Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Analitikai: mažėjant turto areštų, gerėja ir Lietuvos verslo „sveikata“

Lietuvoje pirmąjį šių metų ketvirtį įregistruoti 2749 turto areštai – mažiausiai per pastarąjį dešimtmetį. Palyginti su tuo pačiu laiku pernai, areštų sumažėjo 7 proc., pranešė kredito rizikos valdymo įmonė „Creditreform Lietuva“.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Bendrovės direktorius Saulius Žilinskas teigia, kad turto areštų rodiklis yra svarbus indikatorius, jis leidžia daryti išvadas apie Lietuvos verslo „sveikatą“ ir nuspėti artimiausias tendencijas ekonomikoje.

Pasak jo, pirmasis šių metų ketvirtis Lietuvos ekonomikai buvo sėkmingas.

„Pozityviai nuteikia ir tai, kad 2019 metų pradžioje gana stipriai, 15 proc., sumažėjo vienam Lietuvos darbdaviui tenkanti skola „Sodrai“. Kadangi du pagrindiniai išankstiniai indikatoriai šių metų pradžioje akivaizdžiai pagerėjo, tai leidžia daryti išvadas, kad metų pradžioje Lietuvos ekonomikoje neįvyko rimtesnių neigiamų siurprizų“, – BNS sakė S. Žilinskas.

Turto areštų šiemet mažėjo visuose pagrindiniuose sektoriuose: pramonėje – 0,7 proc., mažmeninėje prekyboje – 14 proc., statyboje – 8,5 proc., o transporte – 3 proc. mažiau nei prieš metus.

Bendrovės „SME Finance“ ekonomistas Aleksandras Izgorodinas teigia, kad šiemet Lietuvos ekonomiką į viršų labiausiai temps į vidaus vartojimą besiorientuojantys sektoriai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aleksandras Izgorodinas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aleksandras Izgorodinas

„Jeigu iš eksportuojančių sektorių šiuo metu gauname labai įvairių signalų, tai iš tų sektorių, kurių būklė priklauso nuo vidaus paklausos, šiuo metu gauname itin pozityvius signalus – čia verslo būklė gerėja ir sparčiai“, – BNS sakė A.Izgorodinas.

Ekspertai neatmeta, kad antrąjį pusmetį vidaus vartojimo augimas gali kiek aprimti, nes nedarbo lygiu ir užimtųjų skaičiumi šalies darbo rinka beveik pasiekė piką. Todėl vidaus vartojimo augimą iš esmės skatins du dalykai – tolesnis atlyginimų augimas ir optimistinės gyventojų nuotaikos.

Pasak A.Izgorodino, Statistikos departamento skaičiuojamas Lietuvos vartotojų optimizmo lygis šiuo metu yra geriausias nuo krizės laikų ir jau siekia 2008 metų kovo lygį, kai vartojimo rinka išgyveno „tikrą aukso amžių“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius