-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Analitikai abejoja Finansų ministerijos mokesčių prognozėmis 2012-iesiems

Finansų ministerija mano, kad dar aršiau kovoti su šešėline ekonomika kitąmet nepavyks. Akcizai, kuriais apmokestinami degalai, cigaretės ir alkoholis, yra vienintelis mokestis, kurio kitąmet planuojama surinkta mažiau nei šįmet, rašo „Lietuvos rytas“.
Finansų ministerija
Finansų ministerija / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Tačiau ne visi su tokiu valstybės požiūriu sutinka.

„Dauguma numatomų veiksmų kontrabandai mažinti naudos duos tik kitąmet. Todėl mažesnių pajamų iš akcizų planavimas 2012-aisiais yra šiek tiek keistas“, – sakė „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Tuo tarpu apie prekybą akcizu neapmokestinamomis prekėmis Finansų ministerija kalba gerokai optimistiškiau. Prognozuojama, kad pridėtinės vertės mokesčio (PVM) pajamos augs šeštadaliu, jo bus surinkta 1,4 mlrd. litų daugiau, o gyventojų išlaidos vartojimui augs 7,7 procento.

N.Mačiulio nuomone, Finansų ministerija prognozuoja gausų PVM tik todėl, kad planuojama naikinti šio mokesčio lengvatas šildymui, kompensuojamiesiems vaistams, knygoms ir viešbučių paslaugoms. Visos lengvatos galioja iki šių metų pabaigos.

„Skaičiuodami remiamės galiojančiais teisės įstatymais. Jei svarstant 2012-ųjų biudžetą bus priimti sprendimai lengvatas pratęsti, prognozės bus tikslinamos“, – įspėjo Finansų ministerijos atstovė Giedrė Balčytytė.

Jei lengvatos nustos galioti, šildymas visoje Lietuvoje pabrangs 11 procentų. Jei verslininkai išaugusį mokestį perkeltų klientams, dešimtadaliu brangtų knygos ir viešbučiai, o vaistai kainuotų 15 proc. daugiau. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius