Amsterdame areštuotas islandas, siejamas su bitkoinų kasybai naudotų kompiuterių vagyste

Amsterdamo policija areštavo islandą bėglį, įtariamą organizavus šimtų kompiuterių, naudotų „kasti“ bitkoinus ir kitokias kriptovaliutas, vagystę. 
Bitkoinas
Bitkoinas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Policijos atstovas spaudai Robas van der Veenas pirmadienį patvirtino, kad Sindri Thoras Stefanssonas buvo areštuotas sekmadienį vakare Amsterdamo centre.

Policijos atstovas daugiau jokių detalių nepateikė, tik nurodė, kad dabar prokurorai rengsis S.Th.Stefanssono ekstradicijai.

S.Th.Stefanssonas praėjusį antradienį paspruko iš negriežto režimo kalėjimo ir pabėgo į Švediją. Islandijos pareigūnai sakė, kad bėgliui veikiausiai nereikėjo rodyti paso oro uoste, nes abi šalys priklauso Šengeno erdvei. Tuo tarpu jo lėktuvo bilietas buvo nupirktas kito asmens pavarde.

S.Th.Stefanssonas buvo tarp 11 asmenų, areštuotų įtarus, kad jie pernai gruodį ir šių metų sausį įvykdė virtinę vagysčių ir pagrobė apie 600 kompiuterių, kurie buvo panaudoti kriptovaliutų kasybai.

Bitkoinai yra virtualioji valiuta, kuriama pagal blokų grandinės (blockchain) kompiuterinį algoritmą. Kitaip negu tikroji valiuta, pavyzdžiui, JAV doleris arba euras, ji nėra leidžiama kokio nors centrinio banko ir nėra palaikoma nė vienos vyriausybės.

Operacijos su bitkoinais ir kitomis kriptovaliutomis paremtos vadinamąja blokų grandinės technologija. Ji leidžia informaciją apie sandorį išsaugoti pačiame tinkle be jokio tarpininko, t.y., nėra jokios trečiosios šalies, kuri saugotų įvykdytų sandorių įrašus.

Šios valiutos vienetai „kasami“ dalyvaujant specialiame tinkle, kuriame dalinamasi kompiuterio ištekliais ir sprendžiami sudėtingi matematiniai uždaviniai. Bitkoinų „kasybai“ reikia daugybės galingų kompiuterių ir daug elektros energijos.

Dėl šios priežasties Islandijoje pastaraisiais mėnesiais atidaroma vis daugiau duomenų centrų, kurių savininkus vilioja gera šalies reputacija ekologijos srityje. Beveik 100 proc. savo elektros energijos Islandija gauna iš atsinaujinančiųjų šaltinių.

Pavogtų kompiuterių ieškanti islandų policija stebi elektros suvartojimo rodiklius visoje šalyje tikėdamasi, kad nusikaltėliai išsiduos, sakė vienas šios sferos atstovas, pageidavęs likti nežinomas.

Neįprastai didelis elektros energijos vartojimas gali atskleisti nelegalios bitkoinų kasyklos buvimo vietą.

Kovo pradžioje pareigūnai kreipėsi į vietos interneto tiekėjus, elektrikus ir sandėlių nuomos bendroves, prašydami pranešti apie bet kokius įtartinus klientus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius