Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Analitikas: didžiausią grąžą investuotojams pernai teikė investicijos į akcijas

Lietuvos investicijų indeksą sukūrusios bendrovės „INVL Asset Management“ analitikas sako, jog didžiausią grąžą pernai teikė investicijos į Lietuvos bendrovių vertybinius popierius. Vaidoto Rūko teigimu, investuotojams ateityje vertingiausia būtų investuoti ne tik į akcijas, bet ir nekilnojamąjį turtą (NT) nuomai didžiuosiuose miestuose.
Akcijų birža
Akcijų birža / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Indėliai ir obligacijos neturėtų būti pelningos ateinančiu metu. Tai nereiškia, kad obligacijos gali būti bloga investicija. Konkrečiai Lietuvos obligacijos neturėtų šiemet parodyti labai didelės teigiamos grąžos. Grąžą galėtume gauti iš nekilnojamo turto nuomai, bes su didelėmis išimtimis. Mažesniame mieste turtas, abejoju, ar turi bet kokią perspektyvą dėl demografinės situacijos, bet Vilniuje ir didžiuosiuose miestuose demografiniai rodikliai kyla, didėja atlyginimai, todėl būsto kainos turėtų augti“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė „INVL Asset Management“ Investicijų valdymo departamento direktorius Vaidotas Rūkas.

Be to, anot jo, tarp perspektyviausių investicijoms, išlieka akcijos, tačiau nereikia pamiršti rizikos, o mažinant riziką, galima rinktis saugias valstybių obligacijas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vaidotas Rūkas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vaidotas Rūkas

V.Rūko teigimu, Lietuvos įmonių akcijos 2016 metais atnešė geresnę grąžą nei Europos ar JAV įmonių vertybiniai popieriai.

„Praėjusiais Lietuvos akcijos, palyginti su kitomis pasaulio rinkomis, buvo vienos geriausių ir akcijų grąža buvo itin gera. Žmogui, ieškančiam grąžos ir nebijančiam rizikos, reikia investuoti į akcijas ir šiek tiek nekilnojamojo turto, bet visada verta ir net būtina įtraukti į savo portfelį saugesnes investicijas, pavyzdžiui, obligacijas ar indėlius“, – teigė V.Rūkas.

„INVL Asset Management“ Lietuvos investicijų indeksas parodė, jog investicijos į Lietuvoje kotiruojamų įmonių akcijas pernai davė 14,9 proc. grąžos, toliau sekė būsto nuomos grąža – 9,7 proc., o Lietuvos ilgalaikės obligacijos investuotojams atnešė 2 proc. grąžą. Tuo metu indėlių grąža buvo nulinė.

Bendra Lietuvos investicijų indekso grąža pernai siekė 6,7 proc. JAV akcijos augo 8,5 proc., o Europos – 2,1 proc.

Lietuvos investicijų grąža per pastaruosius du dešimtmečius siekė 10,5 proc., o per pastarąjį dešimtmetį šis rodiklis sumažėjo iki 4,5 proc.

1996-2016 metais būsto nuomos grąža siekė 14,6 proc. Lietuvos įmonių akcijos viršijo Europos ir pasaulio akcijų rinkos grąžą ir siekė 9 proc., ilgalaikių obligacijų grąža – 7 proc., indėlių – 5,1 proc. Tačiau šie rodikliai 2007-2016 metais mažėjo: būsto nuomos grąža siekė 3,7 proc., ilgalaikių obligacijų – 4,4 proc., indėlių – 2,7 proc., o akcijų – 1,3 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius