinios“.

Net jei darbdavys darbo užmokesčio fondo ir neapkarpys, tai už jį puikiai atliks infliacija ir pasikeitę mokesčiai.Tokio atlyginimų augimo, koks buvo Lietuvoje pastaruosius porą metų, tikėtis tikrai neverta, – sako Mindaugas Glodas.

AB banko „DnB NORD" analitikai prognozuoja, kad šių metų pabaigoje infliacija sudarys 6,5 proc. „Žinoma, dabartiniai mokesčių bazės pakeitimai lems, kad šių metų pirmą ketvirtį infliacija bus nemenka ir mažai tenusileis pernykštei“, – komentuoja Indrė Genytė, „DnB NORD" vyriausioji analitikė.

Pasak jos, numatoma, kad atlyginimai prieš mokesčius šiemet kils 5%. „Tačiau būtina įvertinti, kad šis padidėjimas nereiškia, jog tiek ir pasipildys žmonių kišenės. Realios šalies gyventojų pajamos priklausys nuo infliacijos“, – nurodo I.Genytė.

Anot Mindaugo Glodo, UAB „Microsoft Lietuva“ generalinio direktoriaus, tokio atlyginimų augimo, koks buvo Lietuvoje pastaruosius porą metų, tikėtis tikrai neverta. Tačiau vadovas prognozuoja, kad algos kils tiems žmonėms, kurie sugebės palypėti karjeros laipteliais. Bent jau jo vadovaujamoje bendrovėje.

„Atlyginimo kėlimas pas mus buvo dvejopas: pirmiausia algas kiek kilstelėdavome, kad jos pasivytų infliaciją. Šitaip kelti atlyginimus šiemet beveik nenumatome. Tačiau esame suplanavę, kad kai kurie darbuotojai kils karjeros laiptais, tad didės ir jų atlyginimai. Galiu užtikrinti, kad nėra jokių planų dėl uždarbio mažinimo“, – planais su „Verslo žiniomis“ pasidalijo M.Glodas.

Didinti algų neketina ir pramonės bendrovės. „Jei dirbsime tokiais krūviais, galbūt atlyginimų mažinti ir neteks. O apie jų didinimą tikrai reikia pamiršti“, – sako Juozas Kniukšta, baldų gamybos Tauragės UAB „Alantas“ direktorius.

Jis atkreipia dėmesį, kad labiau tikėtina, jog šiemet atlyginimų pokytis bus neigiamas. „Pažiūrėkite, kiek pramonės įmonių praneša, jog trumpina darbo laiką. Taigi jei dirbs keturias dienas per savaitę,  ir atlyginimas penktadaliu mažės“, – naują tendenciją pastebi J.Kniukšta.

Antradienį Kubilius pranešė savo prognozes, kad iki metų pabaigos nedarbas gali pakilti iki 8 proc. Kaip praneša Lietuvos radijas, Lietuvos darbo biržos duomenimis, prasidedant metams teritorinėse darbo biržose įregistruoti asmenys sudarė 5,7 proc. visų darbingo amžiaus šalies gyventojų.

Daugiausiai ieškančių darbo tarp darbingo amžiaus gyventojų buvo registruota Akmenės r., Druskininkų ir Ignalinos r. savivaldybėse. Mažiausiai ieškančių darbo asmenų buvo tarp Elektrėnų , Neringos ir Trakų r. savivaldybių darbingo amžiaus gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius