Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Analitikas: pramonės atsigavimas tebesitęsia

Naujausi Lietuvos pramonės užsakymų duomenys patvirtina šalies gamybos sektoriaus atsigavimą, tačiau ilgalaikes perspektyvas temdo laukiamas Europos Sąjungos (ES) ir Rusijos ūkio plėtros lėtėjimas, nes 70 proc. pramonės produkcijos yra eksportuojama, teigia „DnB Nord“ banko analitikas Mindaugas Jurgelis.
Suprastėję šalies pramonės rodikliai ekonomistams kelia nerimą.
Pramonė / G.Savicko/BFL nuotr.

„Užsakymų skaičius pirmąjį šių metų pusmetį, palyginti su atitinkamu 2010 metų laikotarpiu, išaugo trijose iš keturių pramonės produkcijos kategorijų – užsakymai tarpinio ir trumpalaikio vartojimo prekėms bei gamybos priemonėms. Neaugo tik užsakymų ilgalaikio vartojimo prekėms skaičius“, – komentare spaudai teigė M.Jurgelis.

Anot jo, pernai ir 2011 metų pradžioje sparčiai atsigaunant pramonės sektoriui Europoje ir Rusijoje, Lietuvoje užsakymų skaičius tarpinio vartojimo prekėms (priemonėms, kurios naudojamos kitiems produktams gaminti) pastaraisiais mėnesiais nedaug tenusileido rekordiniam 2008 metų pradžios lygiui.

„Pagrindo teiginiams apie labiau subalansuotą ūkio plėtrą suteikia tai, kad užsakymai Lietuvos rinkai paaugo daugiau nei užsienio rinkoms – mūsų šalyje padidėjo užsakymai visų kategorijų produkcijai. Net 54 proc. išaugo užsakymų gamybos priemonėms“, – tvirtino M.Jurgelis.

Jo teigimu, porą pastarųjų metų investicijų lygis Lietuvoje buvo labai žemas – Eurostato duomenimis, 2010 metais pagal investicijų į įrenginius ir mašinas bei BVP santykį Lietuva buvo antra nuo galo ES.

„Nenuostabu, kad pastaruoju metu, sparčiai augant veiklos apimtims, atėjo metas vėl investuoti į gamybinę įrangą. Visgi tolesnis investicijų augimas kelia abejonių: Lietuvos pramonininkų konfederacijos duomenys rodo, kad verslininkai gamybos plėtros planus linkę atidėti kiek vėlesniam laikui“, – sakė M.Jurgelis.

Jis prognozavo, kad trečiąjį ketvirtį galima tikėtis tolesnio pramonės augimo, kuris vėliau turėtų rimti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius