Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Alkoholio akcizų didinimas Estijoje patyrė fiasko, tvirtina šalies ekonomistai

Neapdairus ir per staigus akcizų didinimas Estijoje buvo klaida, tvirtina Estijos konjunktūros instituto (EKI) ekspertai, suskaičiavę, jog šaliai tai jau kainavo per 100 mln. eurų.
Parduotuvė
Parduotuvė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Estija Alkoholis

„Dabartinė akcizų politika Estijoje patyrė fiasko – jų tarifai buvo didinami tiek sparčiai, kad akcizų įplaukos gerokai atsiliko nuo planų. Mūsų vertinimais, per pastaruosius dvejus metus į Latviją dėl to „iškeliavo“ daugiau kaip 100 mln. eurų. Į šią sumą įtrauktos ne tik negautos akcizų įplaukos į biudžetą, net ir nuostoliai dėl nesurinkto pridėtinės vertės mokesčio“, – spaudos konferencijoje kalbėjo instituto vadovė Marjė Josing.

Jos žodžiais, dabartinė akcizų politika, kai jų didinimu bandoma užlopyti biudžeto skyles, paremta trumparegišku mastymu.

„Pagal akcizų surinkimą 2017 metais grįžome į 2015-ųjų lygį, ir negalima išdidžiai tvirtinti, neva visuomenė jau mažiau svaiginasi“, – pabrėžė M.Josing.

Į Latviją specialiai alkoholinių gėrimų įsigyti Estijos gyventojai plūstelėjo 2016 metais, po pirmojo ženklaus akcizų šuolio jų šalyje. Pernai tokių kelionių padaugėjo 2,5 karto. Maža to – užpernai į Latviją tokiais tikslais vyko tik pasienio regionų gyventojai, o pernai – buvo keliaujama jau iš bemaž visos Estijos.

Apklausų rezultatai rodo, jog praėjusiais metais alkoholinių gėrimų iš Latvijos atsivežė 35 proc. Estijos gyventojų, o tokio importo apimtys, vertinant absoliučiu alkoholiu, buvo beveik triskart didesnės nei užpernai.

2017 metais į Latviją alkoholinių gėrimų įsigyti keliavęs Estijos gyventojas ten „paliko“ vidutiniškai po 1070 eurų.

Palyginti su 2016-aisiais, kelionių, kurių metu buvo įsigyjama ir maisto produktų, dalis padidėjo nuo 45 proc. iki 64 proc., degalų – nuo 32 proc. iki 60 proc., statybinių medžiagų – nuo 18 proc. iki 51 proc., tabako produkcijos – nuo 26 proc. iki 45 procentų.

„Labai svarbu kaimyninėms valstybėms laikytis panašios akcizų politikos, kad akcizinių prekių kainos jose nepradėtų gerokai skirtis, dėl to nesusiformuotų tokia aktyvi pasienio prekyba. Deja, Estija to neįvertino“, – pabrėžė M. Josing.

„Tikėta, jog tokia prekyba Latvijos pasienyje nenurims ir šiais metais“, – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius