Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amerikos verslo apdovanojimuose Lietuvai – ne tik pagyros, bet ir kritikos strėlės

Lietuvoje veikia per 100 JAV įmonių, kurios yra sukūrusios beveik 14 tūkst. darbo vietų. Tačiau Lietuva amerikiečiams vis dar menkai žinoma, be to, kažką reikėtų daryti siekiant, kad prie valstybės kūrimo prisidėtų ir jauni žmonės, kad jie neišvažiuotų. Tokios mintys skambėjo ketvirtadienį vykusiuose Amerikos verslo apdovanojimuose. Daugiausia laurų pelnė „Thermo Fisher Scientific Baltics“.
Amerikos Verslo Apdovanojimų akimirka
Amerikos Verslo Apdovanojimų akimirka / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

25-uosius veiklos metus Lietuvoje minintys Amerikos prekybos rūmai surengė Amerikos verslo apdovanojimus – įvairios įmonės paskatintos už abipusį verslo, kultūros, meno, inovacijų ir kitokių ryšių palaikymą ir stiprinimą.

Renginį atidariusioje diskusijoje turėjo dalyvauti ir prezidentas Valdas Adamkus, tačiau dėl sveikatos jis atvykti negalėjo. Trumpai diskusijai apie Lietuvos ir JAV verslo ryšius per pastaruosius 25 metus susėdo Vilniaus universiteto profesorius Kęstutis Girnius ir „Nextury Ventures“ įkūrėjas Ilja Laursas.

K.Girnius pastebėjo, kad verslo ryšiai pradėti kurti ne taip seniai, mat anksčiau, dar XX amžiuje emigravę lietuviai nebuvo dideli verslininkai. Tačiau jie verslui vis vien pasitarnavo – Lietuva tokiu būdu neišnyko iš JAV radaro. Nors profesorius sakė nesąs verslo ekspertas, jis pastebėjo, kad Lietuvos mokesčių sistema yra nemoderni. Jis kreipėsi į Amerikos prekybos rūmus, prašydamas įtikinti Vyriausybę pakoreguoti mokesčių sistemą, kad filantropija Lietuvoje taptų įmanoma.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Amerikos Verslo Apdovanojimų akimirka
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Amerikos Verslo Apdovanojimų akimirka

Penkerius metus Silicio slėnyje praleidęs I.Laursas daugiau kalbėjo apie inovacijas. Jis pabrėžė, kad JAV į inovacijas investuoja apie 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), tuo metu Lietuva – 1,5 proc. Tiesa, inovacijos dažnai atima darbus ir todėl jų kai kurios valstybės bijo. I.Laursas pateikė „Uber“ pavyzdį ir prisiminė, kaip negalėjo pasinaudoti „Uber“ paslaugomis Briuselyje.

„Mitas, kad inovacijos yra gerai. Tai yra skausmas. „Uber“ naikina darbo vietas, todėl kai kurie miestai draudžia „Uber“. Daug Europos sostinių jo vis dar nenaudoja“, – kalbėjo jis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Amerikos Verslo Apdovanojimų akimirka
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Amerikos Verslo Apdovanojimų akimirka

Kalbėdamas apie Silicio slėnį, I.Laursas pabrėžė privačių pinigų svarbą. Jeigu Europoje į startuolius investuojama daug viešųjų pinigų, tai JAV per penkerius metus vien į Stanfordo universiteto startuolius buvo investuota 10 mlrd. dolerių privačių lėšų. Jam paliko įspūdį, kaip glaudžiai yra susijusi startuolių ekosistema su akademiniu pasauliu ir potencialiais privačiais investuotojais.

Renginyje taip pat kalbėjęs JAV ambasadorės Lietuvoje pavaduotojas Marcus Micheli greta gerų žodžių išsakė ir kritikos. Jo teigimu, Lietuva vis dar mažai žinoma amerikiečiams, sunkiai išskiriama iš kitų Baltijos valstybių, todėl, norint sulaukti daugiau investicijų, reikia didinti Lietuvos žinomumą.

Jis taip pat išreiškė nerimą dėl emigracijos ir paragino ieškoti būdų, kaip paskatinti jaunus žmones prisidėti prie valstybės kūrimo.

Amerikos prekybos rūmų duomenimis, Lietuvoje veikia 102 JAV kompanijos, jos yra sukūrusios apie 13,5 tūkst. darbo vietų.

Apdovanojimai įteikti

Apdovanojimas už JAV populiarinimą Lietuvoje Žygimantas Pavilionis

Apdovanojimas už Lietuvos populiarinimą JAV Marius Jovaiša

JAV kultūros ir meno ambasadorius Lietuvoje Ray Bartkus

Lietuvos kultūros ir meno ambasadorius JAV Balzeko Lietuvių kultūros muziejus

JAV mokslo ambasadorius Lietuvoje „Thermo Fisher Scientific Baltics“

Lietuvos inovacijų ambasadorius JAV „Team Vilnius Lithuania iGEM“

JAV inovacijų ambasadorius Lietuvoje „Thermo Fisher Scientific Baltics“

Lietuvos verslo ir investicijų ambasadorius JAV Amerikos ir Lietuvos verslo taryba

25-mečio JAV investuotojas Lietuvoje „Thermo Fisher Scientific Baltics“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius