Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Andriaus Kubiliaus ir dujų tiekėjo Lietuvai „Gazprom export“ vadovo susitikimas siūlomas kitą savaitę

Lietuvos premjeras surengti susitikimą su Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ antrinės įmonės „Gazprom export“, kuri nuo šių metų tiekia dujas Lietuvai, vadovu pasiūlė kitą savaitę. Toks laiškas, neoficialiomis BNS žiniomis, į Maskvą išsiųstas trečiadienį, tačiau atsakymas kol kas negautas.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Tomo Lukšio/BFL nuotr.

Pasak šaltinių, laiške nurodyta galima Andriaus Kubiliaus ir „Gazprom export“ vadovo Aleksandro Medvedevo susistikimo data.

Premjero patarėjas Kęstutis Škiudas BNS patvirtino, kad susitikimo su „Gazprom export“ laikas dar derinamas.

Turint galvoje, kad premjeras Andrius Kubilius antradienį ir trečiadienį viešės Nyderlanduose, susitikimas galėtų įvykti antroje savaitės pusėje.

Rusijos dienraštis „Izvestija“ skelbia, kad rusiškų dujų tiekimo Lietuvai sąlygos gali būti peržiūrėtos jau artimiausiomis dienomis – tai turėtų būti pagrindinis A.Kubiliaus ir A.Medvedevo susitikimo klausimas. Jei šalims pavyks susitarti, problemos dėl „Gazprom“ nuosavybės Lietuvoje būtų išspręstos, rašo izvestija.ru.

Daugiau informacijos apie dujų tiekimo Lietuvai sąlygas turėtų paaiškėti „per kelias dienas“, izvestija.ru teigė šaltinis koncerne „Gazprom“.

Lietuvos Vyriausybei artimi šaltiniai pastebi, kad „Gazprom export“ vadovo laiško turinys labai skiriasi nuo ankstesnių – pirmiausia jis parašytas anglų kalba, ir tai pirmas kartas, kai jis yra ne rusų kalba.

A.Kubilius ketvirtadienį sakė, kad „Gazprom“, pernai vengęs dalyvauti pokalbiuose dėl dujų kainų ir Lietuvos planų atskirti vamzdynų valdymą ir tiekimą, keičia savo požiūrį. Interviu Žinių radijui jis teigė, kad tokie susitikimai su kita „Lietuvos dujų“ akcininke, Vokietijos bendrove „E.ON Ruhrgas“ vyksta nuolat ir yra konstruktyvūs.

„Gazprom“ antrinės įmonės „Gazprom export“ generalinis direktorius A.Medvedevas sausio 17dieną atsiuntė laišką A.Kubiliui ir pasiūlė surengti susitikimą bei aptarti dabartinę padėtį bei santykių perspektyvas.

Lietuvos Vyriausybei artimi šaltiniai pastebi, kad „Gazprom export“ vadovo laiško turinys labai skiriasi nuo ankstesnių – pirmiausia jis parašytas anglų kalba, ir tai pirmas kartas, kai jis yra ne rusų kalba. Antra, kaip vilties ženklas gali būti ir tai, kad Lietuva nuo šių metų yra būtent „Gazprom export“ veiklos zonoje – ši įmonė buvo įkurta tam, kad parduotų dujas už Rusijos ribų.

Neoficialiomis BNS žiniomis, „Lietuvos dujos“ pernai gruodį dujų tiekimo 2012 metais sutartį pasirašė jau su „Gazprom export“, su šia įmone toliau deramasi dėl dujų kainų 2012 ir 2013 metams. Pasak šaltinių, tai, kad sutartis pasirašyta su „Gazprom export“, neturėjo įtakos sutarties sąlygoms, konkrečiai – dujų kainai.

Ilgalaikė dujų tiekimo sutartis, kurią „Lietuvos dujos“ pasirašė su „Gazprom“, pastarajam įsigijus Lietuvos įmonės akcijų, galioja iki 2015 metų pabaigos. Kai kurių šaltinių teigimu, „Gazprom export“ siūlo pasirašyti naują ilgalaikę sutartį, taip apsidraudžiant nuo būsimų konkurentų, kurie atsiras Lietuvai pastačius suskystintų gamtinių dujų terminalą.

Spėjama, kad pasikeitus dujų tiekėjui, gali keistis ir „Gazprom“ atstovai „Lietuvos dujose“ – dabar koncernui atstovauja Vladimiras Golubevas ir Kirilas Selezniovas.

„Gazprom“, kuri yra vienintelė dujų tiekėja Lietuvai ir valdo dalį akcijų bendrovėje „Lietuvos dujos“, prieštarauja Lietuvos vykdomai pertvarkai dujų sektoriuje, kuria siekiama atsikratyti Rusijos dujų milžino monopolijos.

Rusijos bendrovė ragina, kad Lietuva atsisakytų planų atskirti dujų vamzdynų valdymą ir tiekimą. Tačiau Lietuvos Vyriausybė ir Europos Komisija teigia, kad Lietuva to padaryti negali, nes jai netaikoma vadinamojo Trečiojo paketo išimtis.

Siekdama užsitikrinti alternatyvų tiekimą, Lietuva taip pat ketina iki 2014 metų pabaigos pastatyti suskystintų gamtinių dujų terminalą Klaipėdoje. Kai kurie Lietuvos pareigūnai sako, kad „Gazprom“ siekia užkirsti tam kelią, siūlydamas ilgalaikius kontraktus.

Seimo opozicijai priklausantys socialdemokratai premjerą A.Kubilių ir energetikos ministrą Arvydą Sekmoką prašo pasiaiškinti dėl Lietuvos derybų su „Gazprom“.

Lietuvos Vyriausybė Rusijos koncerną dėl galimo piktnaudžiavimo yra apskundusi Europos Komisijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius