-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amerikiečių investuotojams nerimą labiau kelia Puerto Riko skolos, o ne galimas Graikijos bankrotas

JAV įstatymų leidėjai neturi konkretaus plano, kaip pagelbėti daugiau negu trims milijonams šalies piliečių, gyvenančių 1600 km atstumu nuo Floridos krantų – Puerto Rike. Tūkstančiai jų kiekvieną mėnesį vyksta į žemyninę JAV dalį ieškodami geresnių finansinių galimybių, o šios teritorijos gubernatorius sekmadienį pripažino, kad Puerto Rikas nėra pajėgus išmokėti savo skolos, rašo naujienų svetainė huffingtonpost.com.
JAV ir Puerto Riko vėliavos
JAV ir Puerto Riko vėliavos / „Scanpix“/AP nuotr.

Puerto Riko gyventojams finansiniai sunkumai reiškia didesnes energijos sąskaitas, griūvančią infrastruktūrą ir mažėjančią viduriniąją klasę.

Puerto Riko gyventojams finansiniai sunkumai reiškia didesnes energijos sąskaitas, griūvančią infrastruktūrą ir mažėjančią viduriniąją klasę.

Tačiau finansinės šios Karibų jūros salos bėdos gali greitai paveikti ir pagrindinėje JAV teritorijoje gyvenančius žmones.

Nemažai amerikiečių savo investiciniuose fonduose turi Puerto Riko vertybinių popierių, kadangi ilgą laiką jie viliojo aukštu pajamingumu ir tuo, kad jiems netaikomi federaliniai, valstijos ir vietos mokesčiai.

Puerto Riko bankrotas nesumokėjus 73 mlrd. dolerių skolų padarytų neigiamą įtaką municipalinių vertybinių popierių rinkai, kuri įprastai laikoma mažos rizikos zona.

„Tai turėtų didesnę įtaką ekonomikai, negu įsivaizduojame, nes bandome į tai žiūrėti kaip į izoliuotą, salos ekonomiką, tačiau tai dolerinė ekonomika. Tai JAV dalis ir tos firmos, kurioms ši skola priklauso, gali būti firmos, nuo kurių priklauso mūsų senelių pensijos ir mūsų pačių pensijų planai“, – kalbėdamas apie Puerto Riko nemokumą teigė finansų analitikas Dante Disparte.

„Kalbant atvirai, Puerto Rikas Amerikos investuotojams yra didesnė problema už Graikiją. Dauguma amerikiečių turi mažą sąlytį su Graikija“, – naujienų svetainei cnn.com teigė finansų makleris Alanas Valdesas.

Baltieji rūmai teigia darantys viską, kad galėtų padėti šiai salai, nepaisant to, kad ilgą laiką iš jų buvo girdėti vos vienas kitas komentaras.

Balandžio mėnesį JAV Iždo sekretorius Jackas Lewas paragino Puerto Riko lyderius suformuoti patikimą biudžetą 2016 metams, taip pat sudaryti ir ilgalaikį planą skolos sumažinimui.

Pirmadienį, paaiškėjus, kad Puerto Rikas liepos 1 d. nesumokės reikalingos įmokos, Baltųjų Rūmų atstovas Joshas Earnestas teigė, kad šalies administracija dirbs su salos atstovais, padėdama kovoti su finansiniais iššūkiais. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius