-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Analitikai valdžiai kitąmet linki „aklų“ kredito reitingų agentūrų

Kitąmet prasidės naujas Vyriausybės skolinimosi maratonas – vien perfinansuoti teks daugiau nei 4 mlrd. litų ankstesnių skolų, dar 7,9 mlrd. litų pareikalaus žiojėjanti Lietuvos viešųjų finansų skylė, o iš viso Finansų ministerija numato pasiskolinti apie 13 mlrd. litų.
Piktavalė iš senolės pavogė 900 lt.
Pinigai / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Analitikai 2010 metais Vyriausybei linki „aklų“ kredito reitingų agentūrų ir ramių finansų rinkų, rašo „Verslo žinios“.

„Danske“ banko vyresnysis dileris Karolis Indrulėnas sakė, kad dar gali būti sumažinti Lietuvos kredito reitingai, kurių perspektyva šiuo metu yra neigiama. Jei Lietuva prarastų investicinį reitingą, skolinimosi kaina, anot jo, išaugtų, o paklausa obligacijoms kristų.

Anot investicinio banko „GILD Bankers“ partnerio Šarūno Skyriaus, „jei rinkos nenulūš, pasiskolinti Lietuvai bus įmanoma“.

„Vyriausybė yra pajėgi vykdyti savo skolinius ir kitus įsipareigojimus, o vykdoma griežta fiskalinė politika yra nukreipta į tai, kad Vyriausybė, kaip skolininkė, būtų laikoma patikima“, – tikino Finansų ministerijos Valstybės iždo departamento direktorius Audrius Želionis.

Anot K.Indrulėno, padėtis finansų rinkoje nepasikeitė ir Lietuva galėtų toliau sėkmingai pasiskolinti, esminių pokyčių vien dėl patvirtinto biudžeto projekto neįvyko, tiek pajamingumas, tiek paklausa išliko panašūs.

„Didelis VVP perfinansavimo poreikis ant Vyriausybės pečių gula dėl šiemet platintų 1 metų trukmės emisijų eurais. Galbūt dalis emisijų bus perfinansuota išplatinant ilgalaikę obligacijų emisiją tarptautinėse rinkose, tačiau manau, kad matysime ir daug smulkesnių emisijų“, – sakė jis.

K.Indrulėnas teigė, kad investuotojai šiuo metu „pernelyg nesidairo“ ilgesnių nei 5 metų trukmės obligacijų ir abejoja, ar Vyriausybė platintų „šį tą panašaus į 10 metų obligacijas, tačiau viskas priklausytų nuo pajamingumo.“

„Kitąmet baigsis anksčiau paimtų paskolų ir išleistų Vyriausybės vertybinių popierių terminai, tad būtinybė skolas perfinansuoti yra natūrali pasekmė. Būtų lengviau kvėpuoti, jei skolinimosi poreikis būtų mažesnis. Didžiausią dėmesį potencialūs valstybės kreditoriai skirs grynojo skolinimosi limitui, arba biudžeto pajamų ir išlaidų skirtumui“, – sakė SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

Valstybės 2010 metų grynojo skolinimosi limitas apribotas 8,96 mlrd. litų.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius